נאום נשיא ארה"ב והתגובה של חמאס: בארגון הטרור פרסמו לקראת חצות הודעה רשמית שבה נכתב כי הם "רואים באופן חיובי" את מה שנכלל בדבריו של ביידן. על פניו, בחמאס ניסו לשדר שהם לא פוסלים את ההצעה על הסף, אבל בפועל הציבו דרישות שספק רב אם ישראל יכולה לקבל בשלב זה.
ביידן מפציר בישראל להסכים לעיסקת חטופים: "אני קורא להנהגה בישראל לעמוד מאחורי העסקה הזו" // ערוץ היוטיוב של הבית הלבן
בהודעה של ארגון הטרור נכתב כך: "תנועת ההתנגדות האסלאמית (חמאס) רואה באופן חיובי את מה שנכלל בנאומו של הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן, לרבות קריאתו להפסקת אש קבועה, לנסיגת כוחות הכיבוש מרצועת עזה, לשיקום הרצועה ולחילופי שבויים".
רשימת תנאים
"אנחנו רואים בעמדה האמריקנית הזאת, ובשכנוע שהשתרש בזירה האזורית והבינלאומית לגבי הצורך לשים סוף למלחמה על עזה, תוצאה של איתנות עמנו וההתנגדות שלו".
"התנועה מדגישה את עמדתה המוכנה להתייחס באופן חיובי ובונה לכל הצעה, שמבוססת על הפסקת אש קבועה, נסיגה מלאה מרצועת עזה, שיקום הרצועה, חזרת העקורים לכל מקומות מגוריהם והשגת עסקת חילופי שבויים רצינית לאסירים – אם הכיבוש יכריז על התחייבותו המפורשת לכך", עד כאן לשון ההודעה של חמאס.
למעשה, למרות שחמאס הדגיש כי הוא רואה את הנאום באופן חיובי, ארגון הטרור הציב רשימת תנאים לישראל. בהודעה קיימת דרישה מישראל להודיע באופן מפורש, לכל הפחות בחוזה ההסכם, שהיא תסיים את המלחמה, תיסוג לגמרי מהרצועה (כולל מציר פילדלפי ומהמסדרון המבתר), ואף תאפשר חזרה של עזתים לצפון רצועת עזה.
הפרשן העזתי המקורב לחמאס, איברהים אל-מדהון, הוסיף כי מה שביידן הציע דורש דיון מעמיק בארגון. הוא ציין כי בראש בסדרי העדיפויות של חמאס נמצאים הפסקת המלחמה, נסיגת כוחות צה"ל, מתן פיצוי לפלשתינים ושיקום של רצועת עזה.
חמאס מתבצר בעמדותיו
עוד ציין אל-מדהון כי "עזה לא תהיה שער לנורמליזציה". במילים אחרות, נראה שחמאס עדיין מתבצר בעמדותיו, ודווקא חושש ממצב שהסכם לסיום המלחמה יביא להסכם נורמליזציה עם סעודיה.
מה גם, שביידן אמנם אמר שהמלחמה צריכה להסתיים, אבל מדבריו עולה שישראל לא נתנה התחייבות לכך בשלב הראשון.
כך, למשל, נשיא ארה"ב ציין כי "ההצעה אומרת שאם המשא ומתן יימשך יותר משישה שבועות בשלב 1, הפסקת האש תימשך כל עוד המשא ומתן נמשך. ארה"ב, מצרים וקטאר יעבדו כדי להבטיח עד שכל ההסכמים יושגו ויהיה ניתן להתחיל בשלב 2". כלומר, נותר פתח לחידוש המלחמה.
אלא שבחמאס, כאמור, דורשים התחייבות מפורשת לסיום המלחמה, שספק אם ממשלת ישראל מוכנה לתת בשלב זה.
אמנם ביידן אמר שצה"ל מיגר את היכולות של חמאס, אבל התמרון לא הסתיים עדיין ברפיח. חטיבת ארגון הטרור בעיר עדיין מתפקדת וייקח זמן עד לפירוקה לתאי טרור נפרדים ומוגבלים ביכולותיהם. מכאן, שחרף הניסיון של חמאס לשדר אופטימיות, נדמה שדבר לא השתנה מבחינת עמדותיו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו