מפקד מחוז ירושלים לשעבר ניצב בדימוס ניסו שחם, החליט ללכת ל"קרב על חייו" כשהוא בטוח בזיכויו המוחלט אך יצא ממנו לפי שעה, עם שבר ברגל. החלטת בית המשפט השלום בתל אביב להרשיעו במעשה מגונה בשוטרת, היא בבחינת תמרור אזהרה לכלל השוטרים והבכירים ביניהם: דינו של קצין משטרה ככל שדרגתו גבוהה, כדין שוטר.
קצין בדרגתו ובמעמדו של שחם לא אמור לנשק שוטרות לא "נשיקה אבהית", לא "נשיקה חברית" ולא "נשיקה בכפיה". הוא אינו מופקד על גופם של שוטרות ושוטרים, אלא, תפקידו לשמש דוגמא לפקודיו ולשמור על ביטחון האזרחים במחוז שעליו הוא מופקד. שחם, כמו הנשיא לשעבר משה קצב, חטא בחטא היוהרה. הוצעה לו עסקה שאמורה הייתה למחוק את האישומים המיניים נגדו אך הוא סירב.
לו הנשיא לשעבר היה מקבל את עסקת הטיעון אשר הציעה לו המדינה בשנת 2007, הוא לא היה יושב יום אחד בכלא. שחם יצטרך כעת להמשיך להילחם בכתם שדבק בו. זמן קצר לאחר הקראת הכרעת הדין היו מי שסברו שנשיקה אחת לא צריכה לסיים קריירה של קצין עם עבר מפואר. התשובה לכך, ניתנה לפני כמה חודשים על ידי שופטי בג"ץ שדנו בעתירת קצינת המשטרה להדיח את ניצב רוני ריטמן, לשעבר ראש להב 433, מתפקידו בשל טענתה כי הטריד אותה מינית.
הניסיון של אלשיך להילחם בהטרדות
ריטמן הודה בעדותו כי העיר לקצינה לא פעם על המראה הטוב שלה, וכי נהג להעיר "בבדיחות הדעת" לפקודותיו, הערות בעלות אופי שוביניסטי או סקסיסטי "כמו כל אדם נורמלי שבריא בנפשו או ברוחו". על כך הגיבו השופטים בביקורת חריפה באומרם כי "להערות בעלות אופי שוביניסטי או סקסיסטי במערכת של יחסי מרות, אין מקום במסגרת מקום עבודה בכלל, ובשורות המשטרה בפרט...יש לומר בבירור כי התבטאויות מעין אלו פסולות הן וחורגות מסטנדרט התנהגות תקין וראוי. יש בהן כדי להפלות נשים, לפגוע בכבודן ולהקשות עליהן בהשתלבותן כחברות שוות בעולם העבודה. דברים אלה ראוי שיהיו נר לרגליה של המשטרה, לא רק לשם הגנה על טובתן ומעמדן של הנשים המשרתות במשטרה ולמען הבטחת נורמות התנהגות בסיסיות של המשרתים במשטרה והגנה על תפקודה הראוי, כי אם גם לצורך חיזוק אמון הציבור במשטרה".
כמו ניצבי משטרה אחרים שהסתבכו בעבירות מין, שחם הוא קורבן נוסף לשיטת המינויים שקיימת עדיין במשטרה ברמת המחוזות. שוטרות ושוטרים שקידומם תלוי במפקד נאלצים לעשות הכל על מנת לרצותו. בשנתיים האחרונות, גברה במשטרה בכלל ובקרב קצינים בכירים בפרט המודעות לנושא ההטרדות המיניות, אולם, התופעה טרם נעקרה מהשורש. כיום, לצד בדיקות ביטחוניות לשוטרים הם עוברים גם בדיקות תעסוקתיות. המפכ"ל הנוכחי רוני אלשיך, שהכניס ללקסיקון המשטרתי את המונח "מניעה מצבית", סבור ששוטר שיודע שיגיע לבדיקה כזו, ישמור את על הידיים שלו בכיסים ואת לשונו בפיו.
ומילה אחת על המחלקה לחקירת שוטרים: לאחרונה נשמעת ביקורת נוקבת על החקירות שמנהלים חוקרי המחלקה הן על ידי נחקרים וחשודים. מדובר בגוף שאינו חף מטעויות. לא אחת נטען נגד מח"ש שהיא ממהרת לסגור תיקים לשוטרים אף ללא בדיקה, ומצד שני נשמעת ביקורת על להטוט יתר של חוקרי המחלקה להגיש כתב אישום נגד שוטרים. האמת, כמו תמיד נמצאת באמצע. מה שחשוב זה שלגוף אוכף חוק כמשטרה ראוי שיהיה פיקוח ובקרה כאמצעי ריסון נוסף על הכללים והנהלים הקיימים בארגון.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו