"בלי שפה – בלי ביטחון": האתגר של עולים חדשים במלחמה מאז 7 באוקטובר

אלפי עולים חדשים מתמודדים עם חוסר שליטה בשפה העברית שמעצים את הקושי ומעמיד אותם בסיטואציות שבהן הם מתקשים להבין הנחיות חירום, לתקשר עם סביבתם, או להשתלב במערך החיים היומיומי • עבורם, שפה היא לא רק אמצעי תקשורת – אלא כלי הישרדותי חיוני • כך פועל הפרויקט הייחודי "שישי שבת ישראלי" לחבר בין העולים החדשים לבין החברה הישראלית

קורסים חדשניים לעברית מדוברת במסגרת פרויקט "שישי שבת ישראלי". צילום: פרויקט "שישי שבת ישראלי"

מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר, אלפי עולים חדשים מוצאים את עצמם במציאות מורכבת ומאתגרת. חוסר שליטה בשפה העברית מעצים את הקושי ומעמיד אותם בסיטואציות שבהן הם מתקשים להבין הנחיות חירום, לתקשר עם סביבתם, או להשתלב במערך החיים היומיומי. עבורם, שפה היא לא רק אמצעי תקשורת – אלא כלי הישרדותי חיוני.

מתקפת 7 באוקטובר, צילום: אי.אף.פי

"אנחנו שומעים את הסיפורים שלהם שוב ושוב", אומרת לינדה פרדס פרידבורג, מנכ"לית 'שישי שבת ישראלי'. "עולים שלא מבינים את ההנחיות במקלטים, שלא יכולים לשאול שאלות בסיסיות ברגעי לחץ, ושמרגישים אבודים בתוך סיטואציות שמוכרות לכולנו כישראלים. המטרה של 'שישי שבת ישראלי' היא לתת להם את הכלים להתמודד – לא רק לשפר את השפה, אלא גם להרגיש שייכים ובטוחים בעצמם, אם יכולת לעזור גם לאחרים, במיוחד בזמנים כאלה."

השפה היא גשר לחיים בזמני חירום

"השפה היא גשר לחיים בארץ, במיוחד בזמני חירום", מוסיפה נטליה פודולסקי, רכזת "שישי שבת ישראלי" בתל אביב. "כשעולים מוצאים את עצמם במצבי חירום, כמו אזעקות או התמודדות עם מידע חיוני, חוסר שליטה בשפה יכול להיות מאיים ומקשה מאוד. אנחנו כאן כדי לתת להם את הכלים לתקשר, להבין, ולהרגיש שהם באמת חלק מהחברה הישראלית. בתקופה כזו, השפה היא לא רק כלי – היא גם מקור לביטחון".

תושבי הצפון מפנים מקלטים ציבוריים בעקבות ההסדרה עם חיזבאללה (ארכיון), צילום: רויטרס

שישי שבת ישראלי: מקום של שפה, תרבות וקהילה

"שישי שבת ישראלי" הוא פרויקט ייחודי הפועל לחבר בין עולים חדשים לבין החברה הישראלית. הארגון מציע מגוון פעילויות חברתיות, תרבותיות וחינוכיות, שמטרתן לעזור לעולים להשתלב בצורה מיטבית בישראל. דרך פעילויות כמו קורסי עברית מדוברת, סיורים חווייתיים וסדנאות תרבות, הפרויקט שואף להפוך את תהליך הקליטה של העולים לנעים וקל יותר, תוך מתן דגש על יצירת תחושת שייכות וקהילה.

קורסים במסגרת פרויקט "שישי שבת ישראלי",

קורסים לעברית שמחברים בין שפה לקהילה

על רקע הצורך הגובר, נפתחו בתל אביב קורסים חדשניים לעברית מדוברת במסגרת "שישי שבת ישראלי". הקורסים שונים לחלוטין מהפורמט המסורתי של האולפנים, ומתמקדים בדיבור יומיומי, בנושאים כמו סרטים, ספרים וחוויות אישיות – ולא רק בדקדוק או תרגולים טכניים.

"המטרה שלנו היא לאפשר לעולים לדבר בלי פחד מטעויות, "מסבירה פודולסקי. "זה מקום שבו הם יכולים לשתף, לתרגל, לצחוק, ולהתחבר לאנשים חדשים".

קהילה כתשובה לבידוד

לצד שיפור השפה, הקורסים מעניקים למשתתפים תחושת שייכות קהילתית. רבים מהעולים שחיים בארץ בין שנה לשלוש שנים מדווחים על תחושת בדידות, במיוחד בתקופות מאתגרות כמו המלחמה. הקורסים לא רק מציידים אותם בכישורי שפה, אלא גם מעניקים להם קהילה חמה ותומכת.

פרויקט ייחודי הפועל לחבר בין עולים חדשים לבין החברה הישראלית,

תקווה לעתיד

למרות התקופה הקשה, המשתתפים מדווחים על התקדמות ושביעות רצון מהתהליך. "זו תחושה נהדרת לראות אנשים מתחילים לדבר, לצחוק ולשתף," אומרת אחת המדריכות. "אנחנו מרגישים שזה הרבה יותר מקורסי עברית – זו הזדמנות להתחיל מחדש."

יוזמת "שישי שבת ישראלי" מוכיחה שעם הכלים הנכונים והכוונה אישית, עולים יכולים להתמודד טוב יותר עם אתגרי החיים בארץ – גם בזמנים של משבר. דרך יצירת חיבור עמוק לשפה ולקהילה, הארגון תורם לחיזוק תחושת הביטחון והשייכות של העולים, ופותח בפניהם דלת לעתיד טוב יותר בישראל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר