יו"ר סיעת רע"מ, ח"כ מנסור עבאס, התארח בפודקאסט "תל אביב 360" של אוניברסיטת תל אביב בהנחיית פרופ' יוסף משהראוי, הממונה המוסדי לקשרי קהילה עם החברה הערבית באוניברסיטה.
בשיחה התייחס עבאס לאלימות הגואה בחברה הערבית, וזאת אחרי 9 הרוגים באירועים שונים במגזר מתחילת השבוע.
"במשך עשרות שנים הקו שהנחה את המפלגות הערביות היתה המחשבה הדוגמטית שהמדינה אשמה בכל, ואילו אנחנו האזרחים, קורבן למדינה שעושקת אותנו ומזניחה אותנו", ציין עבאס, "עכשיו הביקורת הזאת כלפי הממשלה הנוכחית היא מוצדקת, אבל אנחנו חייבים גם לגלות ביקורת עצמית, שמתייחסת גם למצב העכשווי וגם על העבר ולשאול את עצמנו איפה טעינו, איפה שגינו ומה היינו יכולים לעשות אחרת. המצב הזה שבו אנחנו מאזנים בין ביקורת עצמית לביקורת על הממשלה - זו בדיוק הגישה של רע"מ. אנחנו באים ואומרים שחייבים לבקר את הממשלה ובצדק אבל חייבים גם לעשות ביקורת עצמית".
ח"כ עבאס הוסיף: "תופעת הפשיעה והאלימות בחברה הערבית היא לא חדשה, היא התחילה פחות או יותר לפני 15-20 שנה ואז התגברה. צריך להגיד את האמת, אנחנו בחברה הערבית מדממים ברמה כזאת שאתה מפחד לצאת מעבר לכביש ואתה מעדיף להיות בתוך הבית. זה גם בערים המעורבות אבל בטח בערים הנפרדות שבהן חיים רק ערבים".
עבאס הוסיף ותקף: "תגיד לי דבר אחד שעשינו בתוך החברה הערבית כחברה כדי למנוע את התופעות הללו. אני לא מתכוון ליוזמות אישיות פרטיות ומבורכות שנעשו פה ושם אלא כקולקטיב - לא עשינו מספיק. עשינו מדי פעם כנסים, כתבנו מסמכים והיו הפגנות פה ושם, אבל לא מעבר לזה. לא עשינו חשבון נפש כחברה. לא הודנו שבסופו של דבר יש כאן כישלון ערכי".
עוד הוסיף: "רוב הרוצחים הללו חיים בתוך יישובים ערבים. מאות, אם לא אלפים מהם, חיים ביחד איתנו ואין ענישה. ולכן מה שאני מנסה לומר זה שהדרך הנכונה היא שותפות אזרחית ואנחנו כרע"מ לוקחים אחריות ואומרים, אוקיי אז מה התפקיד שלי, אני לוקח אחריות אני רוצה להיות חלק מהפיתרון ולא רק להגיד למדינה לממשלה תעשו לנו ותפתרו לנו את הבעיה".
כנשאל איזו יוזמה חברתית הוא מציע, ענה: "בעיניי הפתרון כרגע הוא במישור הפוליטי, להיות שותפים בממשלה ולקדם השקעות ומדיניות נכונה בתחום מיגור הפשיעה והאלימות. בנוסף, גם אם הממשלה לא נותנת תקציבים עודפים, אנחנו צריכים לקחת מתוך תקציבי החינוך שלנו להשקיע עוד שעות ועוד פעילויות בתחום החינוכי, בכישורי חיים ובפתרון הסכסוכים בצורה שתעדן את המחלוקות. הייתי משקיע בתחום הזה בתוך בתי הספר וגם מארגן יחד לטובת המאמץ החברתי את הכוחות החיובים בתוך חברה ערבית, אנשי הדת, אנשי התקשורת, האקדמאים ואחרים".
"אפילו ברשויות המקומיות, כל הזמן הן מבקשות ובצדק שהממשלה תיתן להן עוד תקציבים. אדוני ראש העיר, אתה יכול לעשות שינוי, ולא קטן, גם בתוך התקציב הדל שיש לך ברשות המקומית ואז לבוא ולהגיד לממשלה הנה התאמצתי. אפשר למשל לעלות את שיעור גביית הארנונה בחמישה אחוזים ולהגיד לאזרחים, חברים יקרים את ה-5% הללו אנחנו מקצים לטובת מיגור הפשיעה. ואני קורא גם להתנדבות. אנחנו כחברה שיש לה ערכים צריכים להתנדב ולתרום לאחר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו