הסוף המר: אלה סיפוריהם של החללים החטופים האחרונים בשלב א'

ארבעת החטופים החללים בשבי שנותרו מהרשימה שפורסמה הם צחי עידן, איציק אלגרט, שלמה מנצור וחטוף חלל נוסף ששמו טרם הותר לפרסום • הם נחטפו מניר עוז, נחל עוז וכיסופים ונרצחו ברצועת עזה על ידי מחבלי חמאס

שלושת החטופים החללים, צחי עידן, איציק אלגרט ושלמה מנצור. צילום: .

הפעימה האחרונה בשלב א' תתקיים הלילה: העברת ארבעה חטופים חללים מחמאס לישראל. בשבי חמאס נותרו עדיין מהרשימה שפורסמה: צחי עידן, איציק אלגרט, שלמה מנצור וחטוף חלל נוסף  ששמו טרם הותר לפרסום. אלה סיפוריהם.

צחי עידן (56): בתו שנרצחה מול עיניו, החטיפה שהועברה בשידור חי ואות החיים

בשבת השחורה צחי עידן נחטף באכזריות מביתו בקיבוץ נחל עוז. זה קרה לעיני אשתו גלי וילדיו יעל בת ה-12 ושחר בן ה-10, לאחר שבתו מעיין (18) נרצחה לצדו, ומול שאר בני המשפחה כשהשניים אוחזים בדלת הממ"ד.

מדובר באחד הסיפורים הנוראיים והמזעזעים באותו היום. המשפחה חוותה שעות של אימה וגיהינום כאשר נלקחו כבני ערובה כשהמחבלים משדרים את מה שקורה בבית ברשתות החברתיות.

צחי עידן, צילום: באדיבות המשפחה

הבן הקטן שחר שאל את המחבל אם הוא הולך להרוג את אביו צחי והמחבל אמר לו: "אם אני אהרוג אותו, אעשה את זה בחדר אחר". צחי אמר "זה מטורף". הוא היה שפוף, גמור. אשתו גלי הוסיפה וסיפרה: "אנחנו יודעים שצחי יצא במצב הלום ממש".

במשך ימים ארוכים לא ידעה משפחתו של צחי מה עלה בגורלו, עד שחזרו החטופים, בהם נשים וילדים, בנובמבר 2023. שורדת השבי הגר ברודץ' סיפרה אז, באישור השב"כ, לבני משפחתו על המפגש ביניהם בשבי בתוך עזה. מהפרסום עולה כי הגר היא היחידה שפגשה את צחי בשבי למשך 48 שעות לפני ששוחררה.

בראיון איתה סיפרה: "אחרי חמישה שבועות הכניסו אותנו לרכב ויצאנו לדרך ברחובות עזה, פתאום הרכב עצר ועלה עוד מישהו. הוא היה עם מסיכה של קורונה וכובע צמר שחור. אמרתי לבן שלי יובל: 'תתקרב אלי, תן לו מקום'. ואז הוא אמר: 'בוא יובל, תשב עלי'".

צחי עידן ואישתו גלי, צילום: באדיבות המשפחה

היא סיפרה איך הבינה שמדובר בעוד חטוף ישראלי. "לא הרשו לנו לדבר, אבל מדי פעם החלפנו מילה והבנתי שהוא מנחל עוז וכבר בנסיעה הבנתי מה קרה בממ"ד".

דבורה עידן, אמו של צחי, ניהלה מאבק עיקש להחזירו, השתתפה בעצרות ופנתה ללב המנהיגים.

 

איציק אלגרט (69): השיחה בזמן החטיפה, המאבק העיקש והחשש לגורלו

איציק (יצחק) אלגרט בן ה-69 נחטף מביתו בקיבוץ ניר עוז ככל הנראה כשהוא פצוע בידו. בשעה 11:27 הוא התקשר לאחיו דני אלגרט, שבעברו היה מפקד תחנת אשדוד במשטרה. באותה שיחה סיפר האח: "הוא נשמע לחוץ והיסטרי, וסיפר שנפצע קשה ביד מהדלת של הממ"ד, אפילו לא הבין שהוא נפגע מירי של המחבלים. הדרכתי אותו כיצד לעשות חוסם עורקים, ותוך כדי השיחה שמעתי רעש. צעקות רמות בערבית, דברים לא ברורים".

החטוף איציק אלגרט, צילום: ללא

לאחר מכן סיפר דני: "איציק נשמע לחוץ, מבועת, ואז הוא צעק בכוחות לא־לו: 'דני, זה הסוף, דני זה הסוף' - והשיחה בינינו נותקה". איכון שנעשה לטלפון של אלגרט הראה שבשעה 12:00 הטלפון חצה את הגדר, ובשעה 16:00 הוא כבר היה במרכז עזה.

בדצמבר 2023 חטופים שחזרו מהשבי סיפרו לדני כי ראו את אחיו וכי יש לו צלקת ביד. המידע הזה רומם את רוחו של דני, שהוא אחד מהקולות הבולטים במאבק להחזרת החטופים. אלא שזה לא נמשך זמן רב. ביולי 2024 טען דני כי קיבל הודעה ולפיה אחיו איציק אינו בין החיים, אך הודעה כזאת לא התקבלה באופן רשמי מטעם הצבא.

איציק הוא דמות מוכרת בקיבוץ ניר עוז, איש התחזוקה של הקיבוץ, חובב כדורגל מושבע ואוהד מכבי תל-אביב שמשחק כדורגל בעצמו ומספרים עליו שהוא "אדם שלא יודע להפסיד".

אציק מחזיק באזרחות דנית, שם התגורר לאחר נישואיו, ויש לו שני ילדים מתגוררים בדנמרק. באחת הפעמים נטען כי השניים מפחדים לחשוף את זהותם מחשש שמוסלמים יפגעו בהם.

שלמה מנצור (87): נרצח ב-7 באוקטובר - גופתו מוחזקת ברצועה 

זמן קצר לפני שהיה אמור לחזור הביתה, צה"ל הודיע למשפחה כי שלמה מנצור, שהוגדר כחטוף המבוגר ביותר נרצח בשבעה באוקטובר וגופתו נחטפה לעזה. במשך כמעט שנה וחצי משפחתו ניהלה מאבק להשיבו בהנחה שהוא בחיים – אך לבם נשבר. מנצור הוא היחיד ברשימת המשוחררים הנוכחית שהוכרז כמת עוד לפני שחזר - שכן חמאס לא חשף את מצבם של המשוחררים.

במשך יותר מ-70 שנים מנצור חי בקיבוץ כיסופים, זה היה ביתו, המקום המוגן שלו, אך באותה שבת שחורה הוא נחטף מביתו כשאשתו מזל רואה אותו נגרר על ידי המחבלים.

שלמה מנצור, צילום: ללא

מחבלי חמאס אזקו אותו, היכו אותו ולקחו אותו במכונית לעזה. המחבלים שחדרו לקיבוץ כיסופים ערכו טבח, רצחו לפחות 12 מחבריו, וכן רצחו שישה עובדים תאילנדים. 

לשלמה, שניצל מפרעות הפרהוד בעיראק כילד, ולמזל חמישה ילדים ו-12 נכדים. "הוא היה איש שוחר שלום, אדם אוהב, רגיש, ישר וטוב לב. השפם הפך לאחד מסימני ההכר שלו", סיפרה קרובת משפחה.

כאמור, חטוף חלל נוסף ששמו טרם הותר לפרסם, ישוב הלילה לשטח ישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר