"צעד אסטרטגי": זינוק חד בהריסת מבנים פלשתיניים לא חוקיים בשטחי C

לראשונה מאז הקמת הממשלה נחשפים נתוני האכיפה נגד פלשתינים • בהנחיית מינהלת ההתיישבות החלו במנהל האזרחי בהריסה מסיבית של מבנים סביב צירי רוחב קריטיים וסביב קו התפר • "הבנייה הבלתי חוקית הפכה לשיטה ומשמשת כלי לקידום הקמת מדינה פלשתינית בפועל", אומר השר סמוטריץ'

הריסת בנייה בלתי חוקים ביו"ש. "בנייה הבלתי חוקית משמשת כלי לקידום הקמת מדינה פלשתינית. צילום: .

זינוק חד בהריסת מבנים פלשתיניים בלתי חוקיים נרשם בשנה האחרונה בשטחי C, כשבמקביל נרשמה צניחה דרמטית במספר המבנים הבלתי חוקיים שנבנו באותה תקופת זמן. כך עולה מנתונים של מינהלת ההתיישבות שהגיעו לידי "ישראל היום".

כחלק מתוכנית אסטרטגית לשמירה על השטחים הפתוחים, בדגש על צירי הרוחב שמבתרים את יו"ש ולא מאפשרים רצף פלשתיני, בוצעו בשבועיים האחרונים הריסות של עשרות מבנים לצד כבישים.

עם כניסתו של בצלאל סמוטריץ' לתפקיד שר במשרד הביטחון הועברו סמכויות נרחבות לידי מינהלת ההתיישבות, שהחלה להכין תוכנית אסטרטגית לשמירה על השטחים הפתוחים ביהודה ושומרון, בדגש על צעדים גדולים ובולטים ולא על צעדים קטנים שלא מעבירים מסר. כך, לפני כמה חודשים החלו גופי האכיפה בהריסת מבנים גדולים, על מנת להעביר את המסר שיש שינוי בשטח.

הריסת מבנה בלתי חוקי באזור בית ליקיא, צילום: .

כעת נחשפים הנתונים הרשמיים של הריסת המבנים, שמוכיחים עד כמה עמוק השינוי. בעשרת החודשים הראשונים של 2024 הרסו כוחות המנהל האזרחי 602 מבנים בלתי חוקיים פלשתיניים, זאת לעומת 306 מבנים בכל שנת 2023.

צעדי האכיפה ניכרים היטב בשטח, שכן הפלשתינים בונים פחות מבנים בלתי חוקיים מחשש להריסתם: בעשרת החודשים הראשונים של 2024 אותרו 879 בב"חים (בניות בלתי חוקיות), לעומת 1,407 בשנה הקודמת, ו־1,528 ב־2022, צניחה של קרוב ל־50% בניסיונות של הפלשתינים לממש את תוכנית פיאד (התוכנית מ־2009 להקמת מדינה פלשתינית דה־פקטו בכל שטחי יו"ש; ח.ג) להשתלטות על שטחי C ויצירת רצפים בין הריכוזים הערביים ביהודה ושומרון.

בניגוד למצב בעבר, לא מדובר בהריסה אקראית אלא בתוכנית אסטרטגית, כתמונת ראי לתוכנית פיאד, אומרים במינהלת ההתיישבות. המטרה היא לבלום אקטיבית את ניסיונות ההשתלטות האסטרטגית של הפלשתינים על השטחים הפתוחים.

"משימה לאומית"

הנתונים, שמשקפים את פעילות המנהל האזרחי בפועל, גם עושים מעט סדר בטענות המנופחות של ארגוני שמאל ושל הפלשתינים. כך, למשל, בדוח שפרסם באוקטובר ארגון "שלום עכשיו" נטען כי נהרסו 901 מבנים פלשתיניים בשטחי C, זאת בהתבסס על נתוני משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (UCHA). מבדיקת "ישראל היום" עולה כי בעשרת החודשים הראשונים של 2024 נהרסו על פי האו"ם 820 מבנים - כ־200 יותר מאשר נתוני האמת.

במפה אינטראקטיבית שפרסם האו"ם נחשף ההיבט האסטרטגי שעליו מצהירים במינהלת ההתיישבות. על פי המפה, ההריסה המסיבית של המבנים נעשתה בדגש על קו התפר והחיץ שבין יו"ש ליתר שטחי ישראל, בבקעת הירדן ובדגש על צירי הרוחב ביו"ש.

מפת האו"ם להריסות בב"חים. "במפה נחשף ההיבט האסטרטגי שעליו מצהירים במינהלת ההתיישבות", צילום: UCHA

"שמירה על השטחים הפתוחים ביהודה ושומרון זו משימה לאומית", אומר ל"ישראל היום" השר סמוטריץ'. "הבנייה הבלתי חוקית הערבית הפכה לשיטה ומשמשת כלי לקידום תוכנית פיאד, שמטרתה הקמת מדינה פלשתינית בפועל. אני גאה במהפכה שמובילים אנשי מינהלת ההתיישבות במשרד הביטחון וכן אנשי המנהל האזרחי, בהובלת סגן ראש המנהל האזרחי ויחידת הפיקוח המרכזית. הם מבצעים עבודה חשובה של שמירה על השטחים הפתוחים, כולל מעקב והריסה של בנייה בלתי חוקית וטיפול נקודתי, כדי לוודא שהפולשים והעבריינים לא חוזרים".

בניגוד לעבר, הפעילות כנגד ניסיונות ההשתלטות של פלשתינים על שטחי C אינה מתמקדת אך ורק במבנים קיימים, אלא גם בהשתלטות חקלאית, זאת מתוך הבנה כי הפלשתינים משתמשים בשיטה זו כדי לשלוח זרועות החוצה, אל תוך השטח הפתוח. בתחילה, אומרים במינהלת ההתיישבות, מדובר בתפיסת שטח חקלאי, אחר כך מקימים צריף עץ או אוהל, ובהמשך הוא מחופה באבן והופך למבנה.

במשך השנים התעלמו לרוב במנהל האזרחי ממקרים כאלו, מתוך תפיסת עולם שגורסת כי הם אינם "דחופים" וכי ניתן יהיה לטפל בהם בהמשך, זאת תוך התעלמות מהמשמעות האסטרטגית של השתלטות על השטח לאורך זמן.

57 מבנים בשבועיים

בשבוע שעבר החל מבצע משמעותי לפירוק מבנים בלתי חוקיים והשתלטות על צירי הרוחב ביו"ש. בשבועיים האחרונים נהרסו 57 מבנים שכאלו, בין היתר בכביש 443 ובכביש 35 (חוצה יהודה).

בנייה פלשתינית בלתי חוקית ביהודה ושומרון, צילום: רגבים

לאורך השנים הפלשתינים הבינו שמה שבולם את הניסיון שלהם לייצר רצף מג'נין בצפון לעיר יטא בדרום הם צירי הרוחב הישראליים, ולכן נעשו ניסיונות רבים "לחנוק" אותם באמצעות בנייה בלתי חוקית. המבצע האחרון הוא התגובה של מינהלת ההתיישבות לניסיונות ההשתלטות של הפלשתינים.

"יחידת הפיקוח והאכיפה במנהל פועלת לפי תוכנית עבודה מסודרת ואסטרטגית ואוכפת מאות פלישות חקלאות ומבנים בלתי חוקיים בחודשים האחרונים כדי לתקוע מקלות ולעצור את ההשתלטות הבלתי חוקית", מצהיר השר סמוטריץ'. "זו עבודה סיזיפית וארוכת שנים, אבל הביצועים בשנה האחרונה מעולים. אנחנו ממשיכים את המאמצים הללו ביתר שאת, והם רק יילכו ויתגברו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר