המשבר הגדול עוד לפנינו, אבל התלמידים מסוגלים לסגור את הפער שנוצר. משדר "חוזרים לצפון" של ישראל היום. צילום: אייל מרגולין

להפוך את המשבר להזדמנות: "יש לנו אחריות לבנות מחדש - ולא לחזור לטעויות הקורונה"

חזרתם של תושבי הצפון הביתה מציבה אתגרים והזדמנויות חדשות בפני האזור כולו • נורית טל-שמיר: "לסגור את הפער הלימודי זה החלק הקל, אם יתנו להם את התנאים הנכונים" • ענבר גיטי: "יש כאן מורשת חינוכית מאוד חזקה" • ד"ר יפעת שאשא-ביטון: "לחוסן של ישובי קו העימות יש משמעות לאומית - זה צריך להיות אינטרס של המדינה"

[object Object]

חזרתם הביתה של עשרות אלפי תושבי הצפון עומדת במרכז משדר מיוחד שמתקיים היום (רביעי) בקריית שמונה על האתגרים שהציבה המלחמה בפני תושבי הצפון ובהזדמנויות לפיתוח עתידי של האזור. בכנס השתתפו גם מנכלית עמותת נירים, נורית טל-שמיר, ענבר גיטי, לשעבר פרויקטורית מתווה השירות במשרד הביטחון וד"ר יפעת שאשא-ביטון.

אחריות עכשיו לבנות מחדש ולא לחזור לטעויות הקורונה. משדר "חוזרים לצפון" של ישראל היום, צילום: אייל מרגולין

מנכ"לית עמותת נירים, נורית טל-שמיר: "אנחנו נותנים מענה לבני נוער מפונים. לאדמיה בצפון יש תפקיד מרכזי בלתת את הכלים הזה ואת הליווי הזה גם כדי לשקם וגם כדי להצמיח קדימה. חשוב שהתהליכים שיבנו כאן יצפו את העתיד לא רק מה אנחנו מתקנים ברגע הזה אלא איך אנחנו מנצלים את הרגע הזה".

"אחד האתגרים הגדולים זה החוסר וודאות שעדיין קיימת ונוצרת כל יום מחדש, כאן המקום של תמריצים לעודד כמה שיותר מורים ואנשי מקצוע שיחזרו הביתה שיעזרו לנו בעודי אומרת את הדבר הזה צריך לזכור שגם הם צריכים את התמיכה אנחנו מצפים מהם שהם ייהו חזקים בשביל הילדים שלנו".

ענבר הוסיפה ואמרה כי "קריית שמונה, כששואלים על הנרטיב או הזיכרון אז אומרים 'כשהיינו אחרי מלחמה' היה עניין רב ואז דברים נשכחים. יש עניין איך אנחנו מסתכלים על מה שקרה לנו. עכשיו כמהלך שמשנה תשתיות ולא אופנה חולפת. יש המון רצון טוב יש קרנות ואקדמיה וממשלה אולי נחשוב מה יגרום לקיימות לטווח הארוך. מה ישאר כאן לאורך זמן זה זכות גדולה לעבוד עם המורים של קריית שמונה. יש כאן מורשת חינוכית מאוד חזקה. מהצד השני, יש מנהלי בתי ספר שאין להם בית ספר כבר שנה. יש וריאציות מוזרות לגמרי שיש לנו אחריות עכשיו לבנות מחדש ולא לחזור לטעויות הקורונה". 

פעת שאשא-ביטון: המשבר הגדול עוד לפנינו, צילום: אייל מרגולין

"אני חושבת שזה לא סוד שהפריפרייה סובלת במשך שנים מהזנחה, תהיה פה הזדמנות ויהיו פה כספים", הוסיפה. "המדינה מבינה שצריך לשקם את האזור הזה. זו הזדמנות לקחת את הדבר הזה ולעשות עבודת עומק, לבנות הליכים מקצועיים ונכונים. יש פה משבר אם לא תהיה התערבות מהירה המחירים יהיו כבדים. אפשר לתת עתיד יותר טוב למקום הזה. אנחנו מדברים על תופעה של הסתגרות, ילדים שלא רוצים לצאת מהבית. צריך לעשות פה עבודה פרטניית זה הדור הבא של מדינת ישראל. מגיע להם, פשוט מגיע להם וצריך לעשות את זה כמו שצריך".

ד"ר יפעת שאשא-ביטון: "זה צריך להיות אינטרס של המדינה. יש לזה משמעות לאומית, לחוסן של ישובי קו העימות. היום רואים את זה יותר מתמיד ולכן הסיפור של חיזוק הצפון חייב להיות חלק מהאטסרטגיה הלאומית של מדינת ישראל. אני חוששת כשאני שומעת את השיח של יהיה כאן הרבה כסף, אני גדלתי כאן כשהגיעו המון כספים בקרית שמונה. זה צריך להיות עם תוכנית אסטרטגית מאוד גדולה, הדברים צריכים להיות מדוייקים זה כיף שיש אנשים שרוצים לתרום והמדינה נותנת כסף צריך לעשות את זה בחוכמה. אני מוכרחה לומר לילדים של קריית שמונה, יש לנו נוער נפלא ואתם פוגשים אותו ואתם רואים ומזל שלנו שהם כאלה".

פעת שאשא-ביטון: המשבר הגדול עוד לפנינו, צילום: אייל מרגולין

נורית טל-שמיר: "לסגור את הפער הלימודי זה החלק הקל, אם תתני להם את התנאים הנכונים הם יסגרו את הפער".

שאשא-ביטון ציינה כי לפני שאפשר יהיה לדבר על צמצום הפערי, יהיה נכון לדבר קודם כל על החוסן הלאומי, בוודאי של תושבי הצפון. "אם לא ישנו את השיטה שום דבר לא ישתנה אם לא יתנו כאן חוסן ויטפלו רגשית בילדים שיצאו מהשגרה, צריך להחזיר אותם קודם כל להרגלים לקום בבוקר, להגיע לבית ספר לקיים שגרת חיים שהם לא רגילים לה ואחרי שיבנו את זה אני בטוחה שכל פער לימודי אחר אפשר יהיה לצמצם בצורה הנכונה, קודם כל בואו ניתן להם באמת את החוסן שמגיע להן".

ענבר גיטי: "אגף החינוך של קרית שמונה יחד עם הרבה שותפים מסתכל על כל המערכת. אני מאוד גאה באופן שבו הם מתנהלים יש הרבה תקווה ואני באמת מאמינה שהם יחזרו למערכת טובה יותר עוטפת יותר".

אחריות עכשיו לבנות מחדש ולא לחזור לטעויות הקורונה. משדר "חוזרים לצפון" של ישראל היום, צילום: אייל מרגולין

נורית טל-שמיר: "אני אגיד שאני מבינה אותם, קודם כל זה לא פשוט הם סבלו הרבה הם עברו דברים שקשה לעכל. אנחנו פה בשבילפ לאפשר את המעבר הזה בצורה הכי פחות קשה ועוטפת ומאפשרת. אתה צריך לפנות אותם רגשית ללמידה, אני רוצה להגיד להורים אנחנו פה בשביל לתת לכם את כל התקווה אין לי אבקת קסמים".

שאשא ביטון: "יש לי טיפ למערכת החינוך: שנים אמרנו את זה זו ההזדמנות לעשות אם נשכיל לייצר פה מערכת חינוך אזורית נוכל לייצר פה הרבה הזדמנויות של שפע מגמות שהיום הם פוגשים במרכז. לקרב בין הילדים במרחב, לנצל את המשאב הזה שיש לנו כאן לייצר מערכת חינוכית אזורית טובה, הנה הזדמנות לעשות את זה אני מקווה שהמערכת באמת תרים את הכפפה. אנחנו ניתרם כאן פעמיים בהיבט החינוכי אבל גם החברתי יקרב את כל הילדים במרחב הזה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו