המפכ"ל דני לוי . צילום: יונתן זינדל/פלאש90

שינה את החלטתו: המפכ"ל הקפיא את הדחת יועמ"ש המשטרה - עד לפגישה עם בהרב מיארה

כמה שעות אחרי שבמשטרה טענו שהיועצת המשפטית לממשלה דרשה שתצא הודעה פומבית, מטעמו של לוי נמסר כי כי החליט לא לדון במינוי "מתוך תחושת אחריות" • התנועה לאיכות השלטון: "נכנע רק כשהבין שיצטרך להסביר את מעשיו בבג"ץ"

[object Object]

מפכ"ל המשטרה דני לוי הודיע הערב (רביעי) כי הוא מקפיא את הדחתו של היועץ המשפטי של הארגון עד לפגישה עם היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה.

בהרב-מיארה נגד רפורמת לוין: "שלטון הרוב הוא אכן תנאי הכרחי לקיום דמוקרטיה, אך הוא אינו תנאי מספיק" (ארכיון) // שמואל בוכריס

לוי מסר כי הוא "ער למתרחש בתקשורת, ובהיותו ראש אירגון האמון על שמירה ואכיפת החוק במדינת ישראל ומתוך תחושת אחריות, החליט שלא לדון במינוי ראש חטיבת התביעות עד לפגישתו עם היועמ"שית שתתקיים בקרוב".

"אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין"

בתוך כך, בג"ץ הורה ללוי להגיש תגובה מקדמית לעתירה נגד הדחת יועמ"ש המשטרה, תת-ניצב אלעזר כהנא, עד ל-10 בנובמבר.

החלטה זו של לוי מגיעה על רקע מכתב אותו פרסמה היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, אתמול. בו הודיעה כי "מפכ"ל משטרת ישראל אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין". עוד כתבה במכתבה כי "לא ניתן להמעיט מחומרתו של האירוע שבו משטרת ישראל האחראית על הציות לחוק מתעלמת מהנחיות משפטיות בטענה של עצמאות".

אלעזר כהנא. שילם את המחיר על החלטתו המקצועית, צילום: אורן בן חקון

עוד ציינה במכתבה כי מבחינה מקצועית כפוף יועמ"ש המשטרה ליועץ המשפטי לממשלה. כלל יסוד זה מעוגן גם בהוראות המשטרה ויושם בהליך המינוי של יועמ"ש המשטרה הנוכחי. ואמרה כי יש להקפיא את כלל הליכי העברה של היועץ המשפטי למשטרה מתפקידו ואיוש התפקיד מחדש.

התנועה לאיכות השלטון הגיבה על ההחלטה להקפיא את הדחת היועמ"ש ומסרה שהצעד מוכיח כי "מדובר היה במהלך פסול ובלתי חוקי מיסודו. המפכ"ל לוי בחר לסגת מהחלטתו רק כשהבין שייאלץ להצדיק את מעשיו בפני בג"ץ - התנהלות שאינה ראויה למי שעומד בראש ארגון אכיפת החוק. התנועה לאיכות השלטון תמשיך לעקוב מקרוב אחר ניסיונות הפגיעה בעצמאות שומרי הסף במשטרה".

לא מוכרת החובה להיוועץ עם היועמ"שית

היום הוגשה עתירה לבג"ץ נגד המפכ"ל בדרישה שיבטל את ההדחה של כהנא. בעתירה, שהוגשה על ידי עמותת "משמר הדמוקרטיה הישראלי", נטען כי יועמ"ש המשטרה הוא שומר סף מרכזי ולכן על הליך העברתו מתפקידו להיעשות בתיאום עם היועמ"שית, שאליה הוא כפוף מקצועית.

הוגשה עתירה נגד המפכ"ל. בית המשפט העליון, צילום: אורן בן חקון

לפני שבוע, השיב המפכ"ל על החלטתה של בהרב מיארה להקפיא את הזזת יועמ"ש המשטרה מתפקידו. במכתב חריף טען המפכ"ל שכלל לא מדובר בהדחה. "לא מוכרת לי חובה בדין להיוועץ עם היועצת המשפטית לממשלה, טרם מינוי קצין בכיר בארגון". כעת, כאמור, משנה לוי את החלטתו ומקפיא את ההחלטה עד הפגישה עם בהרב-מיארה.

עוד טען המפכ"ל שהמינוי של תנ"צ אלעזר כהנא לראש חטיבת התביעות נעשה בהליך סדור ומקצועי, בהתאם לנוהלי המשטרה. לוי הוסיף שהוא הופתע לגלות בתקשורת וברשתות החברתיות על כך שהוא "הדיח" את יועמ"ש המשטרה.

נחשף כי לוי הדיח את כהנא מתפקידו והחליט למנותו לראש חטיבת התביעות במשטרה, על אף שלא היה מועמד לתפקיד ולא השתייך למערך. בלשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ביקרו בעבר את כהנא, בין היתר מפני שהוא סבר כי החלטת השר לקדם לדרגת סגן ניצב את רפ"ק מאיר סוויסה - שהועמד לדין על זריקת רימון הלם לעבר מפגינים - מנוגדת לדין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו