המלחמה מאחדת: ירידה במתח בין חרדים לחילונים

סקר שבחן את המתיחות בין קבוצות בחברה הישראלית מציין את הדריכות בין יהודים לערבים בראש הטבלה • הסיבות המרכזיות למתח: הכספים הקואליציוניים והשוויון בנטל • הנתונים

התקרבות. חרדים וחילונים בכותל. צילום: אורן בן חקון

המתח הלאומי בין יהודים לערבים הוא המתח המרכזי ביותר בחברה הישראלית – 45%, אחריו נמצא המתח האידיאולוגי בין ימין לשמאל – 39%, ובמקום השלישי המתח הדתי בין חרדים לחילונים, עם 8%. כך עולה מפרסום מדד המתחים השנתי של ארגון "גשר" לשנת 2023, אשר בוחן מדי שנה את המתחים המרכזיים בחברה הישראלית.

רמי ראבד, רב חיל האוויר לשעבר, מיוזמי גיוס החרדים

רק לשם השוואה, לפני שנתיים עמד מדד המתח הדתי בין חרדים לחילונים על 69% - במקום הראשון. מדד המתח השנתי יוצג במסגרת כנס שיתקיים היום באופקים, תחת הכותרת "החברה הישראלית בעקבות המלחמה – פנינו לאן?". הסקר נערך על ידי מכון המחקר "לזר מחקרים".

נקודה חיובית עולה מהמדד והיא הצניחה במתח בין הציבור החרדי לחילוני. עם זאת, מהסקר עולה כי רוב גדול מהציבור הישראלי, 63%, סבור כי המתח הערבי־יהודי יתחזק בשנים הקרובות. כמחצית מהישראלים, 52%, סבורים כי המתח בין השמאל לימין יתחזק בשנים הקרובות, ו־42% מהציבור סבור כי המתח החרדי־חילוני יתחזק בעתיד.

"הממשלה הזיקה ליחסים"

בסקר נבחנו הסיבות להיווצרות המתחים בכל קבוצה. הסיבה המרכזית בעיני הציבור למתח הערבי־יהודי הם אירועי 7 באוקטובר - 72% סברו כך. הסיבות המרכזיות למתח החרדי־חילוני הן נושאי הכספים הקואליציוניים והשוויון בנטל, ואילו הסיבות המרכזיות למתח בין ימין ושמאל הן הרפומה המשפטית ואינטרסים של פוליטיקאים.

יהודים וערבים. משמעותית ביחסים (ארכיון), צילום: ארגון גשר

הציבור הישראלי רואה בממשלה אחראית למתחים במדינה. 69% סברו כי הממשלה הזיקה ליחסים בין ימין לשמאל, 58% סברו כי הממשלה הזיקה ליחסים בין חרדים לחילונים, ו־54% סברו כי הממשלה הזיקה ליחסים בין הערבים ליהודים.

עם פרוץ המלחמה הציבור הישראלי גילה אחדות, המלחמות בינינו פחתו, וההפגנות נגד הרפורמה המשפטית הופסקו לעת־עתה. עם זאת, לשאלה האם לאחר המלחמה נחזור למשבר החברתי שהיה בחברה הישראלית טרם 7 באוקטובר השיבו 64% מהמשיבים בחיוב.

העת להיערך לאסון הבא

60% מהמשיבים בסקר סבורים שהאחדות שנוצרה בעם תתפוגג מייד לאחר המלחמה, ורק 21% סברו כי מדובר בשינוי אמיתי שיוביל לאחדות גם לאחר המלחמה.

חרדים מתגייסים לצה"ל במסגרת מלחמת חרבות ברזל, צילום: יוסי זליגר

76% חושבים כי לפוליטיקאים בישראל אין כלל חלק באחדות שנוצרה בזמן המלחמה, וכ־70% כי מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר קשורה למשבר החברתי העמוק שבו היה הציבור הישראלי בשנה האחרונה.

אילן גאל דור, מנכ"ל ארגון גשר, עורך הסקר: "המדד השנה מוכיח לנו כי גם בעת בה אנו מצויים באחת המלחמות הקשות והמורכבות שידענו, הציבור הישראלי מודע לכך שהאיום החברתי גדול לא פחות מהאיום הצבאי על מדינת ישראל. השנה למדנו על בשרנו את ההשלכות הקטלניות של הפגיעה במרקם החברתי בישראל, אשר הסתיימו באירועי 7 באוקטובר".

"זו העת להיערך ליום שאחרי המלחמה ולמנוע את האסון הבא – השסעים והמחלוקות החברתיים כבר כאן, ועל החברה האזרחית והציבור הישראלי לקחת את הנושא על כתפיו ולהוביל את מדינת ישראל לעידן חברתי חדש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר