החוק על שמו יעניק הגנה לאנשי ביטחון שיעבירו מידע רגיש לדרג המדיני הבכיר. אלי פלדשטיין. צילום: שריה דיאמנט - פלאש 90

למרות התנגדות היועמ"שית: חוק "פלדשטיין 2" אושר בטרומית

המשנה ליועמ"ש התריע: "מדובר בחקיקה פרסונלית להתערבות בהליך פלילי הנוגע לסביבת רה"מ" • שמחה רוטמן: "יש להגן על מי שמוסר מידע חיוני לדרג המדיני" • ההצעה עברה ברוב של 53 תומכים מול 43 מתנגדים • במכון זולת מזהירים: "מידע ביטחוני יהפוך לכלי פוליטי"

[object Object]

מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את "חוק פלדשטיין 2", שיעניק הגנה פלילית לאנשי מערכת הביטחון שיעבירו מידע רגיש לדרג המדיני הבכיר. ההצעה עברה ברוב של 53 תומכים מול 43 מתנגדים - זאת למרות התנגדות חריפה של המשנה ליועצת המשפטית לממשלה.

על פי ההצעה שהגיש יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, תינתן חסינות לעובדי מערכת הביטחון והמודיעין וחיילי צה"ל שיעבירו מידע חיוני לראש הממשלה או לחברי הקבינט - זאת בתנאי שהמידע נחוץ לקבלת החלטה חיונית לביטחון המדינה או למניעת פגיעה בחיי אדם, ושהמדליף סבר כי המידע מוסתר מהדרג המדיני.

"החוק הזה לא בא להתיר איסור". מגיש הצעת החוק שמחה רוטמן במליאה, היום, צילום: דני שם טוב ונועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בחוות דעת שנשלחה לשר המשפטים בשבוע שעבר, כתב המשנה ליועמ"ש, עו"ד גיל לימון אפק, כי מדובר "בהמשך מגמה של הצעות חוק שנדונו בוועדת שרים לענייני חקיקה בשבועות האחרונים תוך שימוש ברוב הקואליציוני בהליך החקיקה לצורך התערבות פוליטית בהליכים מסוימים". אפק אף התייחס במרומז לפרשת המסמכים המסווגים וכתב כי "הצעת החוק משתלבת בקמפיין ציבורי שמתקיים ביחס להליך משפטי, ומבקשת לכאורה להשפיע עליו".

"החוק הזה לא בא להתיר איסור", הסביר רוטמן, "אלא אומר שאם אתה מוסר לגורם מדיני בכיר מידע שהוא באמת חיוני, בדומה לחושף שחיתויות – אז יש לך מעין חסינות".

שימוש ברוב הקואליציוני בהליך החקיקה לצורך התערבות פוליטית בהליכים מסוימים. לימן (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי היא נולדה על רקע טענות שעלו במלחמת חרבות ברזל ובאירועים שקדמו לה, על מידע שהגיע על התארגנות אויבי ישראל שנעצר בדרגים שונים ולא הובא לידיעת נבחרי הציבור. "במקרה בולט, אף התפרסם כי תצפיתניות ובעלות תפקיד בחיל המודיעין התריעו ואוימו שיפגעו בקידומן או בדרגתן אם לא יפסיקו להתריע", נכתב.

במכון זולת מתנגדים להצעת החוק וטוענים כי היא עלולה להפוך מידע ביטחוני לכלי לקידום אינטרסים פוליטיים. "מדובר בחקיקה אשר נועדה בעיקרה לספק חסינות לראש הממשלה נתניהו ולמקורביו, גם במקרה של חקירה פלילית על הדלפת מידע רגיש", נמסר מהמכון.

הנוכחים במליאת הכנסת בעת ההצבעה, צילום: דני שם טוב ונועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ההצעה, שתועבר כעת לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שבה תידון, מבקשת גם להסמיך את ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי להתערב בחקירה פלילית ובהליכים משפטיים ככל שסברו שמתקיים הסייג בהליך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו