משה מושקוביץ, שהיה ממובילי ההתיישבות ביו"ש, נפטר

מושקוביץ, שהיה ממקימי אלון שבות ואפרת, הלך לעולמו בגיל 96 • רה"מ נתניהו ספד לו: "השאיר מאחוריו שובל של עשייה מפוארת למען העם והמדינה"

מושקוביץ (מאחור) בטקס הנחת אבן הפינה למרכז התרבות בגוש עציון // צילום: אוסף דן הדני, הספרייה הלאומית // משה מושקוביץ (מחייך במרכז) בטקס הנחת אבן פינה למרכז התרבות של גוש עציון. מימינו יגאל אלון ומשמאלו חיים משה שפירא, אוקטובר 1969

משה מושקוביץ, המכונה מושקו, נפטר הלילה (ראשון) בגיל 96. מושקו היה פעיל ידוע למען ההתיישבות בארץ ישראל ובגוש עציון בפרט. על פועלו הוענק לו בשנת 2008 פרס מוסקוביץ לציונות.

מושקו נולד בצ'כוסלובקיה ועלה עם הוריו לישראל בגיל 10. כעבור חמש שנים התגייס לאצ"ל, ולאחר הפילוג בארגון הצטרף ללח"י. ב-1945 היה ממקימי קיבוץ משואות יצחק שבגוש עציון ושימש כשליח של תנועת הקיבוץ הדתי במחנות המעצר בקפריסין. הקיבוץ נחרב במלחמת העצמאות, עם נפילת גוש עציון - והוקם מחדש, כמושב, בתחומי המועצה האזורית שפיר, שם התגורר עד יום מותו ונחשב לאחר מעמודי התווך במקום.

במשך 27 שנים, עד 1979, שימש מושקו כראש המעוצה האזורית שפיר והיה מיוזמי הקמת הישיבה התיכונית אור עציון. לאחר מלחמת ששת הימים וכיבוש גוש עציון, פעל מושקו ליישוב מחדש של גוש עציון. היה ממקימי היישוב אלון שבות, ייסד את הישיבה הגבוהה הר עציון ובתחילת שנות ה-80 היה גם ממקימי היישוב אפרת.

לפני חודשים אחדים הגישה המועצה האזורית גוש עציון את מועמדתו לפרס ישראל.

בין המבכים את מותו של מושקוביץ נמנה גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמסר הבוקר: "‏בשם רבים בעם, רעייתי שרה ואני שולחים תנחומים מעומק הלב למשפחתו של משה מושקוביץ, שהלך הלילה לעולמו בשיבה טובה כשמאחוריו שובל של עשייה מפוארת למען העם והמדינה. מושקו נטל חלק פעיל במעבר ההיסטורי משואה לתקומה ‏הוא פעל בשורות מחתרות האצ"ל והלח"י, סייע למפעל ההתיישבות, הביא עולים ארצה והקים מוסדות חינוך ותורה. ‏אושר רב מילא את לבו עם החזרה לאדמות גוש עציון בעקבות מלחמת ששת הימים.

"‏במרץ האופייני לו, הסתער מושקו על המשימה לבנות מחדש את גוש עציון שחרב במלחמת העצמאות ולהקים בו יישובים פורחים ומשגשגים. מפעליו הכבירים של מושקו יעמדו לדורות. מורשתו היא השילוב בין אהבת האדם והאומה, תורה ועבודה, חזון ומעש. כל אלה יוסיפו להיות מצפן בעבור צאצאיו וממשיכי דרכו".

ראש המועצה שלמה נאמן: "קמנו לבוקר עצוב. גוש עציון מבכה את אחד ממייסדיו הבולטים משה מושקוביץ, אשר פעל עשרות שנים ללא הפסקה בשדה ההתיישבות והחינוך, הקים והפעיל מוסדות ויישובים. עד לפני כמה ימים עוד המשיך ללוות הקמת שכונות חדשות בלב גוש עציון על שטח משואות יצחק הישנה וחטמ"ר עציון. המשיך לעמוד בפועל בראשות הנהלת ישיבת הר עציון. קשה לתאר את המרץ הבלתי פוסק, הכניסה לפרטים הקטנים ואת מידת ההשתדלות המדהימה לכל דבר אשר חלם ויזם. איש גדול שבלכתו מאיתנו ציווה להמשיך את ההגשמה הגדולה של יישובו ופיתוחו של גוש עציון. תודה מושקו, על מה שנתת. אנחנו נשמר ונלמד את מורשתך למען הדורות הבאים. יהי זכרך ברוך".

גם בתנועת הקיבוץ הדתי ספדו לו: "מושקו ידע להתוות דרך עבור רבים בתנועה. הן כחבר במייסדים של משואות יצחק, הן כמוביל החזרה אל הגוש והן כשליח התנועה בקפריסין במחנות המעצר".

מזכ"ל הקיבוץ הדתי אמיתי פורת: "לאורך הדרך כולה, ידע מושקו באמצעות המעשים להתוות דרך. מושקו הוביל תפיסת התיישבות ייחודית בשעתה - שילוב בין התיישבות לחינוך על ידי הקמת מרכזים חינוכיים תרבותיים, ובתוך המרחב הכפרי שילוב בין התיישבות חקלאית לבין היישובים הקהילתיים".

מעמותת תימורה, אותה ייסד משה מושקוביץ נמסר: "אנו משתתפים בצער המשפחה. מושקו ייסד לפני 20 שנה את עמותת תימורה, המפעילה מסגרות חינוך לנערים ונערות מהמגזר הדתי-ציוני, שנשרו מסיבות שונות ממסגרות החינוך הנורמטיביות ובהיעדר כל מסגרת תומכת, חלקם מוצאים עצמם חשופים למצבי סיכון. הוא היה זה ש'העז' לדבר על התופעה בציונות הדתית והקים את המסגרת הראשונה 'יפתח' ביישוב אבנת שבים המלח. בזכות דרכו העמותה מונה כיום ארבעה בתי ספר תיכוניים, המסייעים לנערים/ות אלו למצוא את הדרך להשתלב חזרה בלימודים, בקהילה ובחברה. בלב כואב על לכתו, אך מלא שמחה והכרת הטוב על כל מה שהצליח להעניק אנו מבטיחים לשמר את חזונו. יהי זכרו ברוך".

בעקבות פטירתו של מושקוביץ, תושבי אפרת, חברי הקיבוץ הדתי ותושבי גוש עציון, ידליקו הערב נר נשמה לזכרו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר