אפקט המלחמה: הזינוק בבקשות החנינה

הנשיא יצחק הרצוג, הגדיל את נפח העבודה והחליט בחיוב על 1,535 בקשות, לעומת 1,059 בשנה הקודמת • 89% מההחלטות להקלה בקנסות אושרו, במיוחד עבור משפחות הנרצחים, החטופים והחיילים • הדגש על ההקלה בקנסות ומחיקת רישומים פליליים, היה במיוחד עבור אוכלוסיות שנפגעו ב"חרבות ברזל"

נשיא המדינה יצחק הרצוג. צילום: אורן בן חקון

במסגרת השקיפות עליה הכריז נשיא המדינה יצחק הרצוג עם כניסתו לתפקיד: מדיניות הנשיא בתחום סמכות החנינה, נתונים מספריים אודות ההחלטות שניתנו על ידו והמאפיינים העיקריים להחלטותיו - מתפרסמים באופן קבוע באתר בית הנשיא ומתעדכנים מידי שנה. השנה השפעתה של מלחמת ״חרבות ברזל״ ניכרת ומשפיעה על חלקים שונים באוכלוסייה, וניתן לראות זאת גם בתחום החנינות.

סה"כ נפתחו במחלקה המשפטית בבית הנשיא 1,928 בקשות חדשות, צילום: GettyImages

נכון לשנת 2024, נרשמה עליה של 23% במספר בקשות החנינה שנפתחו בהשוואה לשנת 2023. סה"כ נפתחו במחלקה המשפטית בבית הנשיא 1,928 בקשות חדשות. בתוך כך, הוגשו יותר מפי 2 בקשות להקלה בקנסות וזאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. גם השנה, מרבית בקשות החנינה היו בקשות לקיצור תקופות הרישום הפלילי, ובעניין זה המשיכה מגמת העלייה בבקשות מסוג זה, שהחלה בשנים קודמות. השנה נרשמה עלייה של 19% ביחס למספר בקשות המחיקה וקיצור תקופות הרישום שהוגשו לנשיא המדינה בשנת 2023.

אשר להחלטות הנשיא - על מנת לקצר את משכי הטיפול, ולתת מענה לעלייה בכמות הבקשות, הוגדל נפח העבודה בבית הנשיא בתחום החנינות באופן משמעותי. כך, בשנת 2023 ניתנו 1,059 החלטות בבקשות חנינה והשנה, ניתנו 1,535 החלטות בבקשות חנינה. זוהי עלייה של 45% במספר ההחלטות לעומת השנה הקודמת.

ביחס לקנסות, בשל המצב שיצרה מלחמת ״חרבות ברזל״ ובעקבות קריאת הנשיא להגשת בקשות להקלה בקנסות לאוכלוסיות שנפגעו במסגרתה, כגון משפחות הנרצחים, משפחות החטופים, משפחות שכולות, מפונים, ניצולי מסיבת הנובה, תושבי קו העימות ומשרתי כוחות הביטחון ניתנו השנה פי שלוש החלטות חיוביות בבקשות להקלה בקנסות. מעל 50% מהחלטות ניתנו במסגרת המתווים המיוחדים שפורסמו בעניין זה. לפיכך, 89% מהחלטות נשיא המדינה להקלה בקנסות נענו השנה בחיוב, זאת לעומת 68% אשתקד.

סה"כ, הנשיא נענה בחיוב ל- 571 בקשות. 64% מסך ההחלטות החיוביות היו לקיצור תקופות מחיקה והתיישנות הרישום פלילי, 23% החלטות להקלה בעונשי קנסות ו-6% הקלה בעונשי מאסר בפועל או בעבודות שירות. מתוך 347 החלטות חיוביות בבקשות לקיצור תקופות רישום, עשרות רבות ניתנו בעניינם של חיילים או משרתי כוחות הבטחון.

לא יינתנו הקלות בעבור בקשות חנינה של עברייני מין (אילוסטרציה), צילום: אורן בן חקון

גם השנה, החלטות נשיא המדינה בתחום החנינות נעשו בהתאם למדיניות שהגדיר, לפיה לא יינתנו הקלות בעבור בקשות חנינה של עברייני מין, עברייני אלימות במשפחה ועברייני תנועה, ובעבור עבירות אקלים וסביבה. כמו כן, בשים לב לשיעור הפשיעה והעבריינות בחברה הערבית, וכדי לתרום למאבק בפשיעה ובעבריינות, החליט הנשיא בפרוס שנת 2025, שלא תינתנה הקלות גם ביחס לעבירות נשק בהקשרים אלה.

בנוסף, ובהתאם למדיניות נשיא המדינה ובניסיון לסייע ולהקל על האוכלוסיות השונות לרבות אוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה, בהתאם לצרכיהן, צוות בית הנשיא עובד בשיתוף פעולה עם מחלקת החנינות במשרד המשפטים וכלל גורמי השיקום הרלוונטיים, במטרה לתת מענה לפונים ולהתאים להם, על פי הצורך, תכניות שיקום או ליווי בקהילה.

שר המשפטים יריב לוין. שיתוף פעולה בינו לבין הנשיא הרצוג, צילום: אורן בן חקון

גם בשנה החולפת, התקיים שיתוף פעולה מעמיק בין המחלקה המשפטית בבית הנשיא, לבין משרד המשפטים בראשותו של שר המשפטים, יריב לוין, שבעבודת מטה משותפת ומקצועית למדו ובחנו את הבקשות לעומקן. בית הנשיא ובראשו נשיא המדינה מודים על העבודה היסודית שנעשתה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר