בלבנון, שעות ספורות אחרי שנכנסה הפסקת האש לתוקפה, קשה היה למצוא רבים שיזדהו עם הכותרת הראשית של "אל־אחבאר", ביטאון חיזבאללה, שהכריזה: "מחזיקים מעמד - ומנצחים". בתמונת השער של העיתון צולמו כמה פעילים עומדים בחזיתו של בניין רב קומות בדאחייה, שנהרס כמעט לחלוטין בהפצצות חיל האוויר, כשהם אוחזים בדגל הארגון ובתצלום של מסגד אל־אקצא.
במעוז חיזבאללה המרוסק בדרום ביירות סבבו אתמול כמה מכוניות ואופנועים עם דגלים צהובים, אבל עוברים ושבים לא כובדו בממתקים. ראש ממשלת המעבר נג'יב מיקאתי כמעט בכה כשדיבר על הצעד הראשון, שצריך לפסוע כעת "בדרך ארוכה מאוד" לשיקום ארצו והחזרת העקורים. הוא הבטיח שממשלתו תקפיד למלא אחרי סעיפי ההסכם.
ארגון חיזבאללה לא חוסל ולא פורק מנשקו. רבים מפעיליו, שהם תושבי הכפרים בדרום לבנון, החלו כבר אתמול לנסות את דרכם חזרה אל מדרום לליטני. אבל המהלומה האדירה שספג הארגון אחרי חיסול הצמרת הבכירה שלו, הריגתם ופציעתם של אלפי פעיליו, השמדת התשתיות וחלק גדול מאמצעי הלחימה שהיו בידיו ועקירתם של יותר ממיליון איש מבתיהם בדרום ובבקעת הלבנון, יצרה לראשונה מזה יותר מ־20 שנה הזדמנות לשינוי המציאות בתוך לבנון ובגבולה עם ישראל.
ככל שמדובר בזירה הפנים־לבנונית, המפתח לשינוי נמצא בידי שניים. אחד מהם הוא נביה ברי, יו"ר הפרלמנט. ברי בן ה־86, המנהיג של ארגון "אמל" ושותפו של נסראללה, הוא כעת המנהיג השיעי הפוליטי הבכיר ביותר בלבנון ומי שניהל בשמו של חיזבאללה את המו"מ להפסקת אש. יורשו של נסראללה נעים קאסם מתייחס אליו כאל אחיו הגדול.
ההזדמנות של צבא לבנון
אמל הוא ארגון קטן בהשוואה לחיזבאללה ונחשב למתון מדי אצל האיראנים, שהעדיפו בשעתם להקים את חיזבאללה כשלוחתם העיקרית בלבנון. אבל כעת אחרי שנסראללה נפגש עם אלוהיו, יכול ברי, אם ירצה, לשנות את כיוון הספינה ולפעול, בכובעו הכפול כבכיר העדה השיעית וכיו"ר הפרלמנט, להסרת הווטו שהטיל חיזבאללה על בחירת נשיא חדש בלבנון, שאינו מקובל על הארגון. לבנון מתנהלת כבר תקופה ארוכה ללא נשיא ואיוש המשרה הרמה במועמד מוסכם עשוי לסמן את תחילת השינוי.
האדם השני שבכוחו להשפיע על שינוי תמונת המציאות בגבול עם ישראל הוא גנרל ג'וזף עון, מפקד צבא לבנון, ששמו הוזכר גם כמועמד לנשיאות. במשך שנים נמנע צבא לבנון, שבחלקו מאויש בקצינים וחיילים שיעים מתומכי חיזבאללה, להתעמת עם הארגון שנחשב חזק ממנו בכוח אדם, בנשק, בציוד ובכושר לחימה. אבל כעת, כשחיזבאללה נחלש ובעזרת רוח גבית שהוא מקבל מתוך לבנון ומחוצה לה, הגנרל המרוני יכול להעז להורות לאנשיו שהחל כבר אתמול לשלוח לדרום לבנון, לאכוף את הפסקת האש בנחרצות רבה יותר.
גורם נוסף שיכול להשפיע על שינוי המצב בלבנון הם בני העדה השיעית – בדרום ובבקעת הלבנון - שנחשבו עד כה למעוז התמיכה העיקרית, ה"בייס" של נסראללה. פרשן לבנוני בכיר התנפל אתמול בחמת זעם על מראיינת ששאלה על הסיכוי של חיזבאללה להשתקם בעזרת תומכיו מקרב העדה השיעית. "את כנראה יצאת מדעתך", כמעט צעק, "האנשים הללו שבורים ומרוסקים. כמה פעמים לדעתך ירצו מיליון בני אדם לעקור מבתיהם בגלל מלחמה שאיננה המלחמה שלהם?".
אבל יו"ר הפרלמנט, מפקד הצבא ובני העדה השיעית שנעקרו מבתיהם, לא יספיקו לבדם כדי לייצר מציאות חדשה בגבול ישראל־לבנון. גם לא ועדת הפיקוח על יישום ההסכם שתוקם בראשות ארה"ב וצרפת.
הערובה היחידה לכך שחיזבאללה לא יוכל להשתקם ולחדש את מה שאיבד ביותר משנה של לחימה היא מעקב ונחישות של ישראל להגיב בכוח על כל הפרה של ההסכם בדרום לבנון, ועל חידוש מאמצי ההצטיידות של הארגון, דרך מעברי הגבול עם סוריה ובדרכים אחרות.
וכל זה מוביל לאיראן - שלא תוותר על חיזבאללה ולא תחדל מן המאמץ לשקם ולצייד אותו בחימוש מתקדם יותר. ההבנה בטהרן שחולשתו הנוכחית של הארגון מגדילה את פגיעותה שלה, עלולה לגרום לה דווקא להאיץ את הפרויקט הגרעיני ולשדרג את פרויקט הטילים, מה שמחייב את ישראל ואת ממשל טראמפ להפנים שזו, בעצם, הזירה המסוכנת מכולן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו