בדוחא התחדש המשא ומתן בין ישראל לחמאס באמצעות המתווכות, בניסיון ישראלי ואמריקני להביא להארכת שלב א' של העסקה תמורת הפסקת אש עד אחרי פסח. עם זאת, ברקע הייתה ונותרה הסיבה האמיתית למבוי הסתום לסיום המלחמה - סירובו של חמאס להניח את נשקו ולוותר על השליטה ברצועת עזה, צבאית ואזרחית.
בשל כך, מאחורי הקלעים נמשכים מגעים במסלול מקביל – בעיקר בין מצרים וסעודיה, כאשר האמירויות, ישראל וארה"ב גם הן בתמונה, בעוד קטאר והרשות הפלסטינית בעמדת המתנה. במסלול המגעים הזה עלו כמה הצעות מצד מצרים שנועדו לקבל את ההסכמה הסעודית לתכניתה. סעודיה, האמירויות וגם הרשות הפלסטינית רואות בדרישה שחמאס יניח את נשקו, דרישת יסוד לכל תכנית שלאחר המלחמה.
ח'אלד אבו טועמה, חוקר המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון המתמחה בפוליטיקה הפלסטינית, אומר כי כל ניסיון לשקם את הרצועה ללא פירוק חמאס מנשקו יוביל לשחזור המודל הלבנוני, שבו ארגון טרור שולט בפועל, לצד ממשל חסר אונים ששולט על הנייר בלבד. "הממשלה החדשה שתוקם בעזה תהיה עסוקה בשיקום, בעוד חמאס יוכל להתארגן מחדש ולתכנן את מתקפתו הבאה נגד ישראל", הוא מזהיר.
אלא שלמרות התנגדות הרש"פ, מצרים סבורה שניתן ל"אלף" את חמאס אם יקבל מעמד כלשהו ברצועה, תוך הפסקת אש ארוכת טווח שתביא ל"אזרוחו" ולהפיכתו לפלג פוליטי שיוותר על כוחו הצבאי.
חמאס מסרב לכל פשרה על מעמדו בתום המלחמה
חמאס, מעודד מהפסקת האש שנקבעה עוד בטרם הוכרע, ספג אומנם אבידות כבדות שנטרלו כ-80% מכוחותיו, אך עדיין מציג מראית עין של שליטה ושל כוח צבאי, באמצעות טקסי השחרור ובהצגת תמונת מצב אופטימית בסיוע שופרותיו כמו תחנת אלג'זירה.
הוא ממלא את השורות מחדש במגויסים טריים, תוך ניצול הכסף הרב שאגר מכספי הסיוע האמריקנים והבינלאומיים וממכירה במחירים מופקעים של הסיוע ההומניטרי שעליו השתלט. לפי מקורות ברצועה, כל מתגייס מקבל חבילת מוצרי מזון גדולה, מענק של 50$ ושכר של עד 100$ בחודש.
ראשי הארגון ברצועה מכתיבים את האסטרטגיה: הפגנת כוח ועמידות תוך שמירה על קלף המיקוח – החטופים, סירוב לכל פשרה על מעמד הארגון בתום המלחמה, תוך הסתמכות על מצבה של ישראל והמחלוקת הפנימית והבינלאומית לגבי חידוש הלחימה. זו הסיבה מדוע חמאס מסרב לכל שחרור מלא של החטופים, ללא ערבויות של הפסקת אש לשנים ארוכות וחסינות לראשי הארגון.
לפני חודש פרסמנו שחלק בהנהגת חמאס מוכן לדון על סוגיית הנשק, ולוותר על היות הארגון חלק מהגוף השלטוני שישקם את הרצועה. מאז, חמאס הקשיח את עמדתו בסוגיה, וכעת הארגון לא מוכן לדבר על סוגיית הנשק ורוצה להיות שותף בשיקום.
"פירוז חמאס הוא קו אדום", אמר לפני שבוע בכיר החמאס סמי אבו זוהרי "לא נקבל עסקה של נשק תמורת שיקום רצועת עזה וסיוע הומניטרי. הנשק שלנו ושל ארגוני ההתנגדות האחרים הוא קו אדום, הוא לא נתון לשום מיקוח ואינו עומד לדיון או למשא ומתן".
הסעודים והאמירותים מתנגדים להשארת נשק בידי אנשי חמאס
האמירות הללו מקשות מאוד על השגת פשרה, אבל המצרים מנסים. במסמך התכנית לשיקום הרצועה נכתב בין השאר כי ישמר העיקרון של "נשק אחד" כלומר שרק לגוף השלטוני תינתן הזכות לשאת נשק. עוד הוצג במסמך הרעיון שירדן ומצרים יאמנו (ולפי הצהרות מצריות - למעשה כבר החלו לאמן) כוחות פלסטיניים "עצמאיים" שישמרו על הסדר.
גם למצרים ברור שמישהו יהיה צריך להוציא מידי חמאס את נשקו, ושאותם כוחות עצמאיים לא יוכלו לעשות כן ללא גיבוי צבאי ממשי. במגעים עם חמאס הוצע כי הזרוע הצבאית של הארגון תשולב בהדרגה באותם כוחות "שיטור" אבל סעודיה דחתה את ההסדר הזה. לפי מקורות ערביים, הצעה שניה של מצרים המתפרסמת כאן לראשונה, היא כי לאחר הפסקת אש ארוכת טווח, רוב חברי הזרוע הצבאית ימסרו את נשקם, וכך גם יחידות הרקטות לסוגיהן.
הגורם המקבל יהיה ערבי שישמור את הנשק כפיקדון בתוך שטח הרצועה למקרה שהפסקת האש תופר ואז יוכלו לקבלו חזרה כדי "להגן על עצמם". יחידה קטנה שתאושר על ידי המצרים תוכל לשמור על נשקה אבל תוכנס לכוחות הביטחון החדשים, ותהיה כפופה לגוף השלטוני החדש שיוקם. חמאס לא השיב עדיין להצעה הזו, הסעודים והאמירותים מתנגדים להשארה "ולו של כדור קלצ'ניקוב אחד" בידי אנשי חמאס. גורם מהמפרץ אומר לישראל היום כי עד כה, כל ההצעות המצריות משאירות לחמאס יכולת צבאית כלשהי ונוכחות של שליטה ברצועה.
הדרישה של ישראל: "נצמדים לתוכנית טראמפ - פינוי הרצועה לצורך שיקומה"
סוגיה שניה וחשובה היא דרישת ישראל כי ראשי חמאס ברצועה יצאו ממנה, כתנאי לסיום הלחימה. המצרים נתנו כבר בעבר לחמאס הבטחה לערבויות לשלומם של בכירים אלה אם יוותרו על השליטה ברצועה ויצאו לגלות. חמאס דחה. ההצעה החדשה מדברת על יציאה לגלות של מספר מצומצם של ראשי הזרוע הצבאית בלבד, ליעד חשאי תוך מתן ערבויות אמריקניות כי ישראל לא תתנקש בהם. גם לכך חמאס מתנגד.
הניסיונות המצרים קיבלו עידוד מהשיח הישיר בין שליח טרמפ אדם בוהלר לאנשי חמאס. לפי הראיונות של בוהלר, הוא נתן פתח להישארות של חמאס כחלק מהפיתרון. הממשל נסוג מכך, בלחץ פנימי בארה"ב ובהתנגדות ישראלית וגם סעודית, אבל חמאס קיבל זריקת עידוד להמשך המו"מ.
ההשלכות של הקשיים הללו על המו"מ בדוחא ישירות. לכל הצדדים ברור כי הגעה כעת להסדר סופי רחוקה מאוד, ולכן יש התמקדות בהסדר ביניים - אף שחמאס מערים עליו קשיים.
העמדה הרשמית הישראלית, כפי שמסר דובר ראש הממשלה עומר דוסטרי, היא היצמדות לתכנית טראמפ, כלומר פינוי הרצועה לצורך שיקומה. גורם ישראלי בכיר אומר כי בישראל ממקדים מאמץ באפשרות לשחרר מספר גדול ככל שניתן של חטופים חיים. אם יתברר כי לא ניתן יהיה לשחרר עוד בעסקה, לא יהיה מנוס מחידוש הלחימה כדי ל"נקות" את הרצועה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו