במקביל לעדות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הכנסת דנה היום (רביעי) פעם נוספת במליאה בדבר הדחתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, לאור חילוקי הדעות בינה ובין הממשלה. צעקות והמולה נרשמו בין חברי הקואליציה והאופוזיציה, במהלך דבריו של יוזם החוק ח"כ אביחי בוארון ממפלגת הליכוד. בהמשך, ההצעה להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר ירדה מסדר היום, לאחר ש-51 חברי כנסת הצביעו נגדה לעומת 43 תומכים.
לאחר שבעקבות תרגיל האופוזיציה בשבוע שעבר נפלה ההצעה של חה״כ בוארון לקרוא לממשלה להתחיל בהליך העברת היועמ"שית מתפקידה, חברי האופוזיציה החרימו את ההצבעה במליאת הכנסת בדבר קיום דיון מעמיק בהדחת בהרב-מיארה, ויצאו באופן גורף מהאולם תוך קריאות "בושה". לפיכך, ההצעה עברה ברוב של 51 תומכים, ללא מתנגדים.
"כך אי אפשר לעבוד"
הדיון נפתח בצעקות. חברי האופוזיציה הפריעו לבוארון להציג את הצעתו. בוארון הציג רצף של התנגדויות של היועמ"שית לצעדים שהממשלה ביקשה לבצע. "ההצעה לסדר נוגעת לסוגיה הרגישה ביותר אולי הנפיצה ביותר על סדר יומה של החברה הישראלית", אמר בוארון.
שר המשפטים יריב לוין אמר כי "מזמן לא מדובר בייעוץ מקצועי אלא בהתנהלות פוליטית לחלוטין מפוזיציה. פעילותה לא מסייעת לפעילות הממשלה. כך אי אפשר לעבוד".
ח"כ מירב בן ארי מיש עתיד השיבה: "אתם מביאים את ההצעה הזאת שוב אחרי שהיא נפלה בשבוע שעבר, דבר שלא היה כאן שנים. 17 שנה אתם בשלטון - כל היום 'אכלו לו שתו לו'. תשלטו, ותפסיקו להתבכיין לבלבל את המוח".
חברי האופוזיציה צעקו לקואליציה: "בושה". כל חברי האופוזיציה החרימו את ההצבעה, שכאמור אושרה ההצעה לקיים דיון בכנסת בהדחת היועמ"שית.
גנץ בדיון: "מנסים לברוח מאחריות"
אחר מכן עלתה לדיון הצעתה של ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי), הקוראת להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. יו"ר המחנה הממלכתי גנץ פתח את דבריו: "יותר מאלף נרצחים, הטבח הגדול ביותר ביום אחד מאז השואה, ואת זה אסור שיטייחו. אל תזלזלו בעם, אל תגידו יהיה בסדר, אל תהיו צבועים. כשניהלתם קמפיין לוועדת חקירה ממלכתית על פרשת הרוגלות- נשמעתם אחרת".
לדבריו, "כולכם יצאתם רק לפני כמה חודשים בעד ועדת חקירה ממלכתית ל-7 באוקטובר, איפה אתם? הבעיה שלכם היא שאתם מזלזלים בעם. אף אחד מכם לא שינה את דעתו. אתם מנסים לעשות שני דברים חמורים – אתם מנסים לטייח כדי לחמוק מאחריות. זו מכירת ביטחון המדינה למען צרכים פוליטיים. אתם מפרקים את האמון במערכות שלטון החוק, ושוב להחזיר אותנו למלחמות היהודים".
הוא הוסיף: "העם שלנו לא טיפש, הוא מבין בדיוק מה אתם מנסים לעשות. לא יעזור לכם. רואים לכם. רואים את הצביעות, את הניסיון השקוף לפרק את האמון של מוסד שכולכם דיברתם בשבחו. רואים את הרצון שלכם שנחזור לריב כמו ב-6 באוקטובר. רואים את הזלזול והיהירות. רואים שאתם מוכנים לפרק את החברה הישראלית, בגלל תאוות שלטון. וזו בדיוק הסיבה שחייבים ועדת חקירה ממלכתית בלתי תלויה, ולא ועדה מטעם. בטח לא מטעמכם".
"לא נקים ועדת חקירה ממלכתית - נקים ועדה אמיתית"
סגן יושב ראש הכנסת, חנוך מילביצקי, קטע את דבריו של גנץ וצעק: "לא מאמינים במערכת המשפט, לא בשופטים ולא בעליון".
השר וחבר הקבינט דודי אמסלם נאם במליאה. לדבריו, "לפי חוק, בית המשפט העליון אמור להקים ועדת חקירה ממלכתית. אנחנו נמצאים במשבר עצום כבר שנים, ובדגש על השנתיים האחרונות, בדיוק עם אותו בית משפט עליון. בוועדת חקירה ממלכתית ייכתב על השופטים פרק רציני. אם אני מקים ועדת חקירה אמיתית, לשופטים וליועמ"שית יש פרק ראשון. הם נמצאים בניגוד עניינים, הם יחקרו את עצמם? כל הסיפור התחיל לפני המלחמה, המלחמה היא תוצאה של מה שהיה לפני".
תגובת מכון זולת ו-86 חברי כנסת בתגובה להחלטת בג"ץ : "אנו מביעים שביעות רצון מההחלטה המהירה, פה אחד ובתוך ארבע שעות אשר מחייבת באופן ברור את הממשלה לקיים דיון ולדווח על תוצאותיו לבית המשפט בתוך 60 יום. לא נאפשר לטייח את המחדל הגדול מקום המדינה והטוב שבית המשפט הבהיר היום שנחוצה חקירה מלאה של מחדל אוקטובר 2023".
ח״כ גדי איזנקוט: "הצבעת הקואליציה נגד ועדת חקירה ממלכתית, היא פרק נוסף בבריחה מאחריות וההתנגדות להגיע לחקר האמת. ההצבעה הערב מלמדת על ניתוק מטובת המדינה בהיעדר חובה בסיסית של מנהיגות לנופלים, למשפחות, לציבור הישראלי ובעיקר לחובה לעמוד על הכשלים והליקויים, כדי למנוע אירועים דומים בעתיד. רק ועדת חקירה ממלכתית תבטיח בדיקה יסודית, מקצועית ושקופה לאירועי שבעה באוקטובר, העשור שקדם להם והשנה האחרונה".
החלטה בעתירה שעניינה הקמת ועדת חקירה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו