בשלושת העשורים האחרונים, תושבי שכונת גבעת אולגה יכלו לחזות בכל יום במראה מרשים במיוחד – מטוס כפיר של חיל האוויר הישראלי, אשר עמד בחצר מוזיאון הטכנודע הישן ברחוב הנגב.
לאחר מעבר הטכנודע לקמפוס החדש הסמוך לכביש החוף בחדרה, שימש המבנה הישן כ"בית התלמיד" של הטכנודע ולא היה צורך במטוס. כעת, במבצע בו השתתפו חיל האוויר, משטרת ישראל, עיריית חדרה והצוות הטכני של הטכנודע, פורק מטוס הכפיר במטרה לחזור הביתה. התהליך כלל פירוק הכנפיים והוצאת חלקים, ובסופו הוחזר המטוס ממבנה הטכנודע הישן לבסיס חיל האוויר ממנו הושאל לפני 30 שנה.
מטוס הכפיר שב לחיל האוויר אחרי 30 שנה // טכנודע
מטוס הכפיר הגיע לטכנודע בשנת 1995 בעקבות פנייה של מנכ"ל הטכנודע, ד"ר גדי מדור, למפקד חיל האוויר דאז, האלוף הרצל בודינגר. במשך השנים, צוות הטכנודע עשה שימוש במטוס הכפיר להדגמת יכולות חיל האוויר, על מנת ללמד את ילדי ישראל על תופעות פיזיקאליות, דוגמת כוח עילוי ומבנה אווירודינמי, וכן על מורשת הקרב העשירה והמרשימה של חיל האוויר הישראלי.
הסיפור ההיסטורי שעומד מאחורי הפיתוח של המטוס מרתק: ההחלטה על פיתוח הכפיר התקבלה אחרי מלחמת ששת הימים (1967), בעקבות האמברגו הצרפתי על ישראל, אשר הקשה על הצטיידות צה"ל באמל"ח, בעיקר בתחום מטוסי הקרב. המטוס שירת בחיל האוויר החל משנת 1972 וזכה להצלחה רבה במלחמת יום הכיפורים. התוכנית הבסיסית של המטוס התבססה על תוכניות מטוס המיראז' הצרפתי. ישראל שתלה מנוע סילון אמריקאי מדגם J-79 מתוצרת ג'נרל אלקטריק, שנבנה ברישיון בישראל.
הכפיר נכנס לשירות בשנת 1975, בטייסת הקרב הראשונה, בפיקודו של סא"ל הרצל בודינגר, שהטיס את מטוס הכפיר הראשון שמסרה התעשייה האווירית לחיל האוויר. מטוסי כפיר נוספים נקלטו בטייסת קרב-הפצצה ובטייסות נוספות. למשך תקופה קצרה, הכפיר היה מטוס הקרב המוביל בחיל-האוויר הישראלי, טבילת האש של הכפיר נערכה במשימת תקיפת בסיס מחבלים בלבנון, ב-9 בנובמבר 1977. מטוסי הכפיר השתתפו גם במבצע ליטני (1978), במלחמת לבנון הראשונה (1982) ובמבצע דין וחשבון (1993) בלבנון. מטוסי כפיר שרתו בחילות האוויר של אקוודור, סרי לנקה וקולומביה, ומספר מטוסים שרתו בחברת ATAC האזרחית האמריקאית, המספקת שירותי ביום אויב וניסויים לצי האמריקאי.
מחיר המטוס בעבר היה 4.5 מיליון דולר. מטוס הכפיר יוצר בשני דגמים עיקריים: הראשון למשימות יירוט (קרבות אוויר), והשני לתקיפת מטרות קרקע. מלבד זאת, פותח גם דגם ייחודי לצילום אווירי.
הטכנולוגיה הייחודית שפותחה עבור הכפיר יושמה במספר פרויקטים של התעשייה האווירית. הכפיר 2000 משלב טכנולוגיות חדישות בתחום האוויוניקה, "תא זכוכית" (תא טייס מתקדם המשלב צגים במקום שעונים אנלוגיים), חימוש חדש ומכ"ם מתקדם.
מנכ"ל הטכנודע, ד"ר גדי מדור, מספר: "מטוס הכפיר ליווה עשרות אלפי תלמידי ותלמידות טכנודע ב-30 השנה האחרונות, ולימד אותם הרבה מעבר למדע וטכנולוגיה. הוא היה תזכורת מתמדת לאפשרויות העומדות בפניהם, ולכך שהשמים הם הגבול. כגוף חינוכי מוביל, הפועל למען קידום דור העתיד ברמה הלאומית, אנו נמשיך להציג ולהמחיש את רוח התעוזה והחדשנות הישראלית. אנו מזמינים את כל ילדי ישראל לחקור, לגלות, ולחוות את מגוון הפעילויות המרתקות המתקיימות בטכנודע".
ראש העיר ניר בן חיים ציין בביקורו בטכנודע את חשיבות הלימוד של מקצועות מדעיים וטכנולוגיים בישראל בכלל ובחדרה בפרט, תוך שילוב ומימוש הידע בהסברים על גופי הטייס והתעופה בפארק המדע.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו