"רוצה ממשלה עם החרדים והערבים": זהבה גלאון פותחת הכל

יו"ר מרצ בגרסת הקאמבק - פרגמטית מתמיד: "בשביל להקים ממשלה צריך להסכים על שמירת הסטטוס קוו בענייני דת ומדינה" • "אני יכולה לתפור ללפיד ממשלה בגלל הקשרים שלי עם הערבים והחרדים" • על קיזוז הכספים לרש"פ: "משפחות מחבלים לא צריכות לשלם את המחיר של המחבל" • על שאיפותיה בממשלה: "ארצה להיות שרת הפנים כדי לממש החלטות חשובות"

"הישג משמעותי למען ישראל. חג שמח". גלאון, צילום: פיני סילוק

מרצ חוזרת: שלושה שבועות לבחירות, יו"ר מרצ זהבה גלאון מפגינה פרגמטיות ביחסה לשותפים אפשריים לממשלה. היא מסרבת למתוח עליהם ביקורת ואפילו מדברת על שותפות עם החרדים - הכל במטרה למנוע ממשלה של נתניהו עם בן גביר וסמוטריץ'.

נראה שהטיקט הקלאסי שלכם - החברתי, הכלכלי והמדיני - נדחק לגמרי לשוליים. מניעת חזרת נתניהו הפכה לחזות הכל.

"זה לא נכון. כשאנחנו אומרים 'רק לא ביבי' זו לא הפרסונה, זה תואם את המדיניות שלנו בכל הנושאים".

השמאלנים חוזרים הביתה כמו שקראת בפריימריז לראשות מרצ?

"כן, השמאלנים חוזרים הביתה. קיימת הבנה במחנה הדמוקרטי, כי אם מרצ חלילה לא עוברת אז אין 61. אם יש עדיין שמאלנים שחונים ביש עתיד כי רצו לחזק את לפיד כראש המפלגה הגדולה, היום ברור שגם אם ללפיד יהיו כ־20 מנדטים בלבד ולמרצ 7 - עדיין תהיה לו ממשלה".

מתוך עמוד הטוויטר של זהבה גלאון, צילום: טוויטר

האסטרטגיה של לפיד לגדול על חשבון שאר מפלגות הגוש שגויה?

"אני לא חושבת שזו האסטרטגיה שלו. לפיד גילה בשנים האחרונות שיקול דעת ותבונה פוליטית. עכשיו אלה משחקי הגוש, זו לא המפלגה הגדולה. אני לא מרגישה שהוא שותה אותנו".

אם לפיד לא יצליח להקים ממשלה, גנץ עם 12 מנדטים זו אופציה?

"יש ללפיד פער גדול מגנץ, שעומד על 11-14 מנדטים. גנץ מועמד לגיטימי, אבל אני לא עוסקת בתרחיש כזה, הנתונים מראים שלפיד יכול להקים ממשלה. אם מרצ תהיה גדולה, אז אוכל לתפור ללפיד ממשלה בגלל הקשרים שלי גם עם המפלגות הערביות וגם עם החרדים, אני יכולה להיות גשר עם הגורמים האלה. גם הפעם אנחנו נהיה הגורם המאזן בממשלה".

לפיד וגלאון בכנס עמותת הלהט"ב (ארכיון), צילום: קוקו

אמרת שתוכלי להיות הגשר עם החרדים, אבל במשך שנים הייתם סדין אדום עבור החרדים. איך תעשי זאת?

"אני חושבת שבחירות שישיות לא באות בחשבון. זו הפקרות שאנחנו בבחירות חמישיות, ומי שאחראי על זה הם ימינה ובנט, שלא הצליח להשתלט על הסיעה שלו. בסיטואציה הזאת, למרות שיש בינינו פערים מאוד משמעותיים בכל מה שקשור לענייני דת ומדינה, אני חושבת שבשביל להקים ממשלה צריך להסכים על שמירת הסטטוס קוו ולפעול ביחד בסוגיות של כלכלה, רווחה ובריאות. לכן, בנסיבות הללו צריך ואפשר לשבת עם החרדים".

עידן חדש מרצ-חרדים?, צילום: דודי ועקנין

אמרת על אביגדור ליברמן שהוא אחד הפוליטיקאים המושחתים בישראל, ובהמשך אף אמרת שאת לא חוזרת בך מהדברים האלה, ובכל זאת את רואה בו שותף שלך.

"אמרתי שמהרגע שמרצ ישבה עם ליברמן והכשירה את הישיבה שלו בקואליציה, צריך להסתכל על זה במצב דו־כיווני. ליברמן אמר שהוא לא יישב עם שמאלנים כמו מרצ. הוא גם אמר שלא יישב עם מפלגות ערביות, ושצריך לטרנספר את ערביי ואדי עארה והמשולש, ובסוף ישב עם רע"מ. כמו שאמרתי, אני לא חוזרת בי ממה שאמרתי, יש לי מטרה, אני בוחרת בין חלופות".

השר ליברמן. מצב דו-כיווני, צילום: אורן בן חקון

יחסים טובים עם סער ואלקין

לפיד מסכים לממשלה עם חד"ש ותע"ל?

"אני לא יודעת אם יש לו בעיה עם זה או לא. לפיד הוא אדם פרגמטי, אחרי הבחירות הוא יצטרך להסתכל על הנתונים ולעשות הערכת מצב. ככל שזה תלוי בי, צריך להפסיק את ההדרה של המפלגות הערביות. אחרי שהמשותפת התפצלה, יש כעת ללפיד אפשרות לשתף פעולה איתם ולהקים ממשלה".

סער ואלקין מתנגדים להישען על טיבי ועודה.

"מכיוון שאני ביחסים טובים עם אלקין וסער אז אפתח בהידברות איתם. כולנו אנשים פוליטיים מבוגרים, נצטרך לראות את החלופות העומדות לנגד עינינו. גם סער ואלקין לא רוצים את החזרה של הגוש הביביסטי־כהניסטי שזו תהיה קואליציית בלהות, אז הם יצטרכו לראות את התמונה כולה. זה שכולם ישבו עכשיו עם רע"מ זה ניסוי שהצליח ואף אחד לא חשב על כך לפני, אז הכל פתוח".

אחרי שנה של רע"מ בממשלה, שבה הם קיבלו תקציבי עתק, הציבור הערבי לא היה אמור להצביע כעת בהמוניו?

"רע"מ יזמה החלטות חשובות אבל שקד שהיתה המוקש בממשלה, טרפדה את העברות התקציבים למגזר הערבי. אז אנשים מבואסים שקיבלו החלטות ושקד טרפדה אותן. בגלל זה ארצה להיות שרת הפנים, כדי לממש החלטות חשובות".

חברי הכנסת טיבי ועודה מסוגלים להשתלב בקואליציה עם גורמים ימניים ויהודיים?

"טיבי ועודה הם אנשים מאוד רציניים וחכמים. אני חושבת שהם רואים את התמונה באופן שונה ממה שהיתה עד היום, גם בגלל השתנות הנסיבות וגם מכיוון שהציבור שלהם מבואס ולא רוצה להצביע. כמו שאלקין וסער מבינים שקואליציה של בן גביר וסמוטריץ' עומדת על כף המאזניים, גם טיבי ועודה צריכים להבין את זה ולעשות מהלך שיחייב אותם לפרגמטיות".

בעד ממשלה עם טיבי ועודה, צילום: אורן בן חקון

תסכימי לשבת בממשלה שבונה בהתנחלויות?

"נגיע לקווי יסוד מוסכמים. אני מעריכה שאלקין וסער יבואו עם הדרישות שלהם, ואנחנו נבוא עם הדרישות שלנו, ונצטרך להגיע להבנות. מרצ לא תיתן יד לבנייה בהתנחלויות ולהכשרת מאחזים לא חוקיים, העמדות שלנו ידועות אבל אני לא חושבת שזה הזמן להציב קווים אדומים.

"ברור לי שמתוך אחריות לממשלה לא אצא עם כל תאוותי בידי, זו לא תהיה ממשלת גלאון, אבל אנחנו נהיה בה כוח מאזן. ולכן אני לא מציבה קווים אדומים, העמדות שלי ידועות. אני רואה את התפקיד שלי להפוך את חזון שתי המדינות של לפיד למציאות ולקדם מו"מ עם אבו מאזן. אנחנו נפעל מתוך אחריות לשמור על הממשלה מבלי לפגוע בערכים שחשובים לנו".

את לא מוכרת למצביעייך חלומות בנושא הפלשתיני? איך תקדמי צעדים עם סער ואלקין?

"אני לא מוכרת חלומות. מרצ לא תשב בממשלה בתור בובה. מרצ לא מוותרת על האידיאולוגיה שלה. בממשלה של בנט החליטו לדחות את הנושא המדיני בארבע שנים, בממשלה הבאה נחזיר את הנושא המדיני לסדר היום".

גלאון ואבו מאזן (ארכיון). "לקדם מו"מ עם אבו מאזן", צילום: אי.אף.פי

"משלמת על תעמולה"

ישנם לא מעט ערכים שהם ממש מנוגדים בינך לבין הימין. כך בנושא הריסת בתי מחבלים ובנוגע לקיזוז המשכורות למשפחות מחבלים מהכספים שמועברים לרשות הפלשתינית. איך תצליחי לשלב את הערכים השונים?

"מרצ מתנגדת לענישה קולקטיבית, נגד הריסות בתים וגירוש. אדם שהוא מחבל צריך להינמק בכלא. ענישה קולקטיבית אין לה מקום במדינת חוק מתוקנת. משפחות מחבלים לא צריכות לשלם את המחיר של המחבל. המחבל הוא זה שצריך ללכת לכלא. משפחות מחבלים לא מגרשים, גם לא פוגעים בהן. ראינו שככל שהרסו יותר בתים זה גרם ליותר אנשים שהבתים שלהם נהרסו להצטרף למעגל הטרור. צריך לסגור את הכיבוש, שהוא בית החרושת שמייצר את הטרור. אנחנו צריכים להפסיק לשלוט על בני אדם. כשאנשים מתייאשים - זה מה שהם עושים".

נחתם בזמנו הסכם אוסלו, וזה לא עבד.

"לא, מה שאני ראיתי זה שממשלת ישראל התחייבה לעשות דברים ולא עשתה ולא קידמה, ומאז אנחנו שולטים בפלשתינים. אנחנו רוצים שהם יפעלו לשקט, אבל אנחנו לא הולכים איתם למהלכים מדיניים. כשנותנים לאנשים אופק ותקווה שומטים את הרצון לפגע".

בעניין אחר, את תוקפת את בן גביר ואת המפלגה של סמוטריץ' גם בשל יחסם ללהט"בים. וליד טאהא שאמר אף הוא שלהט"בים הם סוטים - זה בסדר?

"אני לא מוכנה לקבל אמירה שלהט"בים הם סוטים מאף אחד, כולל לא מווליד טאהא. ברע"מ יש אנשים שזו תפיסת העולם שלהם, זה לא מקובל עלי אבל יש להם בכל זאת דברים שאנחנו רואים עין בעין, כמו מאבק לשוויון ומאבק אזרחי. אני עושה אבחנה בין אנשים עם תפיסות עולם לבין מפלגה שזו האג'נדה והמוטיבציה שלה".

גלאון על איחוד סמוטריץ'-בן גביר: "ברית של בריונים" // מתוך יוטיוב

העתירה של לפיד נגד ערוץ 14 היא פגיעה בחופש הביטוי?

"אני נגד סגירת כלי תקשורת וגם התנגדתי ל'חוק ישראל היום'. כלי תקשורת שלא תואמים את השקפת עולמי לא צריך לסגור. מה שקורה בערוץ 14 צריך להיחקר בחקירה פלילית, ופניתי כבר בעניין זה ליועצת המשפטית לממשלה. איך ערוץ שקיבל תדר ציבורי לשידורי מורשת הפך לערוץ חדשות? מה שהערוץ הזה עושה זה כמו ב'וואלה!' - הוא משרת רק את האינטרסים של נתניהו, לא יכול להיות שאנשים שמתיימרים לייצר חדשות עושים זאת לצורכי תעמולה.

"אפשר לנגח את השמאל, אבל ערוץ 14 אין לו שום אמות מידה עיתונאיות. הארץ, לעומתו, הוא עיתון פרטי עם כסף פרטי, שלא מקבל תדר מהממשלה וסובסידיה מהממשלה על חשבון כספי המסים שלנו. ערוץ 14 כן, אני משלמת כסף על תעמולה לנתניהו".

ערוץ 14. "אין לו שום אמות מידה עיתונאיות", צילום: יוסי זליגר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר