בהתאם לפסיקת בית המשפט, רשות מקרקעי ישראל בליווי משטרת ישראל פינו את שארית הפזורה באום אל חירן בנגב לאחר שמרבית בני השבט התפנו באופן עצמי. ראשי הנהגת הכפר עוכבו במהלך הלילה וטרם שוחררו.
הבוקר (חמישי), פינתה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בליווי משטרת ישראל, את שטח המקרקעין באזור יער יתיר - חירן, בנגב, בעקבות החלטת בית המשפט, לפיה הקרקע נמצאת בבעלות המדינה ואין כל מקום לעכב את ביצוע צווי ההריסה השיפוטיים.
ההחלטה על הפינוי התקבלה לאחר שנים של הליכים משפטיים, בהם דנו בתי המשפט בשלוש ערכאות שונות בטענות הצדדים, ולבסוף פסקו כי למדינה הזכות לפנות את הקרקע.
כזכור, לפני כשבע שנים, כוחות משטרה גדולים שהגיעו ליישוב הבדואי אום אל חיראן לצורך הריסת מבנים נתקלו בהתנגדות ובמקום פרצו עימותים בין כוחות הביטחון לתושבים. כנגד כוחות הביטחון נפתחה אש חיה לעבר שנאלצו לבצע ירי של כדורי גומי ורימוני גז. מספר בני אדם נפגעו. השוטר רס"מ ארז שאול (עמדי) לוי (34), תושב יבנה, נרצח בדריסה שנחשדה כפיגוע אך לאחר מכן התבררה כתאונה.
המקרקעין בהם מדובר מצויים בתחומי היישוב דרור ומיועדים לשיווק ולהעברת תשתיות חיוניות לטובת פיתוח היישוב.
בהתאם להחלטות מועצת מקרקעי ישראל, הוצע לבני שבט אבו אלקיעאן, המחזיקים בקרקע, פתרונות דיור ביישוב חורה הסמוך וכן פיצויים ראויים, אך המגעים שניהלה רשות הבדואים בעניין לא צלחו.
על אף שלא נחתמו עמם הסכמים, עברו חלק מבני השבט להתגורר במגרשים בישוב חורה והחזיקו במקביל גם בקרקעות בפזורת אום אל חירן. לאחר קבלת החלטת בית משפט, אשר דחתה את עיכוב ביצוע הפינוי, פעלו המשפחות להרוס בעצמן את המבנים הלא חוקיים, כדי להימנע מתשלום שיושת עליהם בעבור עלויות הפינוי וההריסה שיבוצעו על ידי רשות מקרקעי ישראל.
במטרה לשמור על קרקעות המדינה, מבצעת רשות מקרקעי ישראל אכיפה אינטנסיבית בנגב וברחבי כל הארץ, באמצעות מערכות טכנולוגיות משוכללות של בינה מלאכותית, דבר שמוביל לגידול בהיקפי האכיפה בצורה משמעותית.
שר הבינוי והשיכון ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל יצחק גולדקנופף: ״רשות מקרקעי ישראל מפנה היום פלישות בלתי חוקיות, אשר מנעו את שיווקו ופיתוחו של הישוב דרור. הקמת יישובים חדשים בנגב ופיתוחם אלו משימות חשובות, במסגרת חובתנו לייצר פתרונות דיור. רמ״י פועלת ביעילות לשמירה על קרקעות המדינה והגברת האכיפה בנגב ובכל רחבי הארץ״.
ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל: "קרקעות המדינה הן משאב של הציבור ובאחריותנו לוודא שהשימוש בהן יבוצע בצורה חוקית ובאופן שישרת את האינטרס הציבורי. האכיפה האינטנסיבית בשנים האחרונות מעקרת את המוטיבציה והכדאיות לפלוש למקרקעי ישראל ורמ״י פועלת בכל האמצעים שברשותה על מנת לשמור על קרקעות המדינה.
שירה תם, מנהלת החטיבה לשמירה על הקרקע, רשות מקרקעי ישראל: "מדובר בסאגה משפטית ארוכה אשר הגיעה כעת לסיומה. לאורך כל הדרך הייתה הידברות של רשות הבדואים עם המשפחות ומשהמגעים אלו לא צלחו, הוחלט על ביצוע הפינוי בסיוע וליווי של משטרת ישראל במטרה לשווק את הקרקע ולפתח את האזור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו