חוק הגיוס בכנסת - אדלשטיין מזהיר: "ללא הסכמות - זה עלול לקחת שנה"; לפיד: "אנשים ימותו"

הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית בכנסת, על רקע הכוונה לשמור על דין רציפות ולייתר את העברתו בקריאה ראשונה • לפיד: "אם יעשו פה שיקולים פוליטיים - אנשים ימותו" • איזנקוט: "החוק המוצע הוא אילוץ פוליטי שלא ראוי לשעה קשה"

איזנקוט: החוק המוצע הוא אילוץ פוליטי שלא ראוי לשעה קשה // ערוץ הכנסת

"צריך דף חדש שייתן מענה אמיתי לצרכים של צה"ל":  ועדת החוץ וביטחון התכנסה היום (שלישי) לדון בהכנת חוק הגיוס לקריאה שניה ושלישית בכנסת. יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין אמר ש"צריך לדאוג לצרכים של המילואימניקים", יו"ר האופוזיציה שנכח אמר "אם ניתן לחוק להיגרר, הצבא יעביר תהליך של שחיקה". 

השר לשעבר גדי איזנקוט התייצב לדיון ומצידו אמר: "אם החוק יעבור, אני רואה סיכון גדול ליכולות של צה"ל". גם ח"כ גדעון סער השתתף בדיון ואמר: "אנחנו נמצאים בנקודה היסטורית".

בפתח הדיון נשא דברים יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין: "מה שמונח בפני חברי הוועדה זה פלטפורמה לקיצור הליכים. לא לחכות להצעה חדשה עם פרוצדורה ארוכה. יש אפשרות על סמך הפלטפורמה לחוקק חוק שמבחינתי הוא צריך להיות דף חדש ולתת מענה אמיתי לצרכים של צה"ל במציאות החדשה".

יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין, צילום: אורן בן חקון

אדלשטיין הוסיף:"אני אתייחס גם ללוחות הזמנים. אין לי כל כוונה לעכב. אנחנו נעשה דיונים רבים. אבל אני לא אסכים שהוועדה תהיה משותקת. לא יהיה מצב של השבתה של ועדת חוץ וביטחון לטובת רק חוק הגיוס כי יש גם צרכים לדאוג לזכויות המילומאניקים. בוא נהיה גם אמיתיים. אם נגיע להסכמות אז אפשר לסיים מהר. אם לא נגיע, אז זה יקח גם שנה".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בפתח הדיונים על פטור מגיוס בועדת חוץ וביטחון: "אני מפציר בוועדה, ביושב ראש הוועדה, לקיים דיונים רצופים, ארבעה חמישה ימים בשבוע, ולסיים את החוק כבר במושב הנוכחי. לא לתת לזה להיגרר".

"אם יעשו פה שיקולים פוליטיים במקום שיקולים בטחוניים - אנשים ימותו"

עוד הוסיף לפיד: "מהוועדה הזו לא יכול לצאת חוק שמפלה בין דם לדם. עיני הלוחמים ועיני המשפחות שלהם נשואות לכאן. אם ניתן לזה להיגרר זה אומר שאנשים יקבלו עוד חודשים ארוכים של מילואים, הסדיר יוארך, הצבא יעבור תהליך מסוכן של שחיקה, והחברה הישראלית תחשוב בצדק גמור שהבניין הזה לא ממלא את תפקידו בזמן מלחמה". עוד הוסיף לפיד: "אם פה לא ייתנו לצבא את הכלים שהוא צריך, אנשים ימותו. אם יעשו פה שיקולים פוליטיים במקום שיקולים בטחוניים, אנשים ימותו".

יאיר לפיד בוועדת חוץ וביטחון, צילום: אורן בן חקון

השר לשעבר גדי איזנקוט בוועדה: "אם החוק הזה יעבור והמגמה של השנים האחרונות אני רואה סיכון גדול ליכולת של צה״ל להמשיך לממש את יעודו. כמעט רק 50 אחוז מסיימים שירות. מתוך 67 אחוז שמתגייסים מהאוכלוסיה לא כולם מגיעים למילואים". דבריו נאמרים לאחר הראיון שקיים אמש ברשת 13 על הארכת השירות הסדיר. 

"החוק המוצע הוא אילוץ פוליטי שלא ראוי לשעה קשה"

"מדברים על צבא קטן וחכם. נתניהו הקים את ועדת חוקר שרצה לקצץ את השירות בשליש. ואנחנו נלחמנו שזה יקוצר רק בארבעה חודשים בתמורה לתוספת תקנים. נתניהו גם רצה להקטין את צבא הקבע - החוק המוצע הוא אילוץ פוליטי שלא ראוי לשעה קשה".

השר לשעבר גדי איזנקוט, צילום: אורן בן חקון

חבר הכנסת והשר לשעבר גדעון סער אמר: "אם אי אפשר לחוקק חוק ראוי לא צריך לחוקק חוק. החוק שנמצא כאן הוא לא ראוי ובהיעדר חוק יש חובת גיוס כללית שיש לה השלכות." סער הוסיף: "אי אפשר להגיד שהחוקים שחוקקו בשנים האחרונות שינו את אופי הגיוס של החרדים. אנחנו נמצאים בנקודה היסטורית שצריך לשנות את המציאות כי היא לי ניתנת להכלה יותר".

"הציבור שמשרת לא יכול לסבול את העוול הזה. ביד אחת מביאה הממשלה חוק שמעגן השתמטות וביד השנייה נמנעת להביא חוקים שמערכת הביטחון דורשת להביא. חוקים שנוגעים להארכת הסדיר והמילואים. בניגוד לתפיסה שהלכנו אליה בשנים האחרונות של צבא קטן וחכם", סיכם סער

חבר הכנסת בועז ביסמוט הוסיף: "אני מקווה שהמספרים יהיו משמעותיים ויהיה חוק גיוס ולא חוק פטור מגיוס, כי אם זה מה שיהיה - אנחנו נצביע נגד".

גדעון סער בוועדת חוץ וביטחון, צילום: .

השר אופיר סופר: "אני רוצה לומר שחוק הגיוס נמצא בליבת הניצחון במערכה הקשה שאנחנו נמצאים. שר הביטחון מוביל מהלך נכון במסגרת ועדת שקדי וצריך לתמוך אותו. אני לא רוצה להיכנס לפרטים אבל אני רוצה לומר שהחוק הזה צריך להיות ראוי בעיני אלוקים ואדם. הוא חייב להיות נכון מבחינה אמיתית ולראות צעדים אמיתיים בעיניים וגם בעיני הציבור".

גיל דיקמן בן דודה של החטופה כרמל גת: "זה לא משנה איזה חוק גיוס יהיה פה. אם לא תעשו הכל כדי להחזיר אותם אז לא יהיה פה צבא ולא מדינה".

שר החינוך יואב קיש: "אנחנו מחויבים לתת לצבא את מה שצריך. הצבא דיבר בבית המשפט על 3000 אנחנו חייבים קודם כל לתת את זה".

על יו"ר הוועדה, יולי אדלשטיין, לחץ מצד הקואליציה והאופוזיציה. הרצון של חברי האופוזיציה - החרדים ייקחו חלק בנטל, ולא יעבור חוק שמטרתו לרצות שוב את הבייס הזה, ואולי לאור זאת הממשלה תתפרק. לעומתם, בקואליציה מצפים שאדלשטיין לא ימתח את החבל, דבר שעלול להוביל לאיבוד השלטון.

לאחר ההצבעה בכנסת, אמר אדלשטיין: “מונח לפתחי קידומו המהיר של חוק הגיוס. מדובר בנקודת מפנה היסטורית עבור עם ישראל. אני נחוש להביא חוק מקיף, צודק וערכי שיענה על צורכי הביטחון של המדינה”.

כזכור, שר הביטחון יואב גלנט הצביע נגד בהצבעה להארכת דין הרציפות, לעומת מרבית חברי הקואליציה. "אני לא מתכוון להשתתף בקרקס הפוליטי הזה - אי אפשר לקבל את הערר הפוליטי, כשם שאי אפשר להחיל את דין הרציפות הפוליטית", טען.

ידרוש להכניס שינויים מהותיים בחוק. השר שיקלי (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

עוד הוא הוסיף: "במקום שהממשלה תקדיש שעות להגעה להסכמה עבור הלוחמים, אנחנו יושבים כאן שעות ומתווכחים עבור המצביעים. אני דוחה כל ניסיון לקדם תחמונים פוליטיים - גם הערר וגם הרציפות הפוליטית הם כאלה".

יושבי ראש סיעות האופוזיציה בפנייה ליו״ר ועדת חו״ב, ח״כ יולי אדלשטיין, צילום: ללא קרדיט

יושבי ראש סיעות האופוזיציה פנו ליו״ר ועדת חו״ב, ח״כ יולי אדלשטיין, לקדם את התיקונים לחוק הגיוס בוועדה בהתאם לצו השעה ולצרכיה הבטחוניים של מדינת ישראל:

"יו״ר סיעות האופוזיציה, ח״כ מירב בן ארי (יש עתיד), ח״כ אפרת רייטן (העבודה), ח״כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי), ח״כ עודד פורר (ישראל ביתנו) וח״כ זאב אלקין (הימין הממלכתי) פנו ליו״ר ועדת חו״ב בדרישה לקיים את הדיונים בתיקונים לחוק הגיוס בתקופה הקרובה, במשך כל ימות השבוע, ובציפייה להתגייסות מלאה של כל חברי הוועדה - אופוזיציה וקואליציה תוך שיתוף פעולה מלא למען חיילי צה״ל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר