על רקע האנטישמיות המרימה את ראשה ברחבי העולם, סמוך לאותה הווילה בה תוכננה השמדת העם היהודי על גדות אגם ואנזה, מתכנסים היום (שני), בעלי תפקידים ושליחים מיוחדים למאבק באנטישמיות לציון יום השואה הבינלאומי.
בכנס שיזם משרד המשפטים הגרמני יחד עם מרכז שמעון ויזנטל צפויה לנאום השליחה המיוחדת למאבק באנטישמיות של מדינת ישראל מיכל קוטלר וונש, לצדה של מקבילתה האמריקנית דברה ליפשטדט.
שעות לפני שעלתה כדי לשאת את נאומה ברקע האירועים הקשים שחווה ישראל ב"זירה השמינית" כפי שהיא מכנה אותה, שוחחנו עם קוטלר וונש, שמבקשת להתריע ולא בפעם הראשונה מהתחפושת החדשה של אותה אנטישמיות מחוללת השואה והסכנה ליהודי העולם.
"תראי מה קורה בעולם - בפולין הפגנות ברחובות שקוראות לישראל מדינת ג'נוסייד, הנשיא האנטישמי של אירלנד שנאם באירוע לציון יום השואה אמש לא יכל לשלוט בעצמו והזכיר את השואה בהקשר של מה שישראל עושה בעזה ויהודים בקהל הוצאו מהכנס כשמחו על כך, ובאוסטרליה שרפו רק בשבוע שעבר גן ילדים יהודי", אומרת קוטלר וונש ל"ישראל היום". "באתי לכאן במטרה להתריע, 80 שנה אחרי, על הסכנה האיומה בחימוש אותם מושגים של השואה נגד מדינת ישראל".
לדבריה "אם לא נבין את הסכנה בכך שהשואה נחטפה וחומשה נגד זכות קיומה של מדינת ישראל - נמצא את עצמנו שוב בשבעה באוקטובר. 80 שנה אנחנו עוסקים רק בזיכרון של מה קרה. זה לא מספיק כדי להבטיח ש'לעולם לא עוד'. צריך לזכור ודאי אבל כדי לזהות את האיומים בהווה ולמנוע הישנות בעתיד כפי שקרה בשבעה באוקטובר. הטבח הזה קרה באמצעות אותה דמוניזציה, דה לגיטימציה וסטנדרט כפול שמחילים על ישראל לא רק חמאס, אלא גם הרשות הפלשתינית ומי ששורפים גני ילדים באוסטרליה. בדיוק ככה עובדת האנטישמיות. תחשבי עד כמה אתה חייב להיות העם הנורא ביותר לא רק כדי שיחוללו בך שואה אלא שיחשבו שאתה עושה שואה לאחרים".
תפקיד לאומי קריטי - בהתנדבות
קוטלר וונש ממלאת בהתנדבות את תפקיד השליחה, הקריטי לעתידה של מדינת ישראל, מה שעשוי ללמד על יחסה של מדינת ישראל לאותה זירת מלחמה נשכחת במאבק באנטישמיות. מתוך כך, הביקורת שלה אינה רק על הממשלה שלא ממלאת את תפקידה בנושא כי אם גם על מי שמופקדים על הזיכרון המחייב ביד ושם. לדבריה "חינוך שואה בלי ללמד על המוטציה הנוכחית של האנטישמיות בעצם מתדלקת את האנטישמיות החדשה. מי שלומדים רק על השואה בלי להבין את ההתפתחות שלה כיום נגד ישראל, בטוחים שאנחנו מחוללים שואה בעזה".
לדבריה "ביד ושם לא עוסקים בקשר בין שבעה באוקטובר לשואה למעט השנאה שתדלקה את שניהם. כל כך עסוקים בללמוד וללמד אבל זה לא מספיק. חייב ללמד את המנגנון של איך קרה, גם ביד ושם אמורים ללמד את זה ובכל מוזיאון שואה אחר. חייב ללמד אנטישמיות מודרנית. אחרת השואה הופכת לדלק במנועי האנטישמיות המודרנית ואותה אנטישמיות היא גם הדלק של הטרור בארץ, מה בעצם ההבדל בין הרש"פ לחמאס?"
בזמן שהפסקת האש נכנסת ליומה העשירי, ההפגנות נגד מדינת ישראל לא נפסקות, מה שמוכיח שהמלחמה הזו של האנטישמיים ברחבי העולם עוד תופסת תאוצה, היא מסבירה. "צונאמי ההפגנות היה אמור לדעוך בזמן הפסקת האש אבל הוא גואה וזה מראה שבזירה השמינית המלחמה הזו עוד מתחוללת. ואני רוצה להיות ברורה: זו אנטישמיות שמצדה מצדיקה את הכחדת מדינת ישראל".
קוטלר וונש שגם ליוותה את מאבקה של משפחת גולדין בדרישה להחזיר את הדר הביתה, מתייחסת לטבח שוב ושוב כדי להבהיר את מה שבישראל נוטים להעלים ככל שנוקף הזמן: "שבעה באוקטובר בא להגיד לנו - זה לא גבולות 67' - זה עצם קיומכם כאן. הרי תקפו פעילי שלום ולא ביהודה ושומרון. לי היה ברור בלי שום צל של ספק שבאמת לא מדובר בגבולות 67' אלא בזכות קיומנו בכל גבול. אם לא נפנים את זה, העיסוק בשואה לבדה תמשיך לתדלק את האנטישמיות ברחבי העולם".
לסיום היא אומרת: "בנאומי אני הולכת להתרכז בהכרח של גרמניה וישראל לקחת חזרה את זכרון השואה שלמעשה חומש כדי לתדלק את האנטישמיות נגדנו. לשותפות בין גרמניה לישראל אין שום משמעות אם לא יצליחו שתי המדינות לנטרל את האנטישמיות הזו. בסופו של דבר השותפות הזו לא יכולה לענות לדבר הזה בשתיקה וזה נכון גם כלפי מדינת ישראל. גם ליד ושם יש כאן תפקיד לוודא שהשואה לא מחמשת את האנטישמיות החדשה נגדנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו