מחיר הפרישה מחסידות גור: חרמות, פגיעה בגוף וברכוש וקריעת משפחות

בחצר החסידית הגדולה פועל הארגון "גיבורות כוח" שמעודד צעירות לנתק כל קשר מבן משפחה שעבר לקהילתו של הרב אלתר • השיטה: דרשות, מתנות וקו חסוי לחיזוקים בנוסח "סכנה רוחנית איומה" לפורשים • השיא: מתנה יוקרתית למחרימות - מסע מאורגן לאיטליה בקיץ הקרוב • הבנות מצידן משתפות פעולה: "למרות צער ההורים, אפשר לצלוח את הקושי"

הרב אלתר שהקים קהילה נפרדת עם חסידיו בכנס בארה"ב. למצולמים אין קשר לידיעה , ללא
הרב אלתר שהקים קהילה נפרדת עם חסידיו בכנס בארה"ב. למצולמים אין קשר לידיעה. צילום: ללא

קורעים בנות ואימהות ממשפחתן הגרעינית: בחסידות גור פועל זה כשנתיים "גיבורות כוח", ארגון שמטרתו לחזק ולעודד כל אישה ונערה שמחרימה קרובי משפחה שעזבו את החסידות ועברו לקהילתו של הרב שאול אלתר, בנו של האדמו"ר מגור הקודם שפרש מהחסידות עם קבוצה של מאות חסידים והקים קהילה משלו.

זה נשמע מטורף ולקוח מעולמות הבדיה, אך מדובר במערך שלם שתומך בנשים הללו כדי שלא ייצרו קשר עם בני משפחותיהן ש"חטאו" בכך שעברו מהחסידות לקהילת הרב אלתר. זאת מכיוון שלאחר פרישתו של הרב אלתר, כפי שפורסם בעשרות מקרים עד כה, ניתנה בחסידות הוראה גורפת להחרים בתוקף כל מי שהעז לעבור לקהילתו של הרב, ובעקבות כך סבלו אותם אנשים מפגיעות בגוף וברכוש ומהצקות חוזרות ונשנות.

הרב שאול אלתר, צילום: ללא

"נזק לחיים שלמים"

"גיבורות כוח" הוקם, על פי מייסדותיו, כדי לסייע לנשים להתגבר על הקושי שבהתנתקות טוטלית מבני משפחתן הגרעינית. כדי "לתדלק" באופן קבוע את השנאה בין אלה שפרשו מהחסידות לבין הוריהן ואחיותיהן ולמנוע ממנה להתעמעם, נעזרות נשות הארגון במגוון אמצעים כגון כינוסים, מפגשים, דרשות, הרצאות וכן חלוקת מתנות מפעם לפעם.

הארגון גם מפתה את הנשים במתנה שאי-אפשר לסרב לה - מסע מאורגן לאיטליה שאמור לצאת לדרכו בחופשת הקיץ הנוכחית – "זכות" חשובה שהיתה שמורה עד כה רק לתורמים של "איחוד מוסדות גור" וכעת תוענק גם לאלו שפעלו בניגוד לרגשותיהן וניתקו כל קשר עם קרוביהן ובהם הורים וילדים, אם כי על חשבונן.

על המתנה הבלתי שגרתית בישרה הרכזת חני מוסבכר ל"חברות היקרות" בהודעה שפרסמה בקו הפנימי והחסוי מאוד של הארגון שאין לאיש גישה אליו. לאלו שהביעו ספקות (בחסידות לא מקובל לנסוע לנופש בחו"ל), היא דאגה להבהיר: "קיבלנו אישור לנסיעה מהחלונות הגבוהים", ולכולן ברור למי התכוונה.

מונסבכר. "קיבלנו אישור מהחלונות הגבוהים", צילום: ללא

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      הפגנה של חסידי גור בירושלים (ארכיון)

      נשות גיבורות כח הוזמנו לתפילת ראש חודש וחול המועד בבית המדרש בחדר עם חלון שדרכו ניתן לראות את האדמו"ר, ואחר כך עברו להתברך באופן אישי אצל הרבנית.

      הנשים המחרימות אף הוזמנו הוזמנו כאורחות אישיות של הרבנית מגור לשמחות נכדיה ובמיוחד לאירועי ה"שבע ברכות". אחת מהנשים הדומיננטיות בפעילות בנושא, יעל קונופניצקי, המשמשת ביום יום כיועצת חינוכית בסמינר "באר מרים" שבחצור הגלילית, אף מקיימת סדנאות לנשים ומנחה אותן כיצד נכון להתנתק רגשית ממשפחתן.

      Video Player is loading.
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Loaded: 0%
      Stream Type LIVE
      Remaining Time 0:00
       
      1x
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions off, selected

          הקלטה מקו 'גיבורות כוח' בה מבטיחים למחרימות מקום של כבוד בבית הכנסת וברכה מהרבנית

          בהקלטה מהקו הפנימי שהגיעה לידי "ישראל היום" נשמעה קונופניצקי תוהה: "האם אנחנו לא מגזימים? למה לנתק קשרים לגמרי? מה יקרה אם נלך להגיד מזל טוב, אם נאמר שלום?" – ומשיבה בעצמה: "משפט אחד שאומרים בחתונה יכול לעשות נזק לחיים שלמים.

          בהמשך מכנה קונופניצקי כ"מורדת" את מי שעברה מהחסידות, ואף משתפת ש"הלשינה" על מורה בסמינר שדיברה לטובת הפורשים. לדבריה, אף שהמורה ובעלה "חזקים ומוברגים בחסידות גור, הם מעזים להתנהג באופן 'פרווה' ובורחים מהמחלוקת" – התנהגות שקונופניצקי מציגה כדבר רע ונלעג.

          קונפצקי. "בורחים מהמחלוקת", צילום: ללא

          בתוך כך, היא מודה כי מדובר בעצם בסחיטה באיומים למי שתפרוש: "אנחנו מנתקים קשרים ובדרך כזו מצילים אנשים קלי דעת שלא חזקים ברוחניות. הידיעה שיאבדו את משפחתם אם יתפתו, עוזרת להם להישאר מחוברים לחסידות גם אם החיבור רופף".

          אין חששות, אין תהיות

          לידי "ישראל היום" הגיעו רבות מהשיחות שנוהלו בקו החסוי של "גיבורות כוח". באחת מהן נשמעת אחת הבנות אומרת כי "כשעזבו אחיי את גור ביצענו הפרדה מוחלטת. לא מזמינים ולא מזדמנים, גם לא לשמחות, והפלא ופלא - אין כאבי בטן, אין חששות, אין תהיות. הכל ברור, שחור על גבי לבן, בתחושה של קנאת ה', של כבוד הרֶבֶּה (האדמו"ר מגור; מ"ס), ולמרות צער ההורים, באומץ ובגבורה אפשר לצלוח את הקושי".

          מהקלטה נוספת נשמעה אומרת אחת הנשים כי "התרגלתי לגב של המשפחה. משפחה היא גב חזק מאוד, תומך, מחבק ומחבר. ומבלי לשים לב העדפתי את קרבתם על קרבתו של אבא שבשמיים. את הקשר עם אבא שבשמיים השארתי בצד. אבא שבשמיים לא ויתר עליי. הוא ידע שזה לא טוב לנצח".

          האדמו"ר מגור הרב יעקב אריה אלתר, צילום: שלומי כהן/פלאש90

          בהקלטה מחרידה נוספת סיפרה אחת הבנות בקול מרוסק על התמודדותה עם הצער הנורא שהיא חשה על כך שלא תשתתף בחתונה של מי ממשפחתה הגרעינית שנערכה באותו היום. בעקבות הודעתה המטלטלת התקשרה אליה כעבור דקות ספורות תרצה מנלה, מהנשים המרכזיות בגור, כדי לחזק אותה בחרם על משפחתה ועודדה אותה שלא תישבר חרף הקשיים הנפשיים הכרוכים בכך. "הבנתי ש'גיבורות כוח' היא המשפחה שלי", סיכמה הצעירה.

          מנלה, אגב, דומיננטית בפעילות הארגון. היא אירחה אצלה קטינה שברחה מביתה לאחר שהמחנכת שלה הסיתה אותה על רקע פרישת הוריה מהחסידות עד שבית המשפט הוציא אותה משם. באחת מעשרות הודעות שהשאירה בקו החיזוק הכללי לנשות חסידות גור מנלה אף דימתה את הפורשים ל"יבלת שיש להסיר מגוף".

          תרצה מנלה (במרכז), צילום: ללא

          תרגולים וחיזוקים

          הקלטה נוספת של אחת מנשות גור כוללת תרגילים שהיא מציעה להתגברות על הנתק מהמשפחה. "לקחת שלושה כיסאות - אחד ייצג אימא שעזבה, השני בת שנשארה והשלישי ניטרלי. לשבת בכיסא של הבת ולשפוך את מה שיש לה על הלב, כמו 'אני מרגישה נטושה'. בכיסא השלישי לדמיין דמות ניטרלית שאומרת 'הבת שנשארה בגור היא החזקה באמת'".

          הקלטת חיזוק מזעזעת לא פחות היא של אברהם נחום לב, חזן ראשי בבית הכנסת הגדול של החסידות שהחרים שניים מבניו שפרשו לקהילת הרב אלתר. בהקלטה הוא נשמע אומר לבנות "גיבורות כוח" כי אל להן לחוש נקיפות מצפון וכדי ששמחת החתונה תהיה שלמה אין לתת למשפחה שפרשה דריסת רגל בחתונה. לפני כשבועיים הוא גם שר בחתונת נכדתו של האדמו"ר בפני עשרות אלפי חסידים תוך שהמשיל במילותיו את הפורשים, כמו גם את בניו ונכדיו, לפרי שנכנסה בו רוח שטות והרקיב בתוך כמה ימים. את השיר השמיעו גם כן ב"קו החיזוק".

          אברהם נחום לב שר בחתונה של נכדת האדמו"ר מגור שיר מזעזע נגד הפורשים, צילום: JDN

          פנינו לקבלת תגובות מחסידות גור, מסמינר "באר מרים" ומהמצוטטים שהוזכרו בכתבה, אך כולם סירבו להגיב על הנאמר בה.

          מקהילת הרב שאול אלתר נמסר: "הדברים מדברים בעד עצמם, אין צורך בתגובה".

          טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

          כדאי להכיר