"לאחר ימים ולילות אינטנסיביים - ישנה התקדמות בכל הרכיבים של נוסחת ההסכם. אנחנו עדיין לא יודעים אם השגת ההסכם תתאפשר תוך שעות או ימים", כך אמרו היום גורמים מדיניים, שסירבו להעריך בתוך כמה זמן תצא העסקה לפועל. לפי אותם גורמים, "יש הישגים משמעותיים, נוצרו תנאים אופטימליים לעסקה שלא ניתן היה להגיע אליהם עד כה".
מה שניתן לומר על המתווה, שרובו עדיין מאופל ומעורפל, הוא שמדובר בשלב ראשון על שחרור 33 החטופים מהרשימה ההומניטרית המוכרת, שתמורתם תשחרר ישראל מחבלים, חלקם רוצחים, אך אלו לא ישוחררו ליהודה ושומרון. עוד במסגרת ההסכם, צה"ל ייסוג מהרצועה אך יישאר במרחב חיץ כמו גם בסוגר הדרומי. הנסיגה מהרצועה תהיה הדרגתית בהתאם להתקדמות העסקה.
הרשימה ההומניטרית כוללת 33 שמות של הנשים, אזרחיות וחיילות, ילדים, כמו גם גברים מבוגרים מעל גיל 50 וכאלה המוגדרים כחולים או במצב הומניטארי. לפי גורמים מדיניים, ההערכה היא שרוב החטופים ברשימת ה-33 בחיים, וזאת למרות שחמאס טרם העביר את התייחסותו למצב החטופים שהוא עתיד לשחרר, קרי, מי מהם בחיים ומי אינו בין החיים.
"המו"מ על החלק השני - תוך כדי השלב הראשון"
כתוצאה מכך שחמאס לא העביר את תשובתו בנוגע למספר החטופים החיים, עדיין לא ברור כמה ואילו מחבלים ישוחררו, שכן מפתחות השחרור שונים בין אם המשוחרר הוא חי או חלילה גופה.
עוד ציין הגורם כי ישנם גם לחצים על חמאס לשחרר חטופים וכן להוביל להקלה במלחמה. "המשא ומתן כעת הוא על כל החטופים כולם החיים והחללים גם יחד, מטבע הדברים ממוקדים עכשיו במו"מ פרטני בשלב הראשון למימוש העסקה המכונה חלק א'", הבהיר הגורם המדיני. "כאשר המו"מ על החלק השני יחל תוך השלב הראשון".
לדבריו בניגוד לטענות, מדינת ישראל שומרת בידיה נכסים משמעותיים להמשך המשא ומתן גם נכסים גאוגרפיים וגם מחבלים רבים שלא ישוחררו אלא בתמורה לשחרור החטופים כולם.
לפי הגורמים המדיניים, "אנחנו מנהלים משא ומתן לשחרור כל החטופים, החיים והחללים. מטבע הדברים אנחנו מתמקדים בשלב זה בשלב א', השלב הראשון, המכונה השלב ההומניטרי. ברור שכל החטופים שלנו במצב הומניטרי, אבל השלב הראשון מתבסס על אותה רשימה הומניטרית שיש בה 33 שמות".
"המשא ומתן הפרטני על השלב השני ועל שחרור כולם יתחיל תוך כדי מימושו של שלב א", הבהירו הגורמים המדיניים, והוסיפו כי הוא יתחיל ביום ה-16 למימוש ההסכם. "מדינת ישראל שומרת נכסים משמעותיים להמשך המשא ומתן, כיוון שאנו פועלים להשבתם של כל החטופים, החיים והחללים. בידינו נכסים משמעותיים כדי שנוכל להשיב את כולם הביתה", הבטיחו. עוד הדגישו הגורמים: "נחתור ליצור את הרציפות לשלב השני, להשיב את כולם. לא נצא מעזה עד שנחזיר את כל החטופים שלנו. לא מוותרים על אף אחד".
"אין חללים חטופים ברשימת ה-33"
בישראל מודים כי הרשימה אינה חדשה, ונדונה כבר בחודש מאי, אך אז המסרים שהתקבלו מחמאס היו שהוא לא מתכוון להשיב את כל ה-33. "חמאס דיבר אז על מספר נמוך מאד של חטופים חיים, ראש הממשלה התעקש על מקסום מספר החטופים החיים שישוחררו בשלב הראשון של העסקה", טענו הגורמים. "בהמשך הייתה תזוזה במשא ומתן, מי שזז הוא חמאס. בתקווה, אנחנו נכנסים לשלב של לפני סגירת ההסכם, הסכם להפסקת אש. אנחנו מתעקשים על קיומה של רצועת חיץ, להגנה על הנגב המערבי. במהלך מימוש העסקה, הכוחות יישארו ברצועת עזה ברצועה שתבטיח את בטחון הנגב המערבי. יהיו סידורי ביטחון גם בסוגר הדרומי וגם במעבר צפונה (ציר נצרים, ל"ש)".
העסקה מחולקת כרגע לשני שלבים: שחרור 33 חטופים הומניטריים בתמורה ל-42 ימי הפסקת אש ושחרור מחבלים. תוך השלב הראשון - ביום ה16 יחל המשא ומתן לשחרור החטופים כולם בשלב השני ואולי אף סיום מלחמה. בנוגע לרשימת החטופים אומרים בישראל כי רוב החטופים חיים וגם כאלה עם חשש כבד לחייהם.
הגורם המדיני אומר כי "לא שמנו ברשימה של ה-33 אף שם שמוגדר חטוף חלל ולפי ההערכה רוב החטופים ברשימה חיים - ממתינים להתייחסות חמאס". לדבריו לא הגיע עד כה עדכון מחמאס לגבי מצבם של החטופים ברשימה ולכן גם לא יודעים כמה מחבלים ישוחררו.
רשימת המחבלים לשחרור בהכנה אך טרם הסתיימה ונחתמה. ישוחררו בשלב הראשון גם מחבלים עם דם על הידיים. בתשובה לשאלת "ישראל היום" נאמר כי "מחבלים רוצחים" לא ישוחררו ליהודה ושומרון וכנראה יוגלו.
חיילי צה"ל ייערכו באזור החיץ
בישראל מבהירים כי דרשו מנגנון שיבטיח שלא יעברו חמושים או אמל"ח לצפון רצועת עזה במסגרת מנגנון בידוק שצה"ל לא חלק בו. צה"ל יישאר בסוגר הדרומי ציר פילדלפי אך עוד לא ברור באיזו מתכונת במעבר רפיח למצרים. בנוסף נאמר כי חיילי צה"ל ייערכו באזור החיץ. לדברי הגורם המדיני חמאס הסכים למפות שאושרו על ידי ארה"ב לפריסת הכוחות בפילדלפי וכן באזור החיץ בפרימטר. עוד אמר הגורם "לא נצא מעזה עד להשבת כל החטופים".
בישראל מכחישים בינתיים את הדיווחים הזרים בנוגע לכך שתשובת חמאס הגיעה. לכשתגיע, ואם אכן תהיה חיובית, יכונס הקבינט, ולאחר מכן יצטרך ההסכם לעבור אישור של הממשלה. מרגע שהממשלה תאשר את ההסכם, הוא יוכל לצאת לפועל בטווח זמן מיידי. "יש לנו עסק עם ארגון טרור רצחני שדבק בסרבנותו. אלמלא כן – היינו מגיעים לעסקה מזמן. הוא יכול לברוח ברגע האחרון. צריך להיות זהירים", אמרו הגורמים.
הערוץ הסעודי אל-חדת' דיווח ממקורותיו כי חמאס דרש לכאורה את מסירת גופתו של ראש ארגון הטרור יחיא סינוואר במסגרת השלב הראשון לעסקת החטופים.
באשר לשאלה האם ניתן היה להגיע לעסקה דומה בשלבים מוקדמים יותר, השיבו הגורמים המדיניים בשלילה. "מדצמבר 2023 לא התקיים משא ומתן אפקטיבי, למעט ימים בודדים", אמרו הגורמים. "לא יכולנו להביא את העסקה עד כה כי לא היו התנאים למימוש העסקה, חמאס לא היה מעוניין לבצע את העסקה", פסקו.
לדבריהם, ישראל הגישה הצעה לעסקה ב-27.4, שחמאס השיב לה ב-6.5 בהצעה אחרת משלו, שבה הודיע "שיש לו מספר מאוד נמוך של חיים ואת השאר ישיב בחללים". התשובה הישראלית ניתנה ב-27 במאי, ובה הבהירה ישראל כי אינה מוכנה למספרים הנמוכים שבהם נקב חמאס.
נשיא ארה"ב ביידן אימץ א ת המתווה, ותשובת חמאס הגיעה ב-11 ביוני, עם 29 תיקונים להצעה של עצמו. "לא היינו מוכנים לתיקונים, כי ההצעה לא עמדה בתנאים סבירים לעסקה ומיקסום החיים". ב-3 ביולי, אומרים בישראל, חזר חמאס בחלק מדרישותיו, אך פריצת הדרך המשמעותית הגיעה עם חיסולו של סינוואר, ועם הפגיעה המשמעותית בציר השיעי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו