דאגה במשטרה: מפגיני ימין ושמאל יתנגשו ברחובות

עליית מדרגה בשני המחנות - והרשתות החברתיות גועשות לקראת הפגנות הנגד של הימין • "זה יהיה יותר חמור ויותר אלים", מזהיר בכיר במשטרה • "נפריד בין פעילים"

בכירים במשטרה מביעים בשיחות סגורות חשש מ"מלחמת אחים" ברחובות. הדאגה נובעת מניתוח מידע מודיעיני, שלפיו החרפת המחאה עלולה להוביל לחיכוך פיזי בין מתנגדי הרפורמה לתומכיה. לאור זאת, נערכים במשטרה עם "צוותי תגובה", שמטרתם לחצוץ פיזית בין פעילי ימין לפעילי שמאל.

במשטרה עוקבים בדריכות אחר הודעות פעילי ימין ברשתות החברתיות שמתכוונים להגביר את הנוכחות, ובין היתר לחסום את הכניסות לקיבוצים כדי לשבש את חיי התושבים, כתגובה לחסימות צירים על ידי מתנגדי הרפורמה המשפטית.

בתגובה למחאות: תושבי קריית שמונה חסמו את הכניסה לשני קיבוצים

"זה ילך ויהיה יותר חמור ויותר אלים", העריך אתמול קצין משטרה בכיר בפני "ישראל היום" והוסיף: "ניצור הפרדות. לא נאפשר לחסום קיבוצים. הדבר מחייב חשיבה והיערכות אחרת, והתמודדות עם זירה נוספת של מחאות.

"אנחנו עוקבים אחר רשימות של קיבוצים שאת הכניסות שלהם מתכוונים לחסום. התחלנו להכין צוותי תגובה שיופעלו בהתאם לכמות האנשים. היו כבר מקרים של אלימות. אנחנו ערוכים ליצור הפרדות בין הפעילים".

הפגנה של פעילי ימין נגד נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט אהרון ברק ברק, צילום: גדעון מרקוביץ'

ולמרות הדברים, אמש חסמו פעילי הימין את הכניסה לקיבוץ שפיים. שלשום חסמו עשרות תושבי קריית שמונה את הכניסה לקיבוץ אמיר בצפון ואת היציאה ממנה. בהמשך נחסם גם המעבר לקיבוץ כפר גלעדי, ובמשטרה מעריכים שחסימות קיבוצים יימשכו גם בסוף השבוע ובשבוע הבא לאור העובדה שמאות פעילים כבר הודיעו שיגיעו עם רכבם לחסום דרכי גישה לקיבוצים, היכן שיידרשו.

"קיבוצים זה הכי יעיל", נכתב באחת ההודעות ברשת. "הם 80 אחוזים מהמחאה. גזעניים, פשיסטים, מושחתים. הם ראש הנחש!". בהודעה אחרת נכתב: "ככה ייעשה לאנשים שבטוחים שלהם מותר לצעוק ולהפריע. זה צריך לחזור אליהם כבומרנג... חסימת קיבוצים. הם צריכים לשלם מחיר כבד. כל אחד שיחזיר מלחמה במה שהוא יכול".

במשטרה הבהירו כי הם ישתמשו באמצעים, בהתאם לאופי המחאות ולהתנהגות המוחים. "מי שיבחר להתעמת עם שוטרים, זה יהיה באחריותו והוא עלול להיפגע", אמר הבכיר.

"לא רוצים להפחיד"

כך או כך, אתמול הכריזו מארגני המחאה על יום שני הקרוב כ"יום ההתנגדות הלאומי", כדי לעצור את החקיקה. "זה הזמן להחרפת ההתנגדות, כדי שהבית לא יתפורר", קראו אתמול ראשי המחאה.

פעיל הימין הבולט ברל'ה קרומבי מסביר ל"ישראל היום" את שורת הצעדים שבכוונתם לנקוט: "בשבוע הבא צפויים שורה של אירועים כבילד־אפ לקראת ההפגנה הגדולה בקפלן ב־23 בחודש, שתתקיים יום אחד לפני החקיקה של הרפורמה בכנסת. אנשי השמאל זיהו משום מה את השרים שלנו כנקודה חלשה, והם מפגינים מולם חזק - אז אנחנו נגיע אל השרים ונחזק אותם. אולם אנחנו לא נסתפק בזה, ונגיע לראשי המחאה לבתים שלהם בחמש בבוקר כדי לעשות להם השכמה, כמו שהם עושים לתומכי הרפורמה מימין".

הפגנה נגד הרפורמה המשפטית ליד מעון ראש הממשלה בירושלים, צילום: חיים גולדברג/פלשא90

"המטרה של ההפגנות האלו היא לא להפחיד, חלילה", מסביר דובר תנועת "אם תרצו", מתן אשר. "המטרה היא לדרוש אכיפה שוויונית, לדרוש שכמו שיש אכיפה כלפי אנשי ימין כך תהיה אכיפה כלפי אנשי השמאל, שפשוט כרגע מצפצפים על כל הוראות בג"ץ ביחס להפגנות מול בתי אנשי ציבור ימנים ולא שומרים מרחק בכלל אלא מגיעים עד הדלתות שלהם. זה לא סתם צפצוף. זה נעשה ממש תוך שתיקה של גורמי האכיפה מהיועמ"שית ועד למטה. אנחנו רוצים לשנות את זה".

מערכת הבריאות תצטרף למחאה?

בניגוד להערכות, בישיבת מזכירות ההסתדרות הרפואית הוחלט אתמול שלא לפתוח בשביתה כעת. ההחלטה תישקל בשנית ביום שני הקרוב.

26 חברי מזכירות ההסתדרות הרפואית דנו בהצעה דחופה לסדר היום להשבית את מערכת הבריאות במחאה על התקדמות החקיקה, ביטול עילת הסבירות והחשש מפגיעה בעצמאות אנשי המקצוע. מזכירות ההסתדרות הרפואית הסמיכה את ההנהגה לנקוט את כל הצעדים, כולל אמצעים ארגוניים משמעותיים כמו שביתה. "רוב הנוכחים תמכו בהשבתה", אומר גורם שנכח בישיבה. "היו מעט מאוד קולות נגד". עם זאת, בסופו של דבר ההחלטה התקבלה פה אחד.

ביום שני צפויים צעדים ארגוניים שיכללו כנס גדול של ההסתדרות הרפואית, שבו יוצגו המשמעויות וההשלכות של ביטול עילת הסבירות.

"ניסיון הדחה"

אתמול נודע שבג"ץ יקיים דיון בעתירה הדורשת להעביר את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מתפקידו כראש הממשלה. בעבר נדחו עתירות דומות לזו. בהחלטה חריגה קבעה השופטת רות רונן כי "העתירה תועבר לדיון בפני הרכב בהקדם".

את העתירה הגישו כמה אזרחים, ובראשם הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ. בין השאר, נטען בה כי דחיית בג"ץ בעבר של עתירות היה על בסיס ההישענות על כך שראש הממשלה יעמוד בהסדר ניגוד עניינים שתתווה עבורו היועצת המשפטית לממשלה.

במפלגות הקואליציה אמרו שמדובר ב"ניסיון להדיח את ראש הממשלה" וטענו שהם "מזועזעים מההחלטה".

דגשים לנסיעת הנשיא

בתוך כך, בפגישתו אתמול עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה נתניהו הדגיש בפניו שני קווים אדומים לקראת טיסתו לארה"ב: הראשונה שישראל לא תסכים לחזרת ארה"ב להסכם הגרעין המסוכן עם איראן ותפעל בכל האמצעים למנוע ממנה מלהשיג נשק גרעיני; השנייה היא שישראל לא תסכים למדיניות ״אין הפתעות״ ביחס לאיראן. הרצוג חזר וקרא "לחזור לנתיב ההידברות".

רה"מ בנימין נתניהו והנשיא יצחק הרצוג, צילום: אורן בן חקון

בהכנת הידיעה השתתפו שירית אביטן כהן, אסף גולן, מיטל יסעור בית-אור ונטעאל בנדל

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר