המשפחות בישראל השליכו לפח האשפה מזון בשווי 9 מיליארד שקלים בשנת 2020 - כך עולה מהדו"ח הלאומי לאובדן ולהצלת מזון, של עמותת "לקט ישראל" להצלת מזון.
על פי הדו"ח, השישי במספר, מדובר בגידול של 800 מיליון שקלים לעומת שנת 2019. מנגד, במקטע הצריכה המוסדית חלה ירידה של כ-50 אלף טונות מזון בשווי כ-2.2 מיליארד שקלים, המשקפת קיטון של כ-50% באובדן המזון לעומת 2019. בארגון מייחסים את הירידה לקורונה, בשל שינויים בהרגלי הצריכה: עלייה בהיקף הרכישות המקוונות, ירידה בהיקף הרכישות בשווקים הפתוחים, ומעבר מצריכת מזון במקטע המוסדי שנסגר - לצריכת מזון בבית, שם בילה הציבור את רוב זמנו במהלך 2020.
במקטע הקמעונאות הסתכם אובדן המזון בכ-4.3 מיליארד שקלים. ברשתות השיווק הוא עמד ב-2020 על כ-420 אלף טונות, המהווים ירידה של כ-4% לעומת 2019. זאת, בעקבות המעבר מרכישה בשווקים פתוחים, המאופיינים בשיעורי אובדן גבוהים, לרכישה באונליין המאופיינת בשיעורי אובדן נמוכים.
במקטע החקלאי חל ב-2020 גידול של כ-20 אלף טונות באובדן המזון, לכדי 640,000 טונות תוצרת חקלאית בשווי של 2.6 מיליארד שקלים - עלייה של כ-3% באובדן הכמותי לעומת 2019 .
סך אובדן המזון בישראל עמד על 2.5 מיליון טון בשווי של 19.1 מיליארד שקלים, שהם כ-615 שקלים לחודש בכל משק בית בישראל. כ-50% מכלל המזון האבוד - 1.1 מיליון טון, בשווי של כ-6.4 מיליארד שקלים - הוא מזון בר-הצלה הראוי למאכל. בערכים כספיים: כ-21% מערך האובדן, המהווים כ-4 מיליארד שקלים, הם כבר בשלבי הייצור השווים בערכם לכ-13% מסך ערך התפוקה החקלאית בישראל. כ-79% הנותרים מערך האובדן, בשווי כ-15.1 מיליארד שקלים, הם בשלבי הקמעונאות ההפצה והצריכה.
גידי כרוך, מנכ"ל עמותת "לקט ישראל": "ממצאי הדו"ח הלאומי לאובדן ולהצלת מזון מדגימים את התוצאות וההשפעות העגומות של משבר הקורונה בהיבטים החברתיים והכלכליים, ומדגישים את הצורך הדחוף בפעולה ובהכרה של המדינה בנושא הצלת מזון אשר יכולה לספק מענה מלא למיליוני האזרחים חסרי הביטחון התזונתי בישראל, ולעשרות האלפים שהצטרפו אליהם.
"היתרון הגדול בהצלת מזון הוא ביכולת לא רק לסגור את פער חוסר הביטחון התזונתי כולו בישראל ברבע מהתקציב, אלא גם ביכולתה ליעל ולמנוע בזבוז משאבי טבע וייצור, לסייע בהפחתת פליטות ומזהמים ולחזק את המאבק במשבר האקלים הפוקד את העולם כולו. לכן, כפי שהומלץ בפרק המדיניות, על משרד ראש הממשלה להוביל ולקדם הכנתה של תוכנית בין-משרדית לקידום תחום הצלת המזון, כך שיביא לידי ביטוי באופן הוליסטי את היתרונות הרבים של הצלת המזון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו