סמוטריץ' במכתב לגלנט: "בניגוד למה שהוחלט בדרג המדיני - במערכת הביטחון כבר מתכננים את היום שאחרי"

שר האוצר מותח ביקורת על משרד הביטחון שלטענתו קובעת "עובדות בשטח בהיערכות להחלפת חמאס ברש"פ בעזה" • לדבריו, מי שעוסקים ביום שאחרי הם אותם גורמים שהובילו את תפיסת הקונספציה שנכשלה • "אחרי שנשיג בעזרת השם את הניצחון, נעסוק בשאלת הניהול האזרחי של הרצועה ביום שאחרי"

היחסים ממשיכים להסתבך, גלנט סמוטריץ' (ארכיון)
גלנט וסמוטריץ' (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

הקבינט סוער סביב הכנסת הדלק לרצועת עזה, אבל מאחורי הקלעים מחכה מתיחות נוספת שמתפרצת בימים אלו - סוגיית "היום שאחרי" בעזה.

במכתב שהעביר בצלאל סמוטריץ' לשר הביטחון יואב גלנט ותוכנו מתפרסם כאן לראשונה, טוען שר האוצר שבניגוד למה שהוחלט בדרג המדיני - במערכת הביטחון כבר מתכננים את "היום שאחרי", וכאילו שלא די בכך - מי שעוסקים בזה הם גורמים שלדבריו הובילו את תפיסת הקונספציה שנכשלה.

בשבוע שעבר פורסם ב"ישראל היום" כי תא"ל (מיל') אודי דקל ישמש יועץ לתכנון "היום שאחרי המלחמה" ברצועה, ועל פי תפיסתו של דקל יש "לשלב בהדרגה את הרשות הפלשתינית ברצועת עזה".

"עובדות בשטח"

סמוטריץ' כותב במכתב כי "מהמידע שמגיע אליי עולה כי חלקים במערכת הביטחון החלו לגבש את תפיסת מדינת ישראל ליום שאחרי הניצחון במלחמה". לדבריו, "בדרג המדיני החליטו במודע לא לעסוק כרגע בשאלת 'היום שאחרי'", אולם "זו אינה מהווה הצדקה לשר הביטחון או למערכת הביטחון ליטול לידיהם את הסמכות לעשות זאת בעצמם, לרתום את העגלה לפני הסוסים ולקבוע עובדות בשטח בהיערכות להחלפת חמאס ברש"פ בעזה".

אודי דקל. ישמש יועץ לתכנון "היום שאחרי המלחמה" ברצועה, צילום: גדעון מרקוביץ'

סמוטריץ' מתייחס לשלל פרסומים, וביניהם העובדה שפיקוד מרכז מינה קצין לדון בחיזוק הרשות ביום שאחרי, וכי אגף התכנון של צה"ל מפעיל חוקרים מהמכון למחקרי ביטחון לאומי כדי לדון בעניין.

בעיקר, מכעיסה את השר המעורבות של המכון למחקרי ביטחון לאומי, שלדבריו היה ממובילי הקונספציה האחראית ל"עיוורון שכולנו מתפכחים ממנו", אלה אשר "הסבירו לנו עד לפני חודש שחמאס מורתע".

הקונפליקט עם ביידן

במכתב כותב סמוטריץ' כי "אחרי שנשיג בעזרת השם את הניצחון, נעסוק בשאלת הניהול האזרחי של הרצועה ביום שאחרי. עיסוק בכך בשלב הזה יכניס אותנו בהכרח למחלוקות בתוכנו וככל הנראה גם לקונפליקט מול הממשל האמריקני, מה שיפגע בחוסן הלאומי וביכולת לנצח ולהשיג את מטרות המלחמה המוסכמות. מסיבה זו אני לא עוסק כעת בשאלת היום שאחרי.

מתוך המכתב, צילום: ללא קרדיט
גלנט בהערכת מצב בפיקוד הדרום, צילום: אריאל חרמוני - משרד הביטחון
כוחות צה"ל ברצועת עזה. היום שאחרי, צילום: אי.אף.פי

"ואולם, לא אוכל לקבל מצב שבו בזמן שאנחנו נוהגים באחריות ונמנעים מעיסוק בשאלות שעלולות לגרום למחלוקת, יהיה מי שינצל זאת כדי לקדם את האג'נדות שלו, יעסוק בכך מנקודת המבט שלו ויכניס את מדינת ישראל לקורלס מסוכן שיהיה קשה לצאת ממנו".

סמוטריץ' דורש "להורות לאלתר לצה"ל ולמשרד הביטחון לחדול מעיסוק בנושא ולפזר את הצוותים שהוקמו לשם כך", וגם "להפריד לאלתר בין תפקידי החוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי לבין תפקידם במילואים".

לדבריו, "ישראל שאחרי 7 באוקטובר - אינה אותה מדינה. אמיתות שהיו מנת חלקנו בעבר אינן רלוונטיות עוד. גופים שהיו חלק ואף הובילו את התפיסות הישנות אינם יכולים להוביל את עבודת המטה לגיבוש הפתרונות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר