נא להכיר: המצות שאבותינו הכינו במצרים

במושבים ירדנה ובית יוסף שבעמק בית שאן משמרים העולים מכורדיסטן מסורת בת מאות שנים • המצות, שמורות וכשרות למהדרין, אך דומות יותר לפיתות ושונות לחלוטין מהמצות הארוזות שאנו מכירים

מצות מסורתיות של העדה הכורדית בעמק המעיינות // צילום: גיל אליהו // מצות מסורתיות של העדה הכורדית בעמק המעיינות // צילום: גיל אליהו

רוצים לראות ולטעום מצות, אבל בדיוק כמו אלה שהכינו אבותינו כשיצאו ממצרים? בואו למושבים ירדנה ובית יוסף, הצמודים זה לזה בעמק בית שאן. כאן משמרים מסורת בת מאות שנים של עולי כורדיסטן, ומכינים מצות שמורות כשרות למהדרין, השונות לחלוטין מהמצות הארוזות שאנחנו מכירים, שנחטפות בימים אלה ממדפי המרכולים ברחבי הארץ.

צילום: דני ברנר

כל שנה, לקראת חג הפסח, מתכנסים בני העדה הכורדית במושבים ירדנה ובית יוסף, כל משפחה בחצר ביתה, ומכינים מצות שמורות שנראות ממש כמו פיתות או לאפות שאנחנו רגילים לאכול במסעדות. טריות מהטבון, רכות, נימוחות בפה וטעימות להפליא. המצות, כמובן, כשרות למהדרין לפסח, שכן מכינים אותן על פי כל כללי המסורת. קמח מיוחד שנופה בדקדקנות, עליו יוצקים מים טהורים, לשים את הבצק, מרדדים, מניחים על הטבון הלוהט ותוך פחות מ-18 דקות מרגע שהמים נגעו בקמח, כפי שמורות הלכות הכשרות של פסח, המצות מוכנות.

18 דקות מרגע הלישה ועד ליציאתן מהטבון // צילום: גיל אליהו

"זו מסורת עתיקת יומין שלמדתי מאבא שלי וסבא שלי שלמדו מאבותיהם", סיפר יוסי מנחם ממושב ירדנה, "אנחנו גאים שבכל שנה אנחנו שומרים על המסורת, לבושים בבגדים הכורדים המסורתיים, שרים את השירים המיוחדים שלנו, וזה בהחלט משדרג את אווירת החג". חברי המושב הקימו את "חווית הכפר הכורדי", סוג של מוזיאון הפותח צוהר לתרבותם ולחייהם של בני העדה הכורדית מאז ועד היום. המקום מעניק חוויה יוצאת דופן הכוללת מאכלים, ריקודים, נגינה, תלבושות וסיורים חקלאיים, והכל ברוח המורשת הכורדית המרתקת.

מסורת עתיקת יומין // צילום: גיל אליהו

 

"משדרג את אווירת החג" // צילום: גיל אליהו

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר