למ"ס: זו העיר הגדולה בישראל שבה הכי כדאי לחיות

באיזו עיר תוחלת החיים גבוהה? היכן יש אמון במערכת הבריאות? אילו תושבים משלמים שכירות נמוכה ואיפה לא היו תאונות דרכים? • הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדדה את איכות החיים ב-16 הערים הגדולות בישראל • כל הפרטים

רחובות כפר סבא, אחת הערים בהן יותקנו הגלאים

כפר סבא מובילה ברוב מדדי איכות החיים בהשוואה ל-16 הערים הגדולות בישראל המונות למעלה מ-100,000 תושבים, כך עולה היום (שלישי) מנתוני השלכה המרכזית לסטטיסטיקה המדדה את איכות החיים בערים הגדולות ב-2020.

16 הערים במדד הן כפר סבא, רחובות, רמת גן, ראשון לציון, באר שבע, תל אביב-יפו, חולון, נתניה, פתח תקווה, חיפה, בית שמש, אשקלון, אשדוד, בני ברק, בת ים וירושלים.

שביעות רצון גבוהה מריאות ירוקות בעיר, פארק כפר סבא, צילום: יהושע יוסף

מצבה של כפר סבא היה טוב במיוחד, לעומת הממוצע הארצי: תוחלת החיים עומדת על 84.9 שנים לעומת 82.9, צפיפות הדיור עומדת על 0.7 לעומת 0.86 מספר הנפשות לחדר, שביעות רצון מאזור המגורים עומד על 95.5% לעומת 85.7%, שביעות רצון מהניקיון באזור המגורים עומד על 88.5% לעומת 63.5%, שביעות רצון מפארקים ומשטחים ירוקים באזור המגורים עומד על 83.9% לעומת 63.1% ואמון כללי בזולת עומד על 55.3% לעומת 38.4%.

לעומת זאת, מצבה היה פחות טוב מהממוצע במדדים הבאים: אמון במערכת הבריאות עומד על 68.9% לעומת 77.5% ואיכות מי השתייה, המתייחס לאחוז חריגות בקוליפורמים עומד על 1.00% לעומת 0.52%.

ומה קורה בתל אביב-יפו ורחובות?

במדד איכות החיים עולה כי רמת גן נמצאת עם ציון כולל גבוה. מתוך 48 מדדים, ב-36 מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי, כאשר היא מובילה בשיעור הנמוך ביותר של תמותת תינוקות, באמון במערכת המשפט, בתחושת יכולת להתמודד עם בעיות, בשיעור השימוש באינטרנט, בשימוש בשירותי ממשל מקוונים ובאחוז הפסולת שהועברה למחזור.

רמת גן מובילה בשיעור הנמוך ביותר בתמותת תינוקות, צילום: אייל מרגולין - ג'יני

במדד איכות החיים עולה כי גם רחובות נמצאת בקבוצת הערים עם ציון כולל גבוה, כאשר ב-34 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי, לעומת 12 מדדים בהם מצבה פחות טוב. רחובות מובילה בשביעות רצון מהחיים, שביעות רצון מהדירה, באחוזי המועסקים שחשים שתפקידם מאפשר קידום ותואם את תחום לימודיהם, באמון במערכת הבריאות ובאחוז הנמוך ביותר של תושבים שמפריע להם רעש חיצוני בדירה. נוסף על כך, אין הרוגים בתאונות דרכים ברחבות.

ומה עם תל אביב-יפו? מתוך 52 המדדים הזמינים עבור העיר, ב-35 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי. בין השאר בשיעור התעסוקה, שיעור הזכאות לתעודת בגרות בקרב בני 26 ונגישות למחשב. מצבה פחות טוב באחוז משקי הבית המשלמים עבור דיור, באמון הממשלה ותחושת הביטחון בסביבה מקוונת.

שיעור תעסוקה גבוה בתל אביב-יפו, צילום: יהושע יוסף

באר שבע קיבלה ציון בינוני במדדי איכות החיים – מתוך 49 מדדים הזמינים עבור באר שבע ב-31 מדדים מצב טוב יותר מהממוצע הארצי. העיר מובילה באחוז המועסקים המרוצים מההכנסה אך פחות טוב במדד תחושת הדיכאון העומד על 33% לעומת 22.9%.

באילו ערים מדד איכות החיים נמוך?

ירושלים נמצאת בקבוצת הערים עם ציון כולל נמוך במדדי איכות החיים, כאשר מתוך 51 מדדים הזמינים עבור ירושלים ב-18 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי ואילו ב-22 מדדים מצבה פחות טוב מהממוצע.

מצבה של ירושלים היה טוב במיוחד לעומת הממוצע הארצי במדדים הבאים: איכות מי השתייה - אין חריגות בקוליפורמים עם 0% לעומת 0.52% ותחושת דיכאון נמוכה עם 20.3% לעומת 22.9%.

אי שביעות רצון מהמצב הכלכלי, רחובות ירושלים // צילום: אורן בן חקון,

מצבה של ירושלים היה פחות טוב מהממוצע הארצי במדדים הבאים: שיעור האבטלה הממושכת עם 28.3% לעומת 20.3%, שביעות הרצון מאזור המגורים עם 75.6% לעומת 85.7%, שביעות הרצון מהמצב הכלכלי עם 55.9% לעומת 65.8% ונגישות למחשב עם 77.4% .

בית שמש קיבלה ציון נמוך במדדי איכות החיים כאשר מתוך 38 מדדים זמינים רק ב-14 מדדים מצבה היה טוב יותר מהממוצע הארצי. מצבה היה פחות טוב בשיעור תמותת תינוקות ותחושת אפליה.

בני ברק ירדה מציון כולל בינוני לנמוך, צילום: גדעון מרקוביץ'

בני ברק ירדה מקבוצת הערים עם ציון כולל בינוני לציון כולל נמוך, מתוך 43 מדדים הזמינים עבורה ב-21 מדדים מצבה טוב יותר מהממוצע הארצי וב-22 מדדים מצפה פחות טוב. בין המדדים בהם מצבה היה טוב: שביעות רצון מהעבודה, ציפיות חיוביות ביחס לעתיד, תחושת יכולת להתמודד עם בעיות, שביעות רצון מהמצב הכלכלי. בין המדדים בהם מצבה היה פחות טוב: שיעור תעסוקה, ההכנסה החיצונית מעבודה של משק בית וצפיפות דיור.

גם אשקלון נמצאת עם ציון כולל נמוך, כאשר מתוך 44 מדדים הזמינים עבור העיר רק ב-12 מדדים מצבה טוב. מצבה היה טוב בפרמטרים של אמון בממשלה ומועסקים במשרה חלקית שלא מרצון. מצבה היה פחות טוב בכמה פרמטרים, בהם תחושת ביטחון ללכת לבד באזור המגורים בשעות החשכה, אמון במערכת המשפט ושביעות רצון מהחיים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר