עתירה לבג"ץ: התנועה לאיכות השלטון דורשת גיוס מיידי של 63,000 תלמידי ישיבות

לטענת העותרים, למרות הצורך הדחוף, צה"ל מתעלם מפסיקת בית המשפט העליון שקבעה כי אין כל בסיס חוקי להימנעות מגיוס החרדים וכי על מערכת הביטחון לפעול בהתאם להוראות חוק שירות ביטחון • עוד טענו המשיבים קיימו מגעים חשאיים עם רבנים בעולם החרדי במטרה לגבש תוכנית להמשך ההסדר הבלתי חוקי של "תורתו אומנותו", דבר שעלול להביא לתוצאות הרסניות

שופטי בית המשפט העליון (ארכיון). צילום: עמית שאבי

התנועה לאיכות השלטון ופורום חומת מגן לישראל הגישו היום (שלישי) עתירה דחופה לבג"ץ בדרישה להורות למשרד הביטחון ולצה"ל לגייס באופן מיידי את כל 63,000 תלמידי הישיבות החייבים בגיוס לפי חוק שירות ביטחון. העתירה הוגשה בעקבות התעלמות צה"ל מפסיקת בג"ץ מיום 25.6.2024, שקבעה כי אין כל בסיס חוקי להימנעות מגיוס החרדים וכי על מערכת הביטחון לפעול בהתאם להוראות חוק שירות ביטחון.

עשרות אלפי החרדים מפגינים נגד גיוס בני הישיבות בירושלים // צילום: יוני ריקנר

בעתירה מפרטים העותרים את השתלשלות העניינים ארוכת השנים בסוגיית גיוס תלמידי הישיבות, החל מהסדר "תורתו אומנותו" שנקבע בימי קום המדינה ועד לפסיקות בג"ץ האחרונות. לטענתם, למרות פסיקות חוזרות ונשנות של בית המשפט העליון, המדינה ממשיכה להתעלם מהוראות החוק ומעקרון השוויון, תוך יצירת מציאות של אפליה פסולה בין אזרחי ישראל.

לטענת העותרים, למרות הצורך הדחוף בכוח אדם בצה"ל, במיוחד לאור המלחמה המתמשכת, הצבא נמנע מלגייס את תלמידי הישיבות. "יתרה מכך, על פי דיווחים בתקשורת, צה"ל מתכוון לשלוח צווי גיוס רק ל-3,000 תלמידי ישיבות בלבד, ורק לאלו שרשומים כעובדים בביטוח הלאומי." התנועה טוענת כי מדובר ב"אכיפה בררנית ובלתי חוקית של החוק, המנוגדת לעקרונות היסוד של המשפט המנהלי ולפסיקת בג"ץ".

חרדים מפגינים מול לשכת גיוס (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

בעתירה חושפת התנועה לאיכות השלטון מידע מדאיג ביותר: לטענת העותרים, המשיבים קיימו מגעים חשאיים עם רבנים בעולם החרדי במטרה לגבש תוכנית להמשך ההסדר הבלתי חוקי של "תורתו אומנותו". על פי המתווה המוצע, יגויסו רק חרדים העונים על קריטריונים מסוימים, כגון אלה שכבר עובדים, נשואים עם ילדים, או בעלי טלפון חכם.

העותרים מזהירים כי מתווה זה של "צווים מטורגטים" עלול להוביל לתוצאות הרסניות: "הברחת חרדים בחזרה לישיבות, עידוד עבודה בשחור, גיוס חיילים לא יעילים מבחינה כלכלית, והימנעות מוחלטת מגיוס לוחמים מהמגזר החרדי".

מחאת חרדים נגד גיוסם לצה"ל, צילום: אורן בן חקון

"זהו מצעד של עיוולות," טוענים העותרים. "המתווה המוצע לא רק שאינו פותר את בעיית אי השוויון בנטל, אלא אף מחריף אותה. במקום לציית לחוק ולפסיקת בג"ץ, המדינה מנסה לעקוף אותם בדרכים פסולות."

בנוסף, העותרים טוענים כי המשיבים מתכננים לשנות את הגדרת שנת הגיוס כדי לצמצם את מספר המתגייסים בפועל. "זוהי התחמקות נוספת מחובתה של המדינה לאכוף את החוק באופן שוויוני," הדגישו.

העותרים מדגישים את הפער בין הצהרות הממשלה וצה"ל לבין המציאות בשטח: "בעוד שהרמטכ"ל, רב אלוף הרצי הלוי, הצהיר על הצורך הדחוף בגיוס תלמידי ישיבות כדי להקל על עומס המילואים, בפועל לא ננקטים צעדים משמעותיים לגיוסם. מדובר בהחלטה הנובעת משיקולים פוליטיים זרים ולא ענייניים, המנוגדים לטובת הציבור ולביטחון המדינה".

הפגנות חרדים נגד חוק הגיוס (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

בעתירה נטען כי ההחלטה שלא לגייס את תלמידי הישיבות פוגעת פגיעה אנושה בעקרון השוויון, מפרה את חוק שירות ביטחון, ומנוגדת לפסיקות בג"ץ הקודמות, לרבות בג"ץ רובינשטיין משנת 1998 שקבע כי לא ניתן לפטור באופן גורף את תלמידי הישיבות משירות צבאי ללא חקיקה מפורשת של הכנסת.

התנועה לאיכות השלטון ופורום חומת מגן לישראל דורשים מבית המשפט להוציא צו על תנאי שיורה למשיבים לנמק מדוע לא יגייסו את כלל 63,000 תלמידי הישיבות המחויבים בגיוס, וכן צו ביניים שיורה על השהיית גיוס מחזור אוגוסט 2024 עד להחלטה בעתירה. בנוסף, העותרים מבקשים מבית המשפט לקבוע דיון דחוף בעתירה, לאור חשיבותה הציבורית והדחיפות הנובעת מהמצב הביטחוני.

עו"ד ד"ר אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון: "העתירה הזו היא קריאת השכמה לממשלה ולמערכת הביטחון. לא ייתכן שבעת מלחמה, כאשר אלפי חיילים במילואים נושאים בנטל כבד מנשוא, המדינה תמשיך להפלות ולפטור עשרות אלפי אזרחים מחובתם הבסיסית. זוהי פגיעה חמורה בעקרון השוויון, בלכידות החברתית ובחוסן הלאומי."

פורום חומת מגן לישראל: "אנו קוראים לבית המשפט העליון להתערב באופן מיידי ולשים סוף לאפליה הפסולה הזו. הגיע הזמן שהמדינה תפנים את פסיקות בג"ץ ותפעל ליישומן המלא. שוויון בנטל אינו סיסמה ריקה, אלא ערך יסוד בחברה דמוקרטית ותנאי הכרחי לקיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית."

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר