בהתייעצות הביטחונית שקיים אתמול (שני) ראש הממשלה נתניהו יחד עם שרי הביטחון, החוץ, האוצר והבל"מ, דנו בהתפתחויות בלבנון לאור הסכם הפסקת האש.
בעוד שבישראל מתרשמים כי הצד הלבנוני מעוניין לאכוף את הפסקת האש, חיזבאללה עצמו עדיין לא נסוג מעבר לליטני. הפסקת האש, בת 60 הימים, אמורה להסתיים ב-26 בחודש, אולם בארה"ב פועלים כעת כדי להאריכה מעבר לכך. בישיבה אמש נקבע כי "אם חיזבאללה יתקוף את ישראל אחרי ה-60 ימים, הוא יקבל מכה חזקה", כך אמר אחד הנוכחים בה. בישראל שבו וחזרו כי הסכם 1701, שלא יושם מעולם על ידי חיזבאללה, לא יקבל שוב "שידור חוזר".
בנוסף, כפי שאמר אתמול גם שר הביטחון כ"ץ, בישראל פועלים לאכוף את הסכם הפסקת האש מצדם אל מול ההפרות החוזרות. מדובר לא רק בהקשר הנסיגה של חיזבאללה שאיננה מבוצעת, אלא גם בחמושים שמסתובבים באזורים שטוהרו, מעבר אמצעי לחימה ועוד. מנגנון האכיפה הקיים, הכולל את המדינות המפקחות, מאפשר גם לישראל, במקרה הצורך, לאכוף את אותן הפרות.
כ"ץ אמר אתמול כי "ישראל מעוניינת בקיום ההסכם בלבנון ותמשיך לאכוף אותו באופן מלא וללא פשרות כדי להבטיח את חזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם – אבל התנאי הראשון לקיום ההסכם הוא נסיגה מוחלטת של ארגון הטרור חיזבאללה אל מעבר לנהר הליטני, פירוק כל הנשק וסיכול תשתיות הטרור במרחב על ידי צבא לבנון – דבר שעדיין לא קרה".
באשר לבאות, מה שנידון בין היתר אמש בישיבה הביטחונית, הסכם הפסקת האש שמגיע אל קיצו ומה שיבוא לאחר מכן נמצא במוקד התכנון הישראלי-אמריקני כעת. בישראל שבו והדגישו כי אם חיזבאללה לא יסוג עד תום 60 הימים שבהסכם כנדרש או ימשיך בהפרות, צה"ל יגיב ויפעל שוב כדי להסיר את האיום ולהבטיח את חזרת תושבי הצפון בביטחון לבתיהם.
היום צפויה להתכנס ועדת הפיקוח על הפסקת האש בלבנון בא-נקורה, עם השתתפותו של השליח האמריקני עמוס הוכשטיין, שהגיע ללבנון מביקור בסעודיה. לפי דיווחים בביירות, הוכשטיין עשוי להציע להאריך את הפסקת האש ל-90 ימים או יותר, בהתאם ליכולת צבא לבנון להתפרס בדרום המדינה.
מנגד, מקור לבנוני ציטט את יו"ר ועדת הפיקוח, הגנרל האמריקני ג'ספר ג'פרס, באומרו כי "ישראל תיסוג במוקדם או במאוחר", בהתאם להסדרים באזור הגבול בשיתוף פעולה עם יוניפי"ל וצבא לבנון. המקור אף דיווח כי הגנרל האמריקני הביע שביעות רצון מצבא לבנון ויישום החלטה 1701, בניגוד לטענות ישראל.
עם זאת, דיווח בערוץ הלבנוני MTV ציין כי הוכשטיין צפוי להדגיש שצבא לבנון אינו מסוגל לפרוס 10,000 חיילים מדרום לנהר הליטני, מה שעשוי לחייב את ועדת הפיקוח לפעול לפירוז האזור מנשק חיזבאללה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו