בעקבות החשיפה של "ישראל היום" לפיה נשיא בית משפט המחוזי בחיפה, השופט רון שפירא, הורה להעביר חומרי תעמולה של ארגון "בצלם" לשופטיו, למרות טרונותיהם ובניגוד לנהלים, הוגשו מספר תלונות לנציב תלונות הציבור על השופטים, השופט (בדימוס) אורי שהם.
עוד נודע ל"ישראל היום" כי לאחר הבקשה לתגובה מהנהלת בתי המשפט, קיים השופט שפירא ישיבה ובה ניסה לברר כיצד הדבר דלף מתוך מסדרונות בית המשפט באחריותו אל התקשורת. גורם שהיה בפגישה ציין "ניכר שהנשיא בלחץ והוא נסער ומשקיע מאמצים בלאתר את המדליפים, אולם ראוי לפחות היה נעשה חשבון נפש לברר כיצד חוברות נגד מדינת ישראל מחולקות לבית המשפט בניגוד לנוהל ולחוק".
ח"כ בן גביר ששלח מכתב תלונה בנושא לנשיאת העליון השופטת אסתר חיות אמר כי: "אני ממתין לתשובת מנהל בתי המשפט השופט מרזל, ומקווה שתוך שבוע אקבל תשובות אולם בכל מקרה בכוונתי ליזום דיון בכנסת בנושא בו אבקש להבין האם מדובר בכשל ואירוע חמור שהתייחס בבית המשפט בחיפה או שגם בבתי משפט אחרים מחלקים מתחת לאף של מדינת ישראל חומרי הסתה נגד צה"ל והמדינה והכל באישור גורמים משפטיים".
"מטילים צל כבד על כלל שופטי בית המשפט"
בין מגישי התלונות: ח"כ משה ארבל (ש"ס), תנועת "אם תרצו" וארגון בצלמו. "התנהלותו של השופט שפירא מנוגדת לנוהל הקיים לכאורה ובעייתית במיוחד בהיותה פוגעת באובייקטיביות השופטים ויוצרת חשש ממשי למשוא פנים", נכתב בתלונה של ח"כ ארבל.
ארבל הוסיף: "העברת החומרים לשופטי בית המשפט המחוזי בחיפה והאהדה והתמיכה שהביא הנשיא בפעילות הארגון ועמדותיו המשתקפים מפעילותו, מטילים צל כבד על כלל שופטי בית המשפט. אבקש לקיים בדיקה מעמיקה בנושא החלטתו של השופט שפירא. ולהורות על הפסקת המנהג הקלוקל המנוגד לכללי האתיקה של השופטים ולנוהל הקיים".
ארגון בצלמו כתב בתלונה כי "ייאמר ברורות השופט השופט לא הכחיש ובכתבה יש תמונה ברורה ולכן אשמח מאוד לבדיקת הדבר ויפרט שורה של עבירות אתיות בהם השופט עבר, לכאורה בהן איסור על מעורבות פוליטית או מפלגתית של שופט מכהן ועוד".
תנועת "אם תרצו" הפנתה גם היא בתלונה לנציב את סעיף 17 (א) לכללי האתיקה לשופטים, תשס"ז 2007, שקובע כי "שופט לא יהא מעורב בפעילות פוליטית או מפלגתית ולא יהיה חבר במפלגה או בגוף פוליטי אחר".
ארגון "עד כאן" התייחס לחשיפה: " לא יעלה על הדעת ששופט שאמור לנהוג ללא משוא פנים בוחר צד ומעביר חומרים של ארגון תעמולה אנטי ציוני שיוצא השכם וערב נגד מדינת ישראל בה הוא מכהן בתפקיד בכיר. מקרה זה מעיד כי נשיא המחוזי בחר לתמוך בארגון אנטי ציוני קשה. על הנהלת מערכת המשפט לזמן לאלתר את השופט לבירור מעמיק ולפעול שמקרים אילו לא ישנו. מדובר בעוד מופע בתיאטרון האבסורד של מערכת המשפט הישראלית".
יצוין כי בעקבות הפרסום ומכתב ששלח ח"כ איתמר בן גביר לנשיאת העליון בנושא, הדבר הועבר לבדיקת מנהל בתי המשפט השופט יגאל מרזל.
אלון שוורצר, ראש אגף מחקר ומדיניות בתנועת אם תרצו: ''בתקופה בה אמון הציבור במערכת המשפט נמצא בשפל היסטורי, ההוראה של השופט שפירא היא חסרת אחריות ורק מוסיפה שמן למדורה. המעשה של השופט שפירא בוצע בניגוד גמור לכללי האתיקה לשופטים. ברור כי את החומרים של ארגון התעמולה 'בצלם' אשר עיקר המימון שלו מגיע מממשלות זרות לא צריך להעביר לשופטים. יתרה מכך, על השופטים להפסיק לאפשר לארגון 'בצלם' וארגונים דומים במימון ממשלות זרות את זכות העמידה ולפסוק נגדם הוצאות ככל שימשיכו לעתור באופן סדרתי. אנו קוראים לשר המשפטים לנקוט בכל האמצעים כדי למנוע ממקרים אלו לחזור על עצמם''.
מהנהלת בתי המשפט נמסר כי: "בניגוד לנטען בכתבה הנשיא שפירא לא שלח ולא הפיץ לשופטים חוברות של ארגון "בצלם". כתובתו של בית המשפט המחוזי בחיפה פומבית וידועה לכל דורש כמו גם שמות השופטים המכהנים בו. דברי דואר רבים מהאקדמיה וארגונים אחרים ובהם עמותות, מכל הקשת הפוליטית ובתחומי עניין שונים, מדוורים מאמרים וחומרים שונים לבית המשפט, לעיתים לכלל השופטים ולעיתים לשופטים מסוימים".
"לנשיא שפירא או למערכת בתי המשפט אין אפשרות לשלוט על דברי הדואר.
במקרה זה הגיעו מעטפות ממוענות לשופטים ללשכת הנשיא, משכך ביקש לחלקן לנמעניהם.
בישיבת שופטים מהמניין, שהייתה קבועה מראש ועסקה בנושאים שונים, עדכן הנשיא על הכתבה הצפויה בנושא ותו לא".
עוד נכתב: "יצויין כי הנשיא ממיין בעצמו את דברי הדואר שממוענים אליו באופן אישי ודברי דואר, למעט ממוסדות אקדמים נשלחים לגריסה.
אין אלא להצטער על הניסיון חסר היסוד לנגח את שופטי בית המשפט המחוזי ואת נשיא בית המשפט בהקשר זה. מדובר ברוב מהומה על לא מאומה".