בימים האחרונים, עזתים רבים מתפנים במסגרת המסדרון ההומניטרי שפתח צה"ל מאיזור חאן יונס לעבר אל-מוואסי, במהלך ההתפנות החלו קריאות סוערות של העזתים לשחרור החטופים ולהפסקת הלחימה, שבגינה מצבם ברצועה הורע. מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן עליאן, פרסם היום (שבת) באמצעות עמוד הפייסבוק של היחידה בשפה הערבית, "אלמונסק", תיעוד חריג מלב הרצועה, ובו אתמול (שישי) בחאן יונס, מאות עזתים מחו בקריאות סוערות: "העם רוצה להפיל את חמאס".
המוני עזתים מתפנים מחאן יונס וקוראים: "העם רוצה להפיל את חמאס" // דובר צה"ל
התיעוד מגיע מתוך המסדרון ההומניטרי המאובטח שנפתח בימים האחרונים ממערב חאן יונס בו נעים תושבי דרום רצועת עזה מערבה לאזור ההומניטרי אל-מוואסי.
ראש מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף רסאן אליאן, אמר לנוכח מחאת תושבי עזה נגד חמאס: "תושבי הרצועה מעדיפים ובצדק את טובתם ואת ביטחון ילדיהם על פני המשך ההתעצמות הצבאית של חמאס ופעולות הטרור שפוגעות בהם ובעתידם״.
החשד: עובדי אונר"א היו שותפים לטבח, מדינות העולם: משהים את הסיוע הכלכלי
ארה"ב, אוסרטליה, בריטניה, קנדה ופינלנד החליטו על השעיית המימון לסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם,"אונר"א", הגוף ההומניטרי שעובד עם הפלשתינים, לנוכח האשמות עובדי הארגון היו מעורבים בפיגועי הטרור של חמאס בישראל ב-7 באוקטובר.
בהודעה שנמסרה ממשרד החוץ האמריקאי הגיעה לאחר שאונר"א הודיעה כי פיטרה מספר עובדים לאור מידע חדש שסיפקה ישראל לסוכנות, בו פורט קשרם של עובדי הארגון לפיגועים.כמו כן, דובר מחלקת המדינה, בתגובה לפניית "ישראל היום", אמר כי ארה"ב מייעדת לאונר"א תפקיד מרכזי בניהול החיים ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה.
תיעוד: נשק בשקיות של סוכנות אונר"א
להודעת ארה"ב, הצטרפו בסוף השבוע מדינות נוספות כאמור. שר החוץ של איטליה, אנטוניו טיאני, כתב בחשבון ה-X שלו: "לאחר המתקפה הנוראה של חמאס, מדינות בעלות הברית קיבלו לאחרונה את אותה החלטה. אנו מחויבים לסיוע הומניטרי לאוכלוסייה הפלשתינית, תוך הגנה על ביטחון ישראל".
יתרמ מכך, שרת החוץ של אוסטרליה, פני וונג, כתבה בחשבון ה-X שלה: "ההאשמות שצוות אונר"א היה מעורב במתקפות הטרור המתועבות ב-7 באוקטובר מדאיגות מאוד. אוסטרליה מברכת על תגובתה המהירה של הסוכנות". לצד זאת, היא הוסיפה כי אוסטרליה "תמשיך לתמוך בתושבי עזה ולפעול למתן סיוע הומניטרי".
Allegations UNRWA staff were involved in the abhorrent October 7 terror attacks are deeply concerning.
Australia welcomes UNRWA’s swift response and will engage closely on investigations.
We are speaking with partners and will temporarily pause disbursement of recent funding. pic.twitter.com/Havwserjh3
— Senator Penny Wong (@SenatorWong) January 27, 2024
בישראל בירכו על החלטת מדינות העולם להפסיק, באופן זמני את הסיוע הכלכלי לאונר"א על רקע החשדות למעורבות בטרור של עובדי הארגון. שר החוץ, ישראל כ"ץ, כתב: "מברך את הממשל האמריקני על החלטתו להפסיק את המימון לארגון אונר"א. אונר"א מנציחה את בעיית הפליטים, מרחיקה את השלום ומשמשת כזרוע אזרחית של חמאס בעזה. מברך את קנדה שהצטרפה להחלטה ומצפה שמדינות נוספות ילכו בעקבותיה. אונר"א צריכה לשלם מחיר על מעשיה - רבים מעובדיה הם אנשי חמאס שמזוהים עם השקפותיו הרצחניות ומסייעים לו במתן מחסה לפעילות טרור ובשמירת שלטונו".
מברך את הממשל האמריקאי על החלטתו להפסיק את המימון לארגון אונר"א, אחרי שהתברר שחלק מעובדיו נטלו חלק בטבח הנורא ב-7 לאוקטובר.
אנחנו מתריעים כבר שנים: אונר"א מנציחה את "בעיית" הפליטים, מרחיקה את השלום ומשמשת כזרוע אזרחית של חמאס בעזה.
מברך את קנדה שהצטרפה להחלטה ומצפה שמדינות…
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) January 27, 2024
ממשיכים למנוע את כניסת הסיוע ההומניטרי לרצועה
היום (שבת) המשיכו המפגינים, בהם חברי "מטה משפחות החטופים" לחסום את מעבר "כרם שלום" ובכך למנוע את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה. זהו היום הרביעי ברציפות בו מחאות בני משפחות החטופים והאזרחים מעכבים ואף מונעים חלק נרחב מהעברת סיוע לרצועה.
צה"ל מגביר את כיתור חא'ן יונס - מהאוויר ומהיבשה
בשבוע האחרון, לוחמי צוות הקרב של עוצבת הקומנדו פשטו על מוקדי טרור במערב חאן יונס. הלוחמים חיסלו חוליות נ״ט ומחבלים, השמידו תשתיות טרור ואיתרו אמצעי לחימה רבים. בשבוע האחרון לוחמי עוצבת הקומנדו חיסלו יותר מ-100 מחבלים. לוחמי יחידת אגוז פשטו על מחסן אמצעי לחימה במרחב ואיתרו רובים, מחסניות, טילי RPG, ציוד צילום משוכלל וציוד צלילה. בנוסף, פשטו על ביתו של אחד ממקורביו של יחיא סינוואר ואיתרו נשקים.
פעילות כוחות עוצבת הקומנדו במערב חאן יונס וחיסול מחבלים מהאוויר // דובר צה"ל
במקביל, לפעילות היבשתית נמשכות התקיפות האוויריות ברחב רצועת עזה, ובפרט בחלקה הדרומי. על-פי דיווחים פלשתיניים , חל האוויר תקף בנוסייראת במרכז הרצועה. בנוסף, הפלשתינים דיווחו על שלושה מחוסלים בתקיפה ברפיח, ואף פרסמו סרטוני תיעוד מההרס ברצועה.
תיעוד פלשתיני: צפון רצועת עזה 27.01.2024
ביידן ואמיר קטאר נועדו בסוגיית החטופים
על-פי דיווחים ערבים נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, ואמיר קטאר דנו טלפונית במלחמה בעזה ובמאמצים להבטיח את שחרורם המיידי של כל החטופים, כמו גם הכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. עוד דווח כי נידונה עסקה אפשרית וקידום הפסקת האש.
לאורך השבת, כעשרים משפחות חטופים שהגיעו לקיסריה להפגין מול בית ראש הממשלה. הן נבלמו, לטענתן, ולא הורשו להתקרב לאזור.
מאהל משפחות החטופים מול מעון ראש הממשלה בירושלים אמש (שישי) // צילום: אבנר שחף
כמו כן, בני משפחות החטופים מחו לאורך סוף-השבוע מול ביתו של מזכ"ל האו"ם, גוטרש, על ההכרח בהשבת יקיריהם המצויים בשבי חמאס כבר יותר מ-100 ימים. גורש השיב למוחים: ""יש מגעים חדשים - אני מחזיק אצבעות לעסקה". זאת ועוד, בסמוך לכניסת השבת אמש (שישי) פרסם חמאס סרטון תעמולה נוסף שבו נראות החטופות קרינה ארייב, דורון שטיינברכר ודניאלה גלבוע.
מזכ"ל האו"ם גוטרש למפגינות למען החטופים מחוץ לביתו: "יש מגעים חדשים - אני מחזיק אצבעות לעסקה" // קרדיט: שני גרנות-לובטון
מטחי רקטות בגליל העליון וביישובי עוטף עזה
לאורך היום (שבת) בוצעו מטחי רקטות הן לעבר יישובי הגליל העליון וכן לעבר שדרות, איבים וניר עוז שבעוטף עזה. אחת הרקטות שנורו נפלה בשטח פתוח בסמוך לשלומי, כמו כן רקטה נוספת בסמוך לעיר שדרות. בעקבות הירי, לא דווח על נזק או על נפגעים.
צפו בתיעוד: נפילה בשטח פתוח ליד המועצה המקומית שלומי
לאחר הירי ליישובי הצפון, תקף צה"ל תשתיות חזבאללה בלבנון. בין המטרות שהותקפו, עמדה צבאית ומבנה צבאי במרחבים בליידא ומרווחין, אשר שימשו את מחבלי הארגון לצד תשתית טרור נוספת במרחב עייתא א-שעב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו