ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) את חוק המעונות בכפוף לכך שגורמי המקצוע והמשרדים הרלוונטיים ינסו עד יום רביעי להגיע להסכמות בעניין ללא צורך בחקיקה. בנוסף, אישרה ועדת השרים את החוקים שיעניקו זכויות רבות יותר למשרתים.
מטרתו של החוק היא לאפשר סבסוד באלפי שקלים בחודש עבור משפחות חרדיות אף שהבעל אינו מתגייס לצה"ל.ועדת השרים לענייני חקיקה דנה בצהריים בחוק המעונות שאותו מקדמת הממשלה, כחלופה זמנית לחוק פטור מגיוס. היועמ"שית גלי בהרב-מיארה קבעה מעט לפני הדיון הבוקר כי החוק, שיאפשר מימון מעונות גם אם רק האם עובדת ולא האב, אינו חוקתי כיוון ש"יעודד השתמטות פסולה" מצה"ל ויגביר את הפגיעה במשרתים.
נכון לרגע זה, לא ברור אם יהיה בוועדת השרים רוב לחוק, שהחרדים מקדמים לאחר שאפסו הסיכויים להתנות את אישור התקציב באישור חוק פטור מגיוס. ברקע יש התנגדות רבה לחוק גם מצד חברים בקואליציה. עם תחילת הדיון בוועדה על החוק הציג אותו נציג משרד האוצר, שציין כי עלותו תעמוד על 200 מיליון שקלים בשנה.
"חוק הסותר את המצב הקיים של עידוד תעסוקה"
שר המשפטים יריב לוין, שמכהן כיו"ר ועדת השרים לחקיקה, תהה "כמה אנשים זה יכניס למעגל העבודה?", ונציג משרד האוצר הסביר כי החוק נוגד את הרצון לעודד תעסוקה. "מדובר בחוק הסותר את המצב הקיים של עידוד תעסוקה. תעסוקת נשים בארץ במצב טוב". עוד אמרו במשרד האוצר כי "החוק יפגע בתמריץ העבודה במגזר".
עוד אמר לוין: "אין בכלל ספק שהיינו צריכים כבר לפני שנים ארוכות להגיע להסדרה בעניין הגיוס. גם בגלל צרכי הצבא, גם החברה, וגם בגלל הצדק. זה היה מתחייב מכולם. צר לי וחבל שהגענו למצב הזה. מה שברור הוא שיש צורך בגיוס משמעותי ובשותפות של הציבור החרדי בנטל הבטחוני".
עוד הוסיף, "לצד זה ברור לגמרי ששינוי של מציאות שהייתה קיימת יותר מ-75 שנה אי אפשר לעשות ברגע, בדרך שאין בה התחייבות בעמדות ובדרך של ציבור גדול. אני חושב שההבנה הזו קיימת אצל הרבה מאוד גורמים, והרושם שהפערים בין מה שהציבור החרדי רוצה לבין הדרישות של הצבא כמעט ולא קיימים. אני לא מצליח להבין למה זה לא מתקדם לחקיקה שתסדיר את זה מהיסוד".
"אבל לשלול באופן מיידי את התמיכות במעונות תזיק למהלך. זה יקריס הכל, זה יזיק לגיוס חרדים, יזיק לנשים החרדיות, יפגע בילדים".
השר עמיחי שיקלי התנה במהלך הדיון את תמיכתו בחוק המעונות בכך שיעבור יחד איתו חוק ״מעמד המשרת״ של ח״כ סעדה, שקובע הטבות בחוק למילואימניקים בלבד בדיור, באקדמיה ובזיכוי מס הכנסה. החוק של מעמד המשרת עלה להצבעה יחד עם חוק המעונות ואושר יחד איתו.
ראש המטה של שר הבינוי והשיכון ויו"ר יהדות התורה יצחק גודלקנופף, מוטי בבצ'יק, השתתף בדיון ואמר כי הסיעה תומכת בהצעת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להעניק במסגרת החוק סיוע רב יותר בסבסוד מעונות עבור משרתי מילואים.
מזכיר הממשלה יוסי פוקס תקף את היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, והאשים שהיא "האחראית" למצב שנוצר, בשל הוראה שלטענתו העבירה לשר העבודה "לא לקיים את החלטת הממשלה מספטמבר", שנועדה לספק פתרון זמני למימון ילדי האברכים - החלטה שבהרב-מיארה קבעה כי גם היא לקויה.
שר העבודה יואב בן צור תקף בועדת שרים על המעונות: "יועמ"ש האוצר, אסי מסינג, רוצה לפגוע בכל דבר שנוגע לחרדים. הסבסוד למעונות יום ניתן לאישה נטו, לא לבעל - כדי שתצא לעבוד". השר בן צור תקף בחריפות את הייעוץ המשפטי לממשלה: "איתכם ביחד החלטנו להקים ועדה, ולחכות שלושה חודשים. חוק ההסתמכות היה מאפשר לשאר הציבור לקבל את הכסף עד סוף השנה. החלטת הממשלה הנחתה אותי לאשר לשלושה חודשים לכולם. הייתה פה מלחמת אגו בלבד של הייעוץ המשפטי".
בהרב-מיארה: "יעודד השתמטות פסולה"
"אם הדבר הזה היה מתקיים כפי שהממשלה החליטה, כל הסערה שהייתה קמה לא הייתה. לאירוע הציבורי, שאלו שאין להם קשר למגזר הציבורי לא מקבלים תקצוב, יש אחראית אחת - היועצת המשפטית לממשלה", האשים פוקס.
כזכור, לפי נוסח הצעת החוק, יתאפשר סבסוד מעונות יום לילדים על בסיס תעסוקת האם בלבד, תוך התעלמות מהשאלה אם האב הוא תלמיד ישיבה שנקבע שמפר את החוק כי הוא חייב בגיוס. על פי החוק המקודם, תיבחן הכנסת התא המשפחתי כולו, כך שבמשפחות שבהן האב אינו עובד תהיה בפועל עדיפות בסוגיית הסבסוד.
היועמ"שית צפויה להתנגד להצעת החוק. בחוות דעת שכתבה כי החוק "יעודד השתמטות פסולה משירות בצה"ל, יגביר את הפגיעה במשרתים ואינו חוקתי".
הבוקר הודיע השר אופיר סופר מהציונות הדתית כי יתנגד לחוק שכזה בלי שתהיה "התקדמות משמעותית" בגיוס חרדים. בהמשך, מפלגתו של השר בצלאל סמוטריץ' הודיעה כי לא תתמוך בחוק המעונות המוצע ללא שני תנאים שהיא דורשת לקיים.
באופוזיציה מיהרו לתקוף את הציונות הדתית על מה שהם טוענים כי מהווה למעשה הצהרת תמיכה בחוק המעונות, ויו"ר מפלגת הדמוקרטים יאיר גולן מסר: "המילואימניקים לא זקוקים לקדימות על פני אחרים, הם זקוקים לכתף תומכת יחד איתם תחת האלונקה. התרגיל של סמוטריץ' הוא פשוט בדיחה ויריקה בציבור המשרתים".
המילואימניקים לא זקוקים לקדימות על פני אחרים, הם זקוקים לכתף תומכת יחד איתם תחת האלונקה.
התרגיל של סמוטריץ' הוא פשוט בדיחה ויריקה בציבור המשרתים.— Yair Golan - יאיר גולן (@YairGolan1) November 3, 2024
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף: "כשמשרת מילואים עוזב את העסק ואת המשפחה, ועולה לסבב רביעי בלבנון, הוא לא עושה זאת עבור מענקים כספיים - הוא עושה זאת מכל הלב והנשמה, ותוך סיכון חייו. הניסיון של מפלגה שמתיימרת לייצג את הציונות הדתית, למכור את ערך השירות ומסירות הנפש בנזיד עדשים, הוא עוד כשל ערכי ומוסרי שלא יימחה".
כשמשרת מילואים עוזב את העסק ואת המשפחה, ועולה לסבב רביעי בלבנון, הוא לא עושה זאת עבור מענקים כספיים - הוא עושה זאת מכל הלב והנשמה, ותוך סיכון חייו.
הניסיון של מפלגה שמתיימרת לייצג את הציונות הדתית, למכור את ערך השירות ומסירות הנפש בנזיד עדשים, הוא עוד כשל ערכי ומוסרי שלא יימחה.— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) November 3, 2024
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "זכויות אישה על עבודתה ופרנסתה הן זכויות חוקתיות ראשונות במעלה. כדי לאפשר לאישה לממש את פוטנציאל התעסוקה והפרנסה שלה נקבעו זכויות סוציאליות כמו הנחה למעון יום, שהמדינה מסבסדת מכספי משלמי המיסים מכלל המגזרים. זכויות אלה אינן יכולות להיות תלויות באיש זולת האישה. לפיכך מוצע לקבוע כי לשם בחינת סדר הקדימות לקבלה למעון יום ולהשתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד בו, יובא בחשבון מצבה התעסוקתי או הלימודי של האם בלבד".
עוד נכתב: "ביטול ההנחה במעונות יום ומשפחתונים, לנשים עובדות, בזיקה לבני זוגם שבחרו להקדיש את חייהם ללימוד התורה, סותרת את יסודות כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק".
את הצעת החוק יזם יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ ישראל אייכלר, והחרדים דורשים לקדמה בהליך מזורז. היום יעלה לאישור ועדת השרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו