אפליית הבנות הספרדיות: "נראה אותך עם ילדה חצי שנה בבית בלי סמינר"

דיון סוער בוועדה לביקורת המדינה על האפלייה העדתית בקבלה לסמינרים • חברי כנסת מהקואליציה דחו הצבעה על פתיחת בדיקת מבקר המדינה בנושא

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ מיקי לוי (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

מבוכה נרשמה הבוקר (שני) בוועדה לביקורת המדינה, שקיימה דיון על האפלייה העדתית בקבלת בנות לסמינרים בירושלים, כפי שעלה מהתביעה הייצוגית שהוגשה בנושא לאחרונה ונחשפה בשבוע שעבר בישראל היום.

אחת האימהות של הבנות שלא התקבלו וטענו לאפלייה עדתית והעדפת בנות ממוצא אשכנזי, הטיחה בחברי הכנסת: "נראה אותכם עם ילדה חצי שנה בבית בלי סמינר".

במסגרת הדיון היו צריכים חברי הוועדה להצביע על בקשת חוות דעת ממבקר המדינה ובדיקה של אפליית הבנות הספרדיות, וחברי הכנסת של הקואליציה נכנסו ללחץ, ניסו להזעיק חברי כנסת כדי שיצביעו נגד קבלת חוות הדעת. 

לאולם הוועדה הגיעו בבהילות חברי הכנסת סימיון מושיאשווילי מש"ס וח"כ אליהו ברוכי מיהדות התורה. יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי, הזהיר את חברי הכנסת כי אם הוועדה תכשיל בדיקה של מבקר המדינה בחשד לאפליה על רקע גזעני, הרי שהכנסת עצמה תיחשב לגזענית.

בסופו של דבר הוחלט, לבקשת חברי הכנסת מהקואליציה, לדחות את ההצבעה בשבוע על מנת לגבש הסכמות שיאפשרו את הבדיקה.


יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי, אמר: "הדיון הזה נולד מתוך הצורך לבחון באופן מעמיק את טענות האפליה שפורסמו. יש לנו אחריות לוודא שכל תלמידה בישראל מקבלת שוויון הזדמנויות, ללא קשר למוצאה העדתי. הבקשה לא קשורה לפוליטיקה. אסור שגם הבית הזה יבליג על אפליה עדתית במוסדות חינוך - זהו עוול חברתי שאסור להסתיר".

ח"כ מאיר כהן, יוזם הדיון, הביע ביקורת קשה על הממצאים שנחשפו: "התביעה חושפת קובץ אקסל של עיריית ירושלים, שמראה כיצד מתבצע סיווג עדתי שיטתי של תלמידות לסמינרים חרדיים. מדובר בעוול חברתי שעלינו לפעול בכל הכוח למגרו. בחסות משרד החינוך אי קבלת תלמידים מזרחיים ממשיך במאה ה- 21 במדינת ישראל הדמוקרטית".

קובע את העתיד

בחברה החרדית, הסמינר קובע במידה רבה את עתידה של הבת - את אפשרויות השידוכין שלה, את מעמדה החברתי, ואת ההזדמנויות שיעמדו בפניה בהמשך חייה. לכן, לעובדה האם היא תתקבל לסמינר הנחשק שרצתה או לא, יש משמעות חסרת תקדים על המשך חייה.

בתביעה הייצוגית, שהוגשה בשם כל התלמידות שהופלו בעשור האחרון, דורשת עמותת נוער כהלכה פיצויים בסך 50 אלף שקל לכל תלמידה שנפגעה. בנוסף, מבקשת העמותה שורת צעדים מערכתיים: ביטול שיטת המכסות, איסור על סיווג תלמידות לפי מוצא עדתי, מינוי נציבה למניעת אפליה, וסגירת הכיתות הנפרדות לספרדיות.

קובץ האקסל הפנימי של עיריית ירושלים,שהוגש במסגרת התביעה סיפק הצצה נדירה למנגנון האפליה העדתית בסמינרים החרדיים: מערכת מתוחכמת של סיווג תלמידות, שיטת מכסות, וקודים מיוחדים לזיהוי מוצאן של המועמדות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר