בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה קבע בפסק דין חשוב כי הוריה של צעירה שנפטרה ממחלת הסרטן יוכלו לתרום את ביציותיה המוקפאות לאישה הזקוקה לתרומת ביציות. ההחלטה, שניתנה על ידי השופטת הילה מלר־שלו, התקבלה למרות שהמנוחה לא השאירה הוראה כתובה בנושא, כפי שנדרש על פי התקנות.
המנוחה, צעירה מחוננת בת 23 שעסקה במתמטיקה, נפטרה ממחלת הסרטן לפני כשנתיים, לאחר מאבק עיקש במחלה. בהיותה בשירות צבאי, ולאחר שכבר השלימה תואר אקדמי, אובחנה עם גידול ממאיר בלבה. יממה לאחר קבלת האבחנה הקשה, הגיעה למחלקה לשימור פריון בבית החולים.
"גם לאחר שחלתה, כל עוד כוחה היה בה המשיכה בשגרת חייה", כתבה השופטת הילה מלר־שלו. "היא עבדה, פרסמה מחקרים בתחום התמחותה - מתמטיקה, ואפילו התקבלה ללימודים לתואר ישיר לדוקטור באחת מאוניברסיטאות העילית בארה"ב".
במהלך תקופת מחלתה, תיעדה אמה את התמודדותה בפוסטים בפייסבוק, תחת הכותרת "יומן מחלה/החלמה". באחד הפרסומים המשמעותיים, מנובמבר 2021, תועדה שיחה שבה הביעה המנוחה במפורש את רצונה: "תני להם את הביציות שלי, אני בעד. זה יהיה הדבר הנפלא ביותר אם הביציות שלי יעזרו לאישה שמתקשה לייצר ביציות בעצמה או לזוג חשוך ילדים".
עדות נוספת הגיעה ממאמנת תעסוקתית שליוותה את המנוחה: "היא אמרה שאם חלילה היא לא תגיע לרגע הזה, ההורים שלה ידעו מה לעשות עם זה. היה חשוב לה שזה יהיה כתרומה וגם כמטרה טובה".
בית המשפט התייחס בפסק הדין לסוגיה המורכבת של דרישת ההסכמה בכתב. השופטת קבעה כי במקרה זה, "הראיות חזקות דיין באופן היכול להמיר את דרישת הכתב", וכי הן "מוכיחות ברף הראייתי הגבוה את רצונה של הבת המנוחה. הציפייה לפרו־אקטיביות מצד נשים העוברות שימור פריון, בפרט עקב מחלה, לפעול לבירור יזום של אופן שימוש בביציותיהן לאחר פטירה, אינה עולה בקנה אחד עם מצבן הבריאותי אותה עת".
על פי פסק הדין, תרומת הביציות תיעשה לנתרמת ידועה שתיבחר בהתאם להוראות החוק ובאישור ועדת חריגים של משרד הבריאות. השופטת ציינה כי "שימוש בגמטות ובפרט בביצית לאחר פטירה מעורר שאלות משמעותיות בעלות נפקויות במישורים רבים, אשר דומה כי יש להסדירן על דרך חקיקה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו