היועמ"שית בטקס הפרישה של פוגלמן: "יש הכרח למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון"

בנוכחות שופטים בהווה ובעבר ובכירים במערכת המשפט, מתקיים טקס הפרישה עוזי פוגלמן • יריב לוין שנוכח במקום בחר שלא לנאום בו • גלי בהרב-מיארה: "המשמעות של בית משפט עליון מוחלש או מותש בשל דילולו היא שלטון ללא בקרה"

יריב לוין וגלי בהרב-מיארה בטקס הפרישה של השופט עוזי פוגלמן. צילום: אורן בן חקון

בבית המשפט החל הבוקר (שלישי) טקס הפרישה של ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן, בנוכחות שופטים בהווה ובעבר, עוה״ד ובכירים במערכת המשפט. שר המשפטים יריב לוין והיועמ"שית גלי בהרב מיארה הגיעו למקום. השניים לא החליפו ביניהם מילה.

השופט פוגלמן אומר כי ייתכן ויש לאפשר אימוץ ילדים במשפחות להט"ב (ארכיון) // דוברות הרשות השופטת

"תהיתי אם נכון לקיים השנה את הטקס", שיתף פוגלמן. "לאחר התלבטות החלטתי שכן נכון לקיים את הטקס, שמסמל את המשכיותה של הרשות השופטת. אני מודה לשר המשפטים שמכבד אותנו בנוכחותו, הוא בחר שלא לשאת דברים".

טקס פרישתו של ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן, צילום: אורן בן חקון

גלי בהרב-מיארה טענה בתוקף: ״יש הכרח למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון״. היא עמדה על הפגיעה הנגרמת לציבור כתוצאה מההחלטה של הרשות המבצעת שלא למנות נשיא לבית המשפט העליון: ״המשמעות של בית משפט עליון מוחלש או מותש בשל דילולו היא שלטון ללא בקרה. פגיעה בזכויות אדם בהכרח, והתעצמותן של תופעות מסוכנות – כמו קידום מקורבים על בסיס קשרים ולא על בסיס כישורים, אי-שוויון בהשתתפות בנטל המלחמה, מחד, ובהנאה ממשאבי המדינה, מאידך, ושחיתות שלטונית. תופעות שתוצאתן המתחייבת היא פגיעה באזרחי המדינה ובחוסנה של המדינה".

היא המשיכה וטענה בתוקף: "האמת צריכה להיאמר – נשיא בית המשפט העליון הוא לא עוד מינוי בכיר בשירות הציבורי. הוא ראש הרשות השופטת, אחד מסמלי השלטון במדינה. מצב שבו הרשות השופטת פועלת בלי ראש קבוע במשך כשנה הוא בלתי נסבל מבחינה משטרית".

בהרב-מיארה: "נשיא העליון הוא לא עוד מינוי בכיר בשירות הציבורי",

לדבריה, "הנזקים הנגרמים כתוצאה מהחלשת המערכת המשפטית ומפגיעה בעצמאותה אינם נעצרים בכותלי האולמות הללו. מדובר בפגיעה בכל תחומי החיים והחברה – בתחום הכלכלי, בתחום החברתי והשוויון בחלוקת הנטל והמשאבים, בתחום המדיני והבין-לאומי, ועוד ועוד. החוסן הלאומי, המדיני והכלכלי של המדינה חשובים מאי פעם בתקופה זו של מלחמה. הפגיעה ברשות השופטת בעת הזו מזיקה במיוחד, אינה אחראית ומנוגדת לאינטרס הלאומי. ייצוב מערכת המשפט והקפדה על עצמאותה הם צו השעה".

השופט יצחק עמית, שנכנס לתפקיד הנהגת העליון, אמר: "את הלפיד שהועבר לשופט פוגלמן, אקבל אני מידיו בקרוב, גם הפעם שלא על פי סדר הדברים הרגיל שנהג מאז קום המדינה. כמו חברי וקודמי בתפקיד, אף לנגד עיניי ניצבת המשימה הנכבדה של שמירה על עצמאותה של מערכת בתי המשפט. משימה זו עומדת בלב תפקידה של הרשות השופטת מאז קום המדינה, הן בזמני שגרה והן בזמני חירום. דווקא בימים אלה של מלחמה, יש לשמור מכל משמר על העצמאות ואי-התלות של בתי המשפט, ולמעשה של מערכת המשפט כולה – אשר מאז ומתמיד שימשה ככיפת ברזל משפטית נגד ניסיונות להחליש את הלגיטימציה המשפטית והבינלאומית של המדינה".

יצחק עמית: "עצמאות מערכת בתי המשפט היא יסוד גרעיני בכל מדינה דמוקרטית", צילום: אורן בן חקון

לדבריו, "מערכת האיזונים והבלמים בדמוקרטיה הישראלית חסרה מנגנונים רבים שקיימים בדמוקרטיות אחרות בעולם. בהינתן מצב זה, מערכת בתי המשפט בישראל היא שומר סף עיקרי כנגד החשש מהפעלת כוח שלטוני ללא מעצורים; והיא אחת הערבויות החשובות לשמירה על שלטון החוק, הפרדת הרשויות, והמשטר הדמוקרטי כולו".

​"עצמאות מערכת בתי המשפט, היא יסוד גרעיני בכל מדינה דמוקרטית. ועצמאות זו משמעה, בין היתר, בתי משפט שאינם כפופים חלילה למרוּת פוליטית; שהשופטים בה אינם נציגים של גורמים שלטוניים; והחשוב מכל – שהשופטים היושבים בדין מטעמה, חופשיים לדון ולפסוק ללא התערבות חיצונית או חשש לפגיעה בהם, במעמדם ובקידומם עקב פסיקתם".

עוזי פוגלמן ויצחק עמית, צילום: אורן בן חקון



הוא המשיך והדגיש: "מערכת בתי המשפט, כמו מערכת הבריאות, היא מערכת שמעניקה שירות לציבור, והיא אמונה על יישוב סכסוכים והכרעה בהם. מתוקף כך נדרשת המערכת לפעול במקצועיות וביעילות, על מנת להבטיח שירות משפטי איכותי, הוגן ונגיש לכלל הציבור. על מטרות אלה גם שמנו דגש בתוכנית הרב-שנתית לשנים הקרובות, תוכנית שעמלנו על הכנתה מערש לידתה עוד בתקופתה של הנשיאה חיות. ואולם, פעילותה התקינה של הרשות השופטת כמערכת הנותנת שירות לציבור מושפעת גם מהתנהלותן של הרשויות האחרות. על כן יש חשיבות לקידום העשייה המשותפת מצד כל שלוש רשויות השלטון – עשייה שאותה אני מקווה שנוכל לחזור ולקדם בתקופה הקרובה, בין היתר, באמצעות חידוש פגישות העבודה השבועיות בין שר המשפטים לממלא מקום נשיא בית המשפט העליון".

השופט יצחק עמית (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

"​אנו ברשות השופטת, מצדנו, נמשיך למלא את תפקידנו בהגנה על זכויות אדם ואזרח ובהגנה על שלטון החוק בישראל. כפי שציינתי בפסק דיני בעתירות בעניין עילת הסבירות, בשנים האחרונות 'אנו נדרשים להגן על הבסיס עצמו, על העמוד הדמוקרטי של המדינה היהודית והדמוקרטית'. כך עשינו וכך נמשיך לעשות", חתם את דבריו.

ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר: "בעת האחרונה אנו מוצאים את עצמנו יותר מידי פעמים בהתמודדות מול תופעות של מעין משפטי שדה לשופטים או לבית המשפט כמוסד. החובה להילחם נגד תופעות אלו אינה אחריותו ונחלתו של בית המשפט עצמו או של השופטים המוצאים עצמם בעין הסערה, אלא של כלל הציבור. אנו בלשכת עורכי הדין לא נחדול מאמירת האמת ומהדיפת השקר".

"לא נחדול מלומר לעם ישראל, שביקורת הי חיונית והכרחית, אך דלגיטמיציה, הסתה ולפרקים דמוניצזציה של בית המשפט או מי משופטיו היא הרס מדינת ישראל כפי שאנו מכירים ואוהבים.
וכחלק מהשמירה על חוסנו ומעמדו של בית המשפט העליון, אני מקווה שבקרוב מאוד יבחר גם נשיא קבוע לבית משפט נכבד זה. צורך בכהונת נשיא קבע לבית המשפט העליון הוא נכון בכל עת, וודאי בעת הסוערת של מלחמה קיומית ארוכת ימים".

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

"העובדה שאין עדיין נשיא קבע היא מצב אין להשלים עמו. לשכת עורכי הדין, ואני, כמי שמחוייבים באופן בלתי מסוייג לפעול למען מקצועיותו, מעמדו ועצמאותו המוחלטת של בית המשפט בישראל, נעשה כל שלאל ידנו, כדי שבתוך זמן קצר ביותר, יושלם הליך בחירת הנשיא לבית המשפט העליון".

כזכור, פוגלמן מונה למ״מ נשיא בית המשפט העליון לאחר פרישתה של אסתר חיות ולאחר ששר המשפטים סירב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך הכרזה על השופט יצחק עמית כנשיא העליון, אשר לפי שיטת הסניורטי היה אמור להתמנות לתפקיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר