הסיכוי שסכר דגניה ייפתח השנה, לנוכח המשקעים הרבים שהעלו בחודש האחרון את גובה הכנרת, הולך וגדל.
מפלס הכנרת עלה עד כה ב־167 ס"מ (לעומת 64 ס"מ בכל השנה שעברה), ואתמול הוא עמד על 209.9 מטרים מתחת לפני הים. בעשרת הימים הבאים הוא צפוי לעלות ב־30 ס"מ נוספים, וכדי שהסכר ייפתח על המפלס להגיע ל־208.8 מטרים מתחת לפני הים - כלומר, הכנרת רחוקה כרגע ב־110 ס"מ מהיעד.
עם זאת, ברשות המים מעריכים כי הסיכוי שהסכר ייפתח הוא כ־50% בלבד, וכיוון שמדיניותה היא לא לפתוח את סכר דגניה, הוגברה לאחרונה השאיבה מהכנרת - ומדי יום נשאבים ממנה 800 אלף קוב, שמורידים כחצי ס"מ מהמפלס. "הזרמה לירדן הדרומי זה מים שלא ניצלנו לשתייה, ועל כל קוב שנזרים נצטרך לקנות קוב מים מותפלים", מסביר פיראס תלחמי, מנהל תחום כנרת ושימור מקורות מים צפון.
בפעם האחרונה זה קרה בפברואר 1995, כשסכר דגניה נפתח למשך עשרה ימים, אך גם בשנים האחרונות היה סיכוי שייפתח. לדברי תלחמי, "בחורף 2020-2019 היינו קרובים 9 ס"מ מהקו האדום העליון, ולפני 20 שנה היינו 4 ס"מ ממנו. כדי שהסכר ייפתח נצטרך כ־200-180 מ"מ גשם באזור אגן הכנרת. זה כמובן תלוי מתי יירד הגשם, אם הקרקע כבר תתייבש או לא, ובאיזו פריסה הוא יירד - כלומר, באופן מרוכז או כזה שייספג בקרקע".
מזג האוויר הנוכחי מתעתע במקבלי ההחלטות, אך אם יוחלט לפתוח את הסכר תינתן התרעה של יומיים כדי להיערך בירדן הדרומי ולמנוע נזקים. הסכר ייפתח בהדרגה עד למחציתו, מה שיוריד מדי יום כ־4 ס"מ מהמפלס.
תלחמי: "אנחנו עם היד על הדופק, הניהול העדין יימשך עד אפריל, אבל קשה לצפות את ההמשך. בנובמבר-דצמבר התחלנו לא טוב, וינואר-פברואר פיצו על התחלה מקרטעת. אנחנו מפעילים כמה מודלים לעשרת הימים הבאים שכוללים תחזית גשם, ומטמיעים אותה בתחזית המפלס".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו