טקס הענקת פרסי ישראל לשנת תשפ"ד - בין הזוכים: מיקי ברקוביץ', הרב יצחק יוסף ו"צוות אלחנן"

לראשונה הוענקו פרסי ישראל בתחום התקומה - הוקרה מיוחדת לאזרחים שהפגינו רעות וגבורת רוח יוצאת דופן מול השבר הנורא שפקד את ישראל ב-7 באוקטובר • שר החינוך יואב קיש: "ראינו גילויים של ערבות הדדית - אזרחים שבלי שום שאלה רצו אל האש, סיכנו את חייהם כדי להציל חיים, כדי לומר 'את אחיי אנוכי מבקש'"

טקס פרסי ישראל בשדרות. צילום: מישל אמזלג, לע"מ

טקס הענקת פרסי ישראל לשנת תשפ"ד, 2024, נערך הערב (שלישי) בעיר שדרות ללא נוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו. בטקס הוענקו פרסי ישראל על תרומה מיוחדת בתחומים שונים ל-15 חתנים וכלות. הטקס נערך בהשתתפות נשיא המדינה יצחק הרצוג, שר החינוך יואב קיש, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, מ"מ נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן, ראש העיר ירושלים משה ליאון וראש העיר המארחת אלון דוידי.

טקס פרסי ישראל בשדרות, צילום: מישל אמזלג, לע"מ

לראשונה בתולדות הפרס הוענקו פרסי ישראל בתחום התקומה - הוקרה מיוחדת לאזרחים הישראלים שהפגינו רעות וגבורת רוח יוצאת דופן, הפיחו בנו תקווה, עוררו בנו השראה ותרמו תרומה משמעותית לתקומה מהשבר הנורא שפקד אותנו ב-7 באוקטובר.

אחרי הסערות שקדמו לטקס, איש העסקים איל וולדמן קיבל את פרס ישראל בתחום יזמות וחדשות טכנולוגית משר החינוך קיש. בצל החשש ממחאה בטקס, ואחריו הבהרותיו של וולדמן כי לא ינצל את הטקס להבעת מחאה, השניים לחצו יד ואף ניהלו שיחה צפופה בת מספר שניות.

שר החינוך יואב קיש ואיש העסקים איל וולדמן בטקס פרסי ישראל בשדרות, צילום: מישל אמזלג, לע"מ

הרב הראשי יצחק יוסף, שהבחירה בו עוררה זעם בצל אמירתו בזמן המלחמה כי אם יכריחו חרדים להתגייס - הם יטוסו לחו"ל, קיבל פרס ישראל בתחום ספרות תורנית ומשפט עברי. עתירות נגד זכייתו בפרס נדחו על ידי שופטי בג"ץ.

קיש נאם בתחילת הטקס ואמר: "בימים המורכבים האלה, קשה להעניק פרסים ולחגוג. ולכן, בחרנו להתמקד השנה בפרס ישראל לתקומה, גבורה אזרחית וערבות הדדית. חוסנה הלאומי של מדינת ישראל אינו מבוסס רק על טנקים, מטוסים ופצצות. הוא מבוסס על רוח הגבורה, אהבת האדם והארץ, על המצאות ומחקרים פורצי דרך, על תרבות ואומנות ועל מפעלי חיים של היחיד למען האומה".

שר החינוך יואב קיש עם פרופ' צבי מזא"ה בטקס פרסי ישראל בשדרות, צילום: מישל אמזלג, לע"מ

קיש הוסיף כי "טקס פרס ישראל מתארח היום כאן בעיר שדרות, תחת הצל הכבד של אירועי 7 באוקטובר. הפצעים של הטבח טרם הגלידו, עשרות אלפים מפונים מבתיהם, 132 חטופים עדיין נמצאים בשבי החמאס, וברגעים אלו ממש חיילינו נלחמים ולצערנו גם יש בהם שמוסרים את נפשם להגנת המולדת. מגש הכסף נמתח מתש"ח ועד תשפ"ד".

"העם שלנו תמיד ראה בחינוך יסוד מרכזי בקיומו, העומד על שתי רגליים - החינוך לִמצוינות מצד אחד, והחינוך לערכים מצד שני. הזוכים והזוכות בפרסים הערב מגלמים את שתי הרגליים האלה, שעליהן מושתת החינוך שלנו - מצוינות וערכים. אחרי שנה מקוטבת כל כך, אחרי שכמעט הדרדרנו למלחמת אחים, מאז 7 באוקטובר ראינו את עם ישראל במיטבו".

הנשיא הרצוג עם איל ולדמן בטקס פרסי ישראל בשדרות, צילום: מישל אמזלג, לע"מ

קיש הוסיף ואמר: "ראינו גילויים של ערבות הדדית, עזרה הדדית, אנשים שיצאו להציל את אחיהם, בלי לבדוק אם חבשו כיפה או כובע, אם הצביעו ימין או שמאל, בלי לשאול אם השתתפו במחאה, אם הפגינו בעד או נגד הממשלה. בלי שום שאלה יצאו מן היישוב, רצו אל האש, סיכנו את חייהם כדי להציל חיים, כדי לומר 'את אחיי אנוכי מבקש'. גילנו שדור תש"ח ודור תשפ"ד עשויים מאותו החומר".

חתני פרסי ישראל,

15 חתני וכלות פרסי ישראל לשנת תשפ"ד:

פרסי ישראל למפעל חיים
▪️ חתן פרס ישראל למפעל חיים: משה אדרי
▪️ כלת פרס ישראל למפעל חיים: עדנה סולודר ז"ל

פרס ישראל בתחום התקומה
▪️ חתני פרס ישראל בתחום גבורה אזרחית (שותפי הישג): מנחם קלמנזון ואיתיאל זוהר ("צוות אלחנן")
▪️ כלת פרס ישראל בתחום הערבות ההדדית: ד"ר כוכב אלקיים לוי
▪️ חתן פרס ישראל בתחום הערבות ההדדית: ד"ר חן קוגל

▪️ חתן פרס ישראל בחקר הפסיכולוגיה: פרופ' גרשון בן שחר
▪️ חתן פרס ישראל בחקר מדעי החיים: פרופ' חגי ברגמן
▪️ חתן פרס ישראל ביזמות וחדשנות טכנולוגית: איל וולדמן
▪️ חתן פרס ישראל בספרות תורנית ומשפט עברי: הראשון לציון הרב הראשי לישראל הרב יצחק יוסף
▪️ חתן פרס ישראל בחקר המתמטיקה, מדעי המחשב, הנדסת מחשבים : פרופ' ויטלי מילמן
▪️ חתן פרס ישראל בחקר הכלכלה, חקר הסטטיסטיקה: פרופ' יעקב ריטוב
▪️ חתן פרס ישראל בתחום ספורטאים מצטיינים: מיקי ברקוביץ'
▪️ חתן פרס ישראל בתחום התקשורת והתקשורת החזותית: שלמה נקדימון
▪️ חתן פרס ישראל בתחום חקר הפיזיקה: פרופסור צבי מאז"ה

חתני פרסי ישראל, צילום: ללא

בעקבות מלחמת חרבות ברזל נוספה השנה קטגוריה חדשה: "פרס ישראל בתחום התקומה". בתחילה החליט שר החינוך יואב קיש לצמצם השנה את הטקס  ולהשאיר רק את הזוכים בקטגוריית התקומה, אך לאחר לחץ ציבורי חזר בו. כמו כן, הוגשה עתירה לבג''ץ נגד הכוונה להעניק את פרס ישראל לרב הראשי לישראל והראשון לציון הרב יצחק יוסף, אך בית המשפט העליון דחה את העתירה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר