בשונה מפסקי דין קודמים: בג"ץ מאשר להרוס בית מחבל שפצע ולא רצח

מדובר במחבל שפצע אנושות שוטר בירושלים באוקטובר האחרון • השופטים מינץ ואלרון החליטו לשנות קביעה ישנה של בג"ץ לפיה ניתן להרוס בית מחבל רק אם תוצאת הפיגוע הנה רצח ולא פציעה • השופט יצחק עמית התנגד להריסה בדעת מיעוט אך דעתו לא התקבלה

הריסת בית פלשתיני ביהודה ושומרון. צילום: אי.פי.אי

בג"ץ פרסם היום (רביעי), פסק דין בעתירה נגד הריסת בית המחבל אשר פצע ירה ופצע אנוש שוטר בירושלים באוקטובר האחרון.

בעוד שבג"ץ קבע בעבר כי ניתן להרוס בית מחבל רק אם תוצאת הפיגוע הנה רצח ולא פציעה, השופטים מינץ ואלרון משנים זאת וקבעו כי יש להרוס את בית המחבל. השופטים ציינו כי חוות דעת של השב"כ דרשה זאת משיקולי הרתעה וכי מדינת ישראל מצויה במצב של מלחמה. השופט יצחק עמית בדעת מיעוט סבר כי יש להותיר את הלכת בג"ץ הקיימת ולא לשנותה וקבע כי על הצבא לבחון מחדש את החלטתו להרוס את הבית, דעתו כאמור לא התקבלה.

כוחות הביטחון בפעילות להריסת דירת המחבל שלקח חלק בפיגוע הירי בו נרצחו בנות משפחת די ז״ל // ארכיון | דובר צה"ל

השופט עמית כתב שיש לבחון מחדש את ההחלטה להרוס, משום שבג"ץ קבע בעבר שניתן להרוס רק אם המחבל רצח, וחרף השיקול ההרתעתי לא מידתי להרוס בשל פציעה.

השופטים מינץ ואלרון בדעת הרוב, שינו את ההלכה וכותבים לעמית כי מדינת ישראל מצויה במלחמה, הפיגוע אירע ימים ספורים אחרי הטבח בעוטף עזה וכי השב"כ סבור שהריסה נדרשת להרתעה.

השופט יוסף אלרון נימק את דעתו וכתב כי "בשימוש בתקנה 119 השיקול ההרתעתי הוא השיקול המרכזי, כאשר מידת יעילותה של מדיניות הריסת בתי מחבלים היא עניין להערכתם של גורמי הביטחון על בסיס נתונים ועובדות. שאלתי במהלך הדיון את גורמי הביטחון אם קיימת בנסיבות המקרה שלפנינו אפשרות להשיג את ההרתעה הנדרשת באמצעים מתונים יותר, למשל באמצעות איטום הדירה בלבד. גורמי הביטחון עמדו על כך שאמצעי זה אינו מספק, משלל טעמים, הרחיבו בדבר זאת במעמד צד אחד, ונימוקיהם משכנעים.

לוחמי הנדסה נערכים להריסת בית המחבל (ארכיון), צילום: חנן גרינווד

שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד הביעה תמיכה בהחלטתם של השופטים מינץ ואלרון ובציוץ בטוויטר כתבה: "השופטים אלרון ומינץ מרחיבים את ההלכה של הריסת בתים, הם מבינים שאנחנו במלחמה. ככה עושים שינוי. ממנים שופטים עם תפיסת עולם לאומית".

בדברי ההסבר שלו, הוסיף השופט אלרון: "המקרה בכללותו מגלם נסיבות חמורות – הפיגוע בוצע בסמוך לתחנת משטרה המהווה סמל שלטוני, אחד מבין השוטרים נפצע באופן אנוש ונפגע מהירי במספר מקומות – ביניהם בראשו, בחזהו ובבטנו. הוא עבר מספר רב של הליכים רפואיים, מצוי בתהליך שיקום ומצבו הרפואי מתואר כ"מורכב". חומרה משמעותית נוספת ישנה גם בעיתוי הפיגוע – ימים ספורים לאחר ה-7 באוקטובר אין לכחד כי בעבר השימוש בתקנה 119 היה מדוד יותר. כעת, בנסיבות הזמן והמצב, הוצג לפנינו הצורך בהגברת השימוש בתקנה 119. אין ספק כי מצב הדברים אינו כתמול שלשום. אף אין מדובר בתקופה של "גל טרור". אנו בעת מלחמה, מלחמה קשה אשר פרצה ימים ספורים לפני הפיגוע הנדון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר