רס"ן (מיל') אסף דגן לצד אמו. צילום: באדיבות המשפחה

משפחת דגן לבג"ץ: אסף היה בדרכו ליחידה - הכירו בו כחלל צה"ל

נווט הקרב רס"ן (מיל') אסף דגן סבל מפוסט־טראומה, ושם קץ לחייו לפני שלושה שבועות • המשפחה טוענת שזומן למילואים, ומבקשת לאפשר לו קבורה צבאית

[object Object]

משפחתו של נווט הקרב רס"ן (מיל') אסף דגן ז"ל עותרת לבג"ץ בדרישה שצה"ל יכיר בו כחלל צה"ל ויאפשר להביא אותו לקבורה צבאית.

העתירה מגיעה לאחר מאבק של שלושה שבועות, ולאחר שגורם בצה"ל הבהיר למשפחה כי הצבא לא רואה באסף כמי שהיה בשירות מילואים פעיל במועד מותו, ולכן הוא לא זכאי לקבורה צבאית.
אסף דגן ז"ל, בן 38, שם קץ לחייו לפני שלושה שבועות בגלל פוסט־טראומה שממנה סבל בעקבות שירותו הצבאי. הטענה המרכזית בעתירה היא כי ביום מותו, אסף יצא מביתו לאחר שזומן בהודעת ווטסאפ, במטרה להגיע למשמרת בבור הפיקוד של חיל האוויר בקריה, שם שירת כחייל מילואים ביחידה מסווגת ובתפקיד רגיש ובכיר. בהתאם להוראות החוק, כל חייל מילואים שהיה בדרכו ליחידה או בדרכו בחזרה הביתה ומת בדרך בצורה כלשהי - זכאי לקבורה צבאית.

רס"ן (מיל') אסף דגן ז"ל, צילום: באדיבות המשפחה

משפחת דגן ניהלה חקירה עצמאית, שבה נאספו ראיות רבות שמוכיחות כי אסף זומן למשמרת דחופה ביום מותו והיה בדרכו לבסיס הקריה, לפני ששם קץ לחייו. במסגרת העתירה, המשפחה צירפה עשרות תצהירים מחיילי מילואים המעידים על כך שמאז פרוץ המלחמה, זימונים לשירות מתבצעים כמעט תמיד באמצעות קבוצות ווטסאפ, ללא צווים רשמיים מראש.
רס"ם א', המשרת בצו 8, סיפר ל"ישראל היום": "מאז 7 באוקטובר לא קיבלנו אף זימון פורמלי - הכל דרך קבוצות ווטסאפ. זה מפחיד שצה"ל מתכחש לשירות שלנו כי הוא עצמו מתנהל בצורה כזאת".

"אין מנוס מהתערבות"

משפחתו של אסף מסרבת לקבור את גופתו עד שצה"ל יכיר בו כחלל צה"ל, וגופתו נמצאת כעת במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. במשפחה אומרים כי מדובר בזכות מכוח הדין, ולא בחסד מצד הצבא או שר הביטחון. "גורמי הצבא ושר הביטחון לא נדרשים לפעול כאן לפנים משורת הדין, אלא ליישם את הוראות הדין על נסיבותיו המורכבות והקשות של המקרה", נכתב בעתירה.

בית המשפט העליון. יכריע את הסוגייה?, צילום: אורן בן חקון

במשפחה מדגישים כי אם מעתה והלאה צה"ל יתעלם מהדרכים הבלתי פורמליות שבהן אנשי המילואים נקראים לשרת, הדבר ישפיע על מידת ביטחונם של המילואימניקים בכך שצה"ל יישא באחריות לגיוסם. "לא זה המסר שצה"ל צריך לשלוח לחיילי המילואים בעת הזו", טוענת המשפחה.
עו"ד יובל יועז, שמייצג את המשפחה, מסר ל"ישראל היום": "ביום מותו, אסף דגן ז"ל היה בדרכו לשירות מילואים בבור שבקריה. הפרוצדורה של התייצבות החיילים והקצינים למשמרות ביחידתו נעשתה בצורה לא פורמלית, אך אין בכך כדי לשנות את העובדה שהוא היה בשירות מילואים פעיל, ושזה היה הסטטוס שלו בעת מותו. מאחר שגורמי הצבא לא מקבלים את המסקנות הפשוטות הללו - אין מנוס מהתערבות בג"ץ במקרה רגיש וכואב זה".

אחד התצהירים שיוגשו לבג״ץ, צילום: חופשי

מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה כבר מעורבת בנושא, אף על פי שהעתירה טרם הוגשה באופן רשמי. בני המשפחה מקווים שבית המשפט יתערב במהרה ויכריע לטובתם, כדי שיוכלו לקבור את אסף בכבוד הראוי לו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו