המו"מ על שלב ב' בעסקה: הפתרונות היצירתיים למחלוקות שעל הפרק

על רקע המו"מ שמתחיל על השלב השני והשלישי בעסקה, נתניהו וטראמפ צפויים לקיים פגישה גורלית • היא תתמקד במיוחד באתגר המרכזי - כיצד לשלב בין שחרור החטופים לבין המטרה של סילוק חמאס מהרצועה• סקירת האפשרויות השונות העומדות על הפרק ועמדות הצדדים השונים

ביום שלישי טראמפ ונתניהו צפויים לקיים פגיעה מכרעת - באשר לשלבים הבאים בעסקה וגורל המזרח התיכון. צילום: אי.אף.פי/אורן בן חקון/ אי.פי

השלב הראשון של עסקת שחרור החטופים בעיצומו, למעשה אפילו הוקדם בשבוע. ביום שני אמור להתחיל המו"מ לשלבים הבאים, וזה יקרה כשברקע פגישת נתניהו טראמפ ביום שלישי. הפגישה, הראשונה בין נתניהו לטראמפ בקדנציה השנייה, מכרעת. זה לא מופרך לומר שבה יקבע במידה רבה העתיד הקרוב של המזרח התיכון.

הפעימה השנייה בעסקת החטופים, צילום: אי.פי.איי

על הפרק רשימת נושאים שכולם קשורים ושלובים זה בזה וכולם מכוונים אל היעד של טראמפ המגה דיל, ההסדר האזורי הכולל של המזרח התיכון (הבאמת) חדש. השבת החטופים וסיום המלחמה לרבות הפתרון לעזה, שיתוף המפרציות בפתרון, הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, עתיד הסכסוך עם הפלשתינים, פתרון סוגיית איראן וגם סוגיות גיאו-אסטרטגיות אחרות כמו מעורבות סין ורוסיה באזור, סוריה טורקיה ועוד.

העצם התקועה בגרון פתרון כמעט כל הסוגיות היא חמאס. והסוגיה של ריבוע המעגל, קרי הוצאת חמאס מהמשוואה בעזה וככוח טרור בכלל, לצד שחרור החטופים וסיום המלחמה היא המשימה הראשונה בלוח הזמנים. כאן בישראל היום כתבנו על כך כבר לפני כמה שבועות, וכעת כולם מודים שזו הסוגיה העיקרית.

המטרה: להכניס סיוע הומניטרי ולהוציא את חמאס מהמשוואה בעזה וככוח טרור בכלל, צילום: אי.פי

חמאס מסרב לוותר על השלטון ברצועה - הפגנות הכוח של ימי השחרור מעידות על כך. הוא מנסה להפעיל מחדש את המנגנונים האזרחיים ולא מתיר לאנשי הרשות הפלשתינית העזתית להיות מעורבים בכך. הוא מנופף בקלף היחיד שבידיו, החטופים שנותרו, 79 במספר - מהם כמחצית בחיים, כדי למנוע את חידוש הלחימה ובעיקר את הרחקתו מהרצועה, האקט שיעיד על הבסתו המוחלטת.

שתי פתרונות מוצעים: הגליית חמאס מהרצועה או פתרון צבאי

על הפרק כמה פתרונות לפלונטר. האחד שכבר הוצע לחמאס, הגליה של בכירי הארגון מהרצועה ועימם לפחות חלק מהכוח הלוחם ה"סדיר" למדינה כמו אלג'יריה ומתן חסינות בארץ המארחת. חמאס אמור אז למסור את נשקו. השני, הפתרון הצבאי, חזרה ללחימה כדי להביא באמצעות הלחץ הצבאי לשחרור עוד חטופים אבל עם יעד מוגדר של חיסול צמרת חמאס וכוחו הצבאי.

מחבלי חמאס ברצועה, צילום: אי.אף.פי

המגרעות: חשש כבד לחיי החטופים שנותרו, לחימה קשה עצימה יקרה וארוכה שבה ימקד צה"ל חלק ניכר מכוחו, והצורך לדאוג לצרכי האוכלוסייה האזרחית העזתית. טובי המוחות בישראל בארה"ב וזו לא קלישאה, שוקדים על הפתרונות שמחוץ לקופסא. כמה הצעות מונחות על שולחנותיהם של נתניהו וטראמפ, והנשיא האמריקני רמז עליהם בהצהרותיו בדבר העברה זמנית של מאות אלפי עזתית למדינות אחרות בזמן השיקום.

כך או כך: החשש לחיי החטופים שנותרו כבד

הקו המקשר בין רוב ההצעות הוא לוח זמנים ארוך. כלומר הבאה לשחרור החטופים עוד בטרם יפורק חמאס מנשקו, ורק אחר כך יישום הוצאת חמאס מהמשוואה. הצעה אחת מדברת על שלב א' מורחב של העסקה, כלומר שחרור עוד קבוצת חטופים, כדי להמשיך את המו"מ והפסקת האש, ואולי במקביל העברה של חלק מהניהול האזרחי - בעיקר חלוקת הסיוע ההומניטרי לידיים בינלאומיות.

3,800 טונות של סיוע הומניטרי כבר הועברו לעזה מתחילת המלחמה. משאיות סיוע (ארכיון), צילום: אי.פי

בישראל יש לומר ספקנים לגבי הצלחת מציאת הפתרונות וההערכה היא גם בצבא וגם בדרג המדיני כי נזדקק לפעולה צבאים נרחבת נוספת כדי ליישם את המטרה ההכרחית של מיטוט חמאס. בשיחות ובפגישות של הימים האחרונים בין הלשכות בירושלים ובוושינגטון, אין התרשמות שטראמפ יכופף את ידי נתניהו להמשך העסקה ללא אופק למיטוט חמאס. כל אנשי טראמפ לרבות וויטקוף סוברים שחמאס חייב לצאת.

חמאס דורש ערבויות לסיום המלחמה

אחת השאלות היא איזה ערבויות ייתנו לישראל כדי לבצע את זה לאחר שחרור החטופים, בעוד חמאס דורש ערבויות לסיום המלחמה בשלב הזה. ויהיו גם עוד נושאים בפגישה, הסכם עם סעודיה למשל הצפוי להתממש שניה אחרי סיום המלחמה, לצד ניסוח סעיף העוסק בחידוש המו"מ לפתרון מדיני עם הפלשתינים.

טנק ישראלי משקיף על רצועת עזה (ארכיון), צילום: GettyImages

בסוגיית איראן השאלה תהיה מהות הלחץ כלפי המשטר בטהראן כשמחד יש אמירות נוקשות מאוד של וושינגטון כלפי המשטר הזה אבל לצד זה סוג של ציפיות שישראל תתקוף בעצמה ולא ארה"ב. ברור לחלוטין שמתקפה כזו, בניגוד לממשל הקודם בוושינגטון תזכה לגיבוי מלא מלא בוושינגטון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר