"אחת ממדינות ערב המתונות צריכה לשלוט ברצועת עזה"

הסנאטור הוותיק לינדזי גרהאם, שנמנה עם ידידי ישראל הגדולים, מבהיר: "ראשי סעודיה והאמירויות לא רוצים את חמאס לפחות כמוכם" • ראיון

הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם. צילום: אי.פי

בין תומכי ישראל הרבים בגבעת הקפיטול, מאז ומעולם היו שהתבלטו במיוחד באהבתם ובפעילותם למען המדינה היהודית. כזה הוא הסנאטור הרפובליקני הוותיק לינדזי גרהאם מדרום קרוליינה.

בזמן ששוחחנו בלשכתו בחמישי בצהריים, הצוות שלו קידם בסנאט הצהרת ברכה מרגשת לשגריר ישראל היוצא, מייק הרצוג. כל מאה הסנאטורים של ארה"ב תמכו בה, מה שמלמד גם על ההערכה כלפי הרצוג. גרהאם הוא גם זה שנבחר לברך את השגריר בטקס הפרידה כמה שעות מאוחר יותר - ללמדנו כמה שעות הקדיש הסנאטור לישראל ביום אחד. המחויבות שלו לישראל מוכרת ומוערכת על ידי שתי המפלגות, מה שאפשר לו לנסות לתווך בין ישראל לסעודיה בשם ארה"ב, גם לפני המלחמה וגם אחריה.

הסנאטור גרהאם. "על ישראל להחליט לגבי מדינה פלשתינית", צילום: אי.אף.פי

בביקוריו הרבים בארץ לאורך המלחמה, וגם בחדרו בסנאט בסופ"ש האחרון, הוא שב ואמר: "האיום הגדול ביותר על איראן היה הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב. הגישה של מנהיגי סעודיה ואיחוד האמירויות כלפי ישראל היא השינוי הגדול ביותר שראיתי בימי חיי. אל תיתנו לזה לחמוק. אני מאמין ש־7 באוקטובר נועד לעצור אותה, כי היינו מאוד קרובים. אני לא רוצה שהממזרים האלה באיראן ינצחו. תמיד צריך לעשות את מה שהאויב הכי שונא".

באופן מעשי, גרהאם סבור שישראל צריכה לאפשר לאחת ממדינות ערב המתונות לשלוט ברצועת עזה. "MBS ו־MBZ (יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד, בהתאמה) לא רוצים את חמאס לפחות כמוכם. אני יכול לומר לך את זה בוודאות מוחלטת. אבל זו החלטה שלכם אם לשלם במטבע פלשתיני, או לומר שמדינה פלשתינית היא דבר שמסכן ביטחון ישראל, ולכן להתנגד".

שלט אנטי-ישראלי המציג את נתניהו וגלנט כפושעי מלחמה, בכיכר פלשתין בטהרן, איראן, 28 בנובמבר 2024, צילום: אי.פי.אי

מה לדעתך טראמפ צריך לעשות עם איראן?

"אני לא מדבר בשם הממשל, אבל אני חושב שיש לנו הזדמנות היסטורית להחליש את איראן, שלא כמו בכל פעם שראיתי מעולם. ישראל ואמריקה של טראמפ צריכות לחסל את מתקני הגרעין האיראני אחת ולתמיד".

גרהאם בקי לפרטי פרטים במתרחש בישראל, ומבין את הביקורת ואת ההתנגדות להסכם החטופים. האם ארה"ב היתה חותמת על הסכם כזה, לו היתה במצבה של ישראל? "שאלה טובה", משיב גרהאם. "אני מבין את הדאגות מכך שהמחבלים המשוחררים יחזרו להילחם בישראל, אבל היכולת שלהם לעשות זאת הרבה יותר מצומצמת (בגלל פגיעת צה"ל בחמאס; א"כ), וישראל יכולה לחזור פנימה בכל רגע. הפסקת האש לא נועדה לאפשר לחמאס להתחדש. אין שום שאלה, זה לא הולך לקרות. אבל אני רוצה את בני הערובה בחוץ, ואני לא רואה איך אפשר אחרת במזרח התיכון, חוץ מאשר המעגל הזה שבו משחררים רוצחים. זו 'בחירתה של סופי'".

גרהאם, שמקדם חוק להגבלת בית הדין בהאג: "לדעתי, הסכנה הגדולה ביותר לישראל אינה איראן אלא דחיקתה לשוליים בידי גופים בינ"ל"

טראמפ וחמינאי, צילום: אי.אף.פי

אתה מקדם חוק שלפיו מדינה שתשתף פעולה עם בית הדין בהאג (ICC) תספוג עיצומים מצד ארה"ב. מתי יאושר החוק הזה, ומדוע אתה מקדם אותו?

"לדעתי, הסכנה הגדולה ביותר שנשקפת לישראל אינה הגרעין האיראני, אלא דחיקתה לשוליים בידי גופים בינלאומיים. BDS, מרדף אחרי חיילי צה"ל, בידוד כלכלי. על כן, (נושא) ה־ICC הוא קריטי בהיסטוריה של מדינת היהודים. אבל הוא מאיים גם על ארה"ב, כי אנחנו הבאים בתור. גם אתם וגם אנחנו לא חברים בבית הדין, ובכל זאת הם מוציאים צווי מעצר.

"לכן, בשבוע הבא נגיש הצעת חוק בתמיכה דו־מפלגתית, שלפיה מדינות שישתפו פעולה עם בית הדין לא יוכלו לעשות עסקים עם אמריקה. היא תשנה את כללי המשחק, ולא אכפת לי כמה טלפונים יגיעו אלי מהעולם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר