ישראל לא התחייבה להימנע מחיסול בכירים בחיזבאללה: פרטי ההסכם בלבנון

על פי גורם מדיני, ישראל לא תחזיר את מחבלי ארגון הטרור שבידיה במסגרת ההסכם • בממשלה גם לא צפויים לקרוא לתושבי הצפון לשוב לבתיהם באופן מיידי • הכוח האמריקני שיוצב בלבנון בימים הקרובים יגיע לצורך פיקוח, אך לא לאכיפה

שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל הרצי הלוי. צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

גורם מדיני מבהיר כי במסגרת המגעים להסדרה בלבנון ישראל לא התחייבה להימנע מחיסול בכירים בחיזבאללה במקרה של הפרות ולא נעתרה לדרישות להחזיר מחבלי חיזבאללה שבידי ישראל במסגרת ההסכם.

בנוסף, אמר הגורם כי הכוח האמריקני שיוצב בלבנון בימים הקרובים יגיע לצורך פיקוח, אך לא לאכיפה, זאת בדומה לכוחות יוניפי"ל. לאחר השלמת נסיגת כוחות צה"ל ופריסת כוחות צבא לבנון בדרום המדינה - הכוח האמריקני צפוי לעזוב.

בינתיים, בממשלה לא צפויים לקרוא לתושבי הצפון לשוב לבתיהם באופן מיידי, זאת בדומה להליך חזרת התושבים לעוטף עזה בשנה החולפת.

סוללות תותחנים של חטיבת האש 282 בשטח לבנון. "לנתק בין לבנון לעזה", צילום: דובר צה"ל

פרופ' קובי מיכאל ממכון משגב ו-INSS, מנתח את תמונת המצב החדשה המסתמנת בלבנון: "האינטרס של ישראל הוא להחזיר את תושבי הצפון לבתיהם, לנתק בין לבנון לעזה, כדי להקשות עוד יותר על חמאס, ולייצר מציאות שתאפשר לישראל אחיזה מודיעינית חזקה במרחב לבנון כולו,לצרוך השגתיכולת תגובה וסיכול של ניסיונות חזרה של חזבאללה למרחב דרום לבנון ושל מאמצי התעצמות מחדש".

"ישראל גם ערה לציפיית הנשיא הנבחר טראמפ לסגור את החזיתות עד לכניסתו לתפקיד ומאמציה העיקריים מופנים עכשיו לסגירת הסיפור ברצועת עזה, שחרור החטופים וריכוז המאמץ מול איראן", מוסיף מיכאל. "כדי לאפשר זאת, צריך להתחיל מסגירת הסיפור בלבנון. המשמעות של המשך הכתישה בלבנון עם בואו של גנרל חורף היא אפשרות להתרחבות המלחמה ועומק החדירה הקרקעית ללבנון באופן שימסמר יותר מדי כוחות והרבה תחמושת, שכבר יש לנו פחות ממנה. מצב כזה יביא עמו מספר גבוה יותר של נפגעים, המשך של שגרת חירום מעיקה עד כדי בלתי נסבלת של אוכלוסייה של יותר ממיליון אזרחים ועוד תוצרי לוואי בעייתיים. לכך יהיה צריך גם להוסיף סיכון מול הממשל האמריקני המכהן, שיכול לעשות מעשה אובמה בשלהי כהונתו. חמור מזה, ככל שזה נוגע למועצת הביטחון של האו"ם ולאמברגו נשק גדול יותר בשעה שבה ישראל הכי זקוקה לנשק הזה, בעיקר אם פניה למכה משמעותית באיראן".

מפגן של צבא איראן. "ללא טיפול בראש הנחש בטהרן לא ניתן יהיה באמת לייצר שינוי של ממש במרחב", צילום: AFP

הניתוח של פרופ' מיכאל מתמקד באתגר האיראני: "יש הבנה עמוקה שללא טיפול בראש הנחש בטהרן לא ניתן יהיה באמת לייצר שינוי של ממש במרחב כולו - ובכלל זה בלבנון. לכן לדעתי, ישראל שמה יהבה על טראמפ ועל טעות בשיקול הדעת האיראני כדי להנחית מכה של ממש על ראשה של איראן. לצורך כך, חייבים לסגור את הסיפור בלבנון ובעזה, להתארגן צבאית ולמנוע הכשלה של הממשל המכהן כרגע".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר