רה"מ תקף את המפגינים בדיזנגוף; בן גביר מלבה את האש - הודיע כי יגיע להתפלל בכיכר

רה"מ נתניהו תקף את המוחים והתעלם מהפסיקה שאסרה על הצבת המחיצות במקום: "דווקא במדינת היהודים, מפגיני שמאל התפרעו נגד יהודים בעת תפילתם" • לפיד: "הגרעין החרד"לי שהגיע לשכונה החליט להביא גם אלינו את המלחמה" • "לא אתן לשנות את אופיה של העיר שלנו", מסר בתגובה ראש העיר חולדאי • גנץ על נתניהו: "מחולל השנאה הגדול מלבה את האש"

רגעי הסרת המחיצה הארעית שהוקמה בכיכר דיזנגוף. צילום: גדעון מרקוביץ

המערכת הפוליטית סוערת בעקבות אירועי התפילה והמחאה בת"א ובמרכז הארץ סביב הצבת מחיצות להפרדה מגדרית במרחב הציבורי. 

לאחר שבית המשפט אסר על הפרדה מגדרית בתפילה הציבורית בכיכר דיזנגוף, מתפללים הקימו אתמול (ראשון) יריעת בד ארעית שמטרתה להפריד בין הגברים לנשים בתפילת כניסת יום הכיפורים. הדבר עורר מחאה ספונטנית שגלשה לעימותים והובילה להפסקת התפילה. מפגין שהוריד את המחיצה נעצר ושוחרר כמה שעות מאוחר יותר.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הבטיח להגיע לכיכר בעצמו ותקף את המפגינים: "ראינו שונאים שמנסים לגרש את היהדות מהמרחב הציבורי. בחמישי הקרוב אקיים תפילת ערבית בכיכר, הציבור מוזמן!". 

רגע לפני כניסת הצום: עימותים בכיכר דיזנגוף על רקע ההפרדה המגדרית בתפילת כיפור // איתן אלחדז/TPS

רה"מ נתניהו תקף את המפגינים, בעודו מתעלם מפסיקת בג"ץ שאסרה על הצבת המחיצות: "עם ישראל ביקש להתאחד ביום הכיפורים בבקשת סליחה, מחילה ואחדות בתוכנו. לתדהמתנו, דווקא במדינת היהודים, ביום הקדוש ביותר לעם היהודי, מפגיני שמאל התפרעו נגד יהודים בעת תפילתם. נראה שאין גבולות, אין נורמות ואין סייג לשנאה מצד הקיצונים משמאל. אני, כמו רוב אזרחי ישראל, דוחים זאת. אין להתנהגות אלימה כזאת מקום בתוכנו".

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד צייץ טקסט ארוך על צביון ימי כיפור בת"א, וכתב: "הגרעין החרד"לי שהגיע לשכונה החליט להביא גם אלינו את המלחמה. מתעקשים על הפרדה מגדרית גם בחוץ. מקפידים להסביר לנו – שיש רק גירסה אחת של היהדות, הם דורשים שבשם הסובלנות גם בשכונה שלנו הם יחליטו מה מותר ומה אסור." לאחר מכן גם פרסם סרטון קצר: "מה שקרה ביום כיפור הוא בעיקר עצוב".

שר האוצר ויו"ר מפלגת הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', כתב: "קומץ שורפי האסמים אלימים בגיבוי יאיר לפיד הדליקו אש וחיללו את היום הקדוש. אין לי ספק שהרוב המוחלט של העם, מימין ומשמאל, מתנער מהם בכל תוקף. במוצאי יום הכיפורים, אני קורא לכולנו לא להיגרר לפרובוקציות האלה ולהמשך השנאה והמחלוקת. יהודים אנחנו. אחים אנחנו".

יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ פרסם: ״במשך 75 שנה הצליח רוב גדול של הישראלים להגיע להסכמות על המרחב הציבורי ביום הכיפורים, כך שיותאם לפי הקהילה.
‏75 שנה הצליחו ציבורים לכבד האחד את השני למרות השוני, ולא הכניסו פוליטיקה ליום הכיפורים. ‏כעת, מי שהחליט להפריד בינינו - הצליח לחלל גם את היום הקדוש הזה בכפייה ובשנאת חינם. ‏ומי אם לא ראש הממשלה, מחולל השנאה הגדול ביותר, הוא זה שבוחר כעת ללבות את האש, ביחד עם פוליטיקאים שהחליטו להפוך את המרחב הציבור שלנו - לאזור אסון".

שר הבריאות והפנים משה ארבל כתב: "מראות יום הכיפורים מתל אביב מעוררות צער ועצב עמוק. בני עמי בחרו בפילוג, היהודית והדמוקרטית כבר לא. זו איננה מחאה לגיטימית אלא חוליגניות לשמה". יו"ר ש"ס אריה דרעי צייץ: "ההפגנות ביום הקדוש נגד תפילות יהודים בלב תל אביב, שוברות את הלב וזועקות לשמיים. לצערנו, נחצו כל הגבולות, נשבר כל מה שמאחד ביננו: יהודים נגד יהודים בלב הארץ. אסור לנו להשלים עם זה".

שורה של חברי כנסת הגיבו לאירועים. יו"ר וועדת חוק, חוקה ומשפט ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), צייץ: "הרוב המוחלט של עם ישראל היה ביממה האחרונה שקוע בתפילה, בהתבוננות עצמית וקהילתית, ובקשר בינו לבין אלוהים. קבוצה קטנה אלימה ושולית, הייתה עסוקה בלהטריד ולהציק למתפללים".

יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ (הליכוד), הגיב: "ההתפרעויות של מפגיני השמאל האנטי דמוקרטיים במהלך התפילה הן לא רק מעשה מכוער ואנטישמי, הן מציגות מחזה שכמותו ראו רק בגולה. להפריע ליהודי בזמן תפילת יום כיפור, נורא.
כל ימני, דתי, מסורתי, שהזדהה אי פעם עם המחאה, שישאל האם הוא רואה עצמו כחלק מהמופע המבחיל הזה שראינו בתל אביב".

ח"כ ולדימיר ביאליק (יש עתיד) הגיב לציוצו של בן גביר וכתב: "ביום חמישי מאות אלפי ישראלים טובים ופטריוטים בהחלט יבואו לכיכר כדי להראות לפרחח, העבריין והפשיסט הזה דרך החוצה".

בזירה המוניצפאלית

"לצערי אתמול בערב החליטו גורמי קיצון דתיים ומשיחיים לרמוס את החלטת בית המשפט והקימו הפרדה בין גברים לנשים בתפילת ערב יום הכיפורים. קהל של מוחים, תושבות ותושבי העיר, מנעו מן התפילה בכיכר דיזנגוף להתקיים בצורתה הבלתי חוקית. מאז מלחמת יום הכיפורים, 50 שנה, לא הזעיקו אותי במהלך החג. אני רוצה להבהיר בצורה ברורה - אני לא אתן לשנות את אופיה של העיר שלנו!", מסר ראש העיר רון חולדאי.

ראש העיר התייחס גם לסוגיית האכיפה: "החלטתי לאחר דיון מעמיק בשילוב הגורמים העירוניים ומשטרת ישראל, חצי שעה לפני כניסת החג, לא להכניס כוחות משטרה על מנת לבצע אכיפה בערב כיפור תוך כדי קיום התפילה, על מנת לא לייצר הסלמה מיותרת ולשמור על קדושת החג. זוהי החלטת מדיניות שלי שאני עומד מאחוריה, מתוך ראיית כלל הציבור התל אביבי שיום זה משמעותי עבורו".

אורנה ברביאי, יריבתו של חולדאי, במירוץ לראשות העירייה תקפה את התנהלותו: "מסתבר שבתל אביב-יפו החלטת בג״צ היא המלצה בלבד. חולדאי - שמירה על המבצר הליברלי היא הרבה מעבר לסיסמה ריקה, קח אחריות על הפקרת המרחב הציבורי!".

הרב שלמה אליהו, רב העיר צפת, הגיב: "אחריהם יבואו עותרים שיעתרו כנגד הזכות של הורים למול את הילדים שלהם. ומה שלא הצליחו לעשות במשך גלות של אלפי שנים, יצליחו לעשות בשם 'החופש והשוויון'. זה נראה לכם הזוי? כבר הוגשה עתירה לבית המשפט העליון לאסור על ההורים למול את הבנים שלהם. מה ימנע מהם לאסור בשם הקידמה והערכים הליברלים שלהם את ברית המילה? כל הפוליטיקאים שנותנים גיבוי לאנשים האלימים הללו היום, יסבירו לכם מחר כי איסור ברית מילה הוא חוקי". ולגיטימי.

ממחאת ההייטק נמסר: "ביום כיפור, קודש הקודשים של היהדות, החליטה חבורת משיחיים קיצוניים וחמושים בנשקים, רובם תושבי יו״ש, להפר את פסיקת בג"צ להפרדה בין נשים וגברים בתפילה בתל אביב ובעשרות מוקדים ברחבי הארץ. זהו מהלך פרובוקציה מתוכנן ומתוזמר שנתניהו שמח לאמץ בכדי להמשיך להסית ולפלג את העם. אבל חלפו הימים שהציבור הליברלי ישתוק ויבליג ותושבים ותושבות התקוממו כנגד מי שבא לגנוב את היהדות ולהפר את פסיקת בג"צ. זהו מאבק על דמותה של המדינה ואנחנו לא נוותר."

ממחאת המילואמניקים אחים לנשק נמסר: בסוף יום הכיפורים הזה ברור לכולנו שדרוש מנהיג. אם אתה יודע לאחד את העם הקרוע, דובר אמת, רואה את טובת המדינה בלבד ואפשר לסמוך עליך - אנחנו מחפשים אותך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר