נתניהו: "במערכת הביטחון סברו שלא נוכל להחזיר את החטופים"; לפיד: "ידעת שהם מורעבים, ידעת שעדן ירושלמי שקלה 36 ק"ג במותה"

רה"מ נאם במהלך דיון בהצעות אי-אמון נגד הממשלה: "שמענו מגורמי ביטחון שאולי לא נוכל להחזיר את החטופים - אני טענתי אחרת" • בהמשך, פנה לחברי האופוזיציה: "אנחנו בפתחו של עידן היסטורי אם לא נחזור על שגיאות העבר שלכם" • לפיד לנתניהו: "אתה ידעת שהחטופים מורעבים, ידעת שעדן ירושלמי שקלה 36 קילו במותה" • נתניהו השיב להאשמות: "אתה פוגע במשפחות החטופים"

החליפו האשמות. נתניהו ולפיד, היום. צילום: אורן בן חקון

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם היום (שני) במליאת הכנסת כחלק מדיון בהצעות אי-אמון בממשלה, זאת לאחר ששב מביקורו בוושינגטון ועל רקע הדיונים בנוגע לשלב השני בעסקת החטופים. ברקע הדיון נשמעו צעקות במליאה: "למה אתה לא מבקר בניר עוז?", ו"זו ממשלה שחתומה על טבח גדול".

"אנחנו אמנם בכנסת בהצבעת אי אמון, אבל אני חוזר מוושינגטון ושם היה אירוע כביר של הבעת אמון במדינת ישראל, בצבא ההגנה לישראל והבעת אמון כבירה בממשלת ישראל", אמר נתניהו כשברקע מהומות.

ערוץ הכנסת

"נפגשתי 20 פעם עם נשיאי ארה"ב, אבל המפגש ההיסטורי עם הנשיא טראמפ היה המשמעותי ביותר. זו היתה פגישה חמה ואישית, ביקור ראשון של ראש מדינה בבית הלבן מאז השבעתו השניה. הברית בין ארה"ב לישראל מעולם לא היתה חזקה כל כך", אמר רה"מ.

"לאחר תקופה מאוד מאתגרת, אנחנו רואים עין בעין עם ממשל ארה"ב את הנושאים המהותיים שעומדים על סדר היום במזרח התיכון, לרבות חיסול החמאס", אמר וחזר, "חיסול החמאס, מימוש כל מטרות המלחמה, מיתות החמאס, החזרת החטופים, הבטחה שעזה לא תהווה איום והחזרת התושבים לבתיהם".

בהמשך פנה ישירות לחברי האופוזיציה: "כל הזמן דיברתם על היום שאחרי, אבל קיבלתם את היום שאחרי. פשוט לא היום שאחרי שאתם התכוונתם. הם אוהבים לשמוע את ערוצי התעמולה, לא יכולים לשמוע עובדות, קשה להם, אני אומר - תתגברו, אולי תלמדו משהו".

"אתם כל הזמן דיברתם רק על דבר אחד, מה עם היום שאחרי? קיבלתם את היום שאחרי, אבל זה לא בנרטיב אוסלו שכשל ואתם מסרבים ללמוד את הלקח", אמר.

"הנשיא טראמפ הציג חזון חדש ומהפכני על היום שאחרי חמאס כדי שבעזה לא תקום שוב מדינת טרור, ואני מוסיף - לא רק בעזה אסור שהיא תקום, אלא בשום מקום בגבולותינו. אתם באופוזיציה אמרתם שאין ברירה, חייבים להשיב את הרש"פ. אמרתם פעם אחר פעם שאי אפשר לנצח את חמאס אם אין חזון ליום שאחרי. צריך לשים שם את הרשות, אותה רשות שמציירת מפלצות אדם כגיבורים".

"אנחנו יודעים מה זה ניצחון מוחלט ולא נוותר עליו". נתניהו בנאומו, היום, צילום: אורן בן חקון

"אבל אני חוזר עם חזון אחר, חזון בלי חמאס ובלי רש"פ. החזון של הנשיא טראמפ הוא חדש, יצירתי ומהפכני והוא נחוש להוציא אותו אל הפועל. דיברתם על היום של אחרי - קיבלתם אותו, רק שהוא לא תואם את חזון אוסלו", התייחס בשנית להסכם שנחתם בתקופת רבין. "לא נחזור על אותה טעות פעם אחר פעם".

"הנשיא טראמפ ובכירי הממשל שיבחו את ההחלטות שקיבלנו לשבירת החזון האיראני. מעל הכל, ידידינו שיבחו את החיסול של רבי המרצחים הנייה דף סינוואר וכמובן נסראללה - וכפי שצפינו, חיסולו של נסראללה שבר את ציר הרשע והביא לנפילת אסד. בו בזמן השמדנו את מאגר הנשק של משטר אסד. כל אלו היו עד לאחרונה חלומות בלתי נתפסים - ואכן, כל מי שתקפו אותי לא האמינו שזה יקרה".

"רובכם תמכתם בהפסקת המלחמה לפני כל ההישגים, ותארו לכם מה היה קורה לנו אם הייתי נכנע לכם, באיזה מצב היינו. אם הייתי נכנע לכם, לא היינו עומדים פה כחולמים - היינו עומדים פה כחלמאים. אנחנו יודעים מה זה ניצחון מוחלט ולא נוותר עליו".

"היה לנו ויכוח נוקב בקבינט אחרי שנכנסו לעזה בניגוד לעצת הממשל האמריקני. אחרי שנכנסו לשיפא ולחאן יונס, הועמדנו בדרישה אולטימטיבית של ארה"ב, והדרישה הייתה חד משמעית - אל תיכנסו לרפיח. הדרישה אמרה: אם תיכנסו אתם תהיו לבד, אנחנו נעצור את הנשק".

בהמשך, שוחח על הגעתו של בכיר אמריקני לארץ במהלך המלחמה: "כשהגיע בכיר בממשל האריקני וחזר על המסר הזה, אמרתי לו: טוני, אם אנחנו נהיה לבד נילחם בציפורניים - אבל אנחנו נכבוש את רפיח, נתפוס את ציר פילדלפי ונשלים את המלאכה של החזרת כל חטופינו ומיתות החמאס".

"אם הזכרנו את ההפגנות, בוודאי ראיתם אתמול את הפרסומים על סכומי הענק שהוזרמו כדי לממן את הפגנות האופוזיציה", אמר נתניהו. "באשר לחטופים, אספר לכם משהו שאתם לא יודעים: כבר בתחילת המלחמה אני וחבריי בקבינט שמענו מגורמים בצמרת הממסד הביטחוני שלנו שצריך להניח, שלא נוכל להחזיר את החטופים - אולי אפילו לא את אחד מהם. אני גרסתי אחרת, אני פעלתי אחרת, אני נאבקתי עבור זה ואני נאבק עד היום".

"אני גרסתי אחרת. חשבתי והאמנתי שהשילוב של גבורת לוחמינו בשדה הקרב והתקיפות שלנו בשדה המדיני יביא - והוא אכן הביא לשחרור הרוב המכריע של חטופינו. אבל כמובן כשערוצי התעמולה לא מפסיקים לעודד את השקר שאני מנעתי את השחרור, זה הופך לאמת", אמר על מסרי התקשורת הישראלית בעניין העסקה.

"כל בכירי הממשל הקודם אמרו במפורש שהחמאס היה המכשול היחיד לעסקה לשחרור החטופים. במשך חצי שנה הם לא הסכימו לנהל משא ומתן - עד שנכנסו לרפיח, שם זה נסדק. אני הצעתי הצעה, זו הייתה הצעה שלי והם סירבו לה, אבל אחרי הלחץ הגובר בתוספת ללחץ הגובר של הנשיא טראמפ - הם הסכימו לעסקה שאני הצעתי. מה שאני אומר פה זו האמת, כל השאר זה שקר גס".

"החמאס אמר 12-14 חטופים לכל היותר, והיו כאלה שאמרו שאין ברירה, צריך להסכים. אני אמרתי שלא. יש שם אנשים שאם לא נוציא אותם לך תדע מה יקרה - וצריך להוציא אותם, לכן הכפלנו את מספר החטופים שיוצאים, ואני התעקשתי על זה. עכשיו אני שומע את הנדסת התודעה הזאת מאנשים שרצו והמליצו להיכנע לדבר הזה ולא היינו מוכנים".

בהמשך, התייחס נתניהו למצבם הקשה של החטופים שחזרו בשבת האחרונה - אור לוי, אוהד בן עמי ואלי שרעבי. "אני רוצה לומר דבר נוסף. כולנו הזדעזענו מהמראה של החטופים שלנו ששחררו בשבת - והם ישלמו על כך", הבטיח.

"אחרי הביקור בארה"ב אנחנו ניצבים בפתחו של עידן חדש, אני לא יכול לפרט את הכל, אבל אני אומר בנחרצות - אנחנו בפתחה של תפנית היסטורית ושל הזדמנויות היסטוריות. ארבע השנים הבאות לעבודה משותפת עם ממשל טראמפ זה זמן בו נוכל לבצר את מעמדה של מדינת ישראל לדורות".

"כל הדיונים האלה היו ביום שישי עד כניסת השבת, על זה נשארתי שם, איך לבנות מחדש את ישראל כמעצמה בינה מלאכותית. זה מה שעשיתי שם, ואתם עם הצעקות שלכם לא יכולים להסתיר את האמת. ביקור היסטורי, הישג היסטורי ועידן היסטורי לפנינו אם רק נדע לעשות את הדבר הנכון ולא לחזור על השגיאות שלכם - אנשי אוסלו", אמר תוך התייחסות לנציגי האופוזיציה.

"יחד נקדם מלכים מרחיקי לכת". נתניהו וטראמפ, צילום: אבי אוחיון, לע״מ

"מה שצריך לעשות מבחינתכם זה לנצח בבחירות. אתם לא מנצחים כי התזה שאתם מביאים מתבררת פעם אחרי פעם כשגויה, והתזה שלנו מתבררת כנכונה - ואני מאמין שיחד, בעמידה משותפת של ארה"ב וישראל, נקדם מהלכים מרחיקי לכת שפירושם יותר עוצמה".

"בניגוד לעבר, מי שמניף עלינו את חרב ההשמדה סופג את נחת זרועה של מדינת ישראל. אנחנו מתקדמים, מנצחים ומשנים את פני המזרח התיכון - אבל המערכה עדיין לא הסתיימה, אף אחד מאיתנו לא מתכוון לעצור לפני קו הסיום ואינני יכול לשתף אתכם בכל הדיונים. המערכה עדיין לא הסתיימה. עלינו להבטיח שמסביבנו אין איום קיומי על מדינת ישראל, אנחנו נמשיך הלאה בתנופה,  אנחנו נעביר תקציב וחוק גיוס מאוזן ושקול", אמר נתניהו.

"אנחנו תמיד זוכרים שהישגנו באים בזכות גיבורינו הלוחמים ובקרב המתנדבים בעם, אזרחינו המופלאים", אמר לסיום. "נכיר תודה עמוקה לבנינו ובנתינו הנופלים, אני יודע את גודל כאבכם המשפחות אחי ואחיותיי בני משפחת השכול אני מחבק אתכם עם רעייתי שרה כמו שאנחנו מחבקים את משפחות החטופים והשבים ארצה".

ערוץ הכנסת

ראש האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד, הגיב במליאת הכנסת לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אמרת עכשיו פה על הדוכן שהיית מזועזע ממראה החטופים שיצאו בשבת, אני רק לא מבין ממה היית מזועזע הרי ידעת שזה המצב שלהם. מערכת הביטחון אמרה זאת פעם אחר פעם, שהם בכלובים, מורעבים שלדים, אתה ידעת. אלא אם כן אתה שוב לא קורא דוחות מודיעין, למרות שזה גם מידע גלוי.

"ממה אתה מופתע? אתה ידעת מה מצבם, אתה ידוע שהאנשים האלה מתים כל רגע, מורעבים בכלובים בשרשראות. אתה לא מזועזע, לא מופתע, זה לא מידע חדש. אתה זה שאמור לעשות משהו בעניין. לא ידעת שהחמאס מפלצות וחיות אדם וככה הם יתנהגו לחטופים שלנו. לא ראית את דו"ח המודיעין על גופתו של הרש וגופתה של עדן? אתה ידעת, כל הממשלה ידעה כל הקבינט ידע. העולם שלכם התהפך, אתם יודעים שהם מתים שם ובמקום לזרז אתם מאיטים. במקום לוותר על הפעימות אתם רק מושכים זמן.

"הם הפכו לחוטפים במשמרת שלך, בגלל דברים שאתה אשם בהם - והם מתים שם עכשיו. לא אכפת לך שהם ימותו? אתה רוצה אחדות במדינת ישראל? בוא איתי היום לכיכר החטופים. בוא נצא עכשיו מהבניין הזה ניסע לשם נראה להם שאכפת לכם. שלא החלטתם שפוט להשאיר אותם למות שם בגלל שיקולים פוליטיים".

נתניהו הגיב לדברי לפיד: "כדרכו - משקר, טועה ומסית. אילו הייתי נכנע לתכתיבים של החמאס אלה שיצאו עכשיו במצב המזעזע לא היו יוצאים, ומי לא הזדעזע? אילו הייתי נכנע לתכתיבים היינו מוציאים לכל היותר 12 חטופים, ואני אומר - נוציא את כולם.

"חבר הכנסת לפיד, אני רוצה לתת עצה אישית - אתה באת הנה, לכנסת הנוכחית, עם 24 מנדטים. אתה צולל וייתכן שלא תעבור את אחוז החסימה. הסיבה שזה קורה זה משום שאתה טועה ומטעה, אמרת: 'נתניהו הורס את היחסים עם ארה"ב', אתה מנותק ומסית ורק מעודד את תעמולת החמאס. אתה פוגע במשפחות החטופים ופוגע בשחרור החטופים".

לפיד: "אמר וברח, ובכל זאת, למרות שהוא ברח כל עוד נפשו בו, אני אפנה לראש הממשלה.
הוא שאל למי יש לב אבן - התשובה היא לך, כי אם לא היה לך לב של אבן, היית לוקח את כנף ציון וטס לדוחא ומנהל בעצמך את המשא ומתן עד חזרתו של החטוף האחרון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר