מלך הולנד לנשיא הרצוג: "אכזבנו את היהודים במלחמת העולם השנייה - והלילה אכזבנו אותם שוב"

בעקבות אירועי האלימות הקשים נגד אוהדי מכבי באמסטרדם, שוחח נשיא המדינה יצחק הרצוג עם מלך הולנד, וילם אלכסנדר • המלך גינה את המתקפות בחריפות והשווה אותן לכישלון ההיסטורי של הולנד בהגנה על יהודיה בתקופת השואה • שר החוץ סער נועד עם שר המשפטים וביטחון הפנים ההולנדי דיוויד ואן: השניים סיכמו על שיתוף פעולה בחקירה

מלך הולנד וילם אלכסנדר, והנשיא הרצוג. צילום: AP, אורן בן חקון

הפוגרום באמסטרדם: נשיא המדינה יצחק הרצוג קיים היום (שישי) שיחה עם מלך הולנד, וילם אלכסנדר. במהלכה גינה המלך בחריפות את המתקפות. בשיחה הודה המלך בפני הרצוג כי "אכזבנו את יהדות הולנד במלחמת העולם השנייה, והלילה אכזבנו אתכם שוב".

הרצוג דרש מהרשויות בהולנד לפעול בנחרצות לעצירת גל השנאה, ולהבטחת חילוצם המיידי של הישראלים המעוניינים לשוב ארצה.

ניידת משטרה במהלך הפרעות בעיר אמסטרדם, צילום: רויטרס

במהלך השיחה, הדגיש הרצוג כי אירועי האלימות הקשים מזכירים תקופות אפלות מהעבר והביע תקווה שהרשויות בהולנד יפעלו בנחישות כדי להגן על ביטחון היהודים והישראלים המתגוררים במדינה. "עלינו לראות כאן פעולה מיידית וחד-משמעית כדי להבטיח שתחושות הפחד והשנאה הללו ייפסקו," אמר הרצוג.

מלך הולנד, וילם אלכסנדר, הביע זעזוע עמוק ושאט נפש לנוכח האירועים והתחייב כי ממשלתו תעשה ככל הנדרש כדי לשמור על ביטחון המבקרים היהודים והישראלים ולפעול להבאתם לחוף מבטחים. "אין לנו זכות לאכזב אתכם שוב", הוסיף המלך, תוך שהוא מבטיח לנקוט בצעדים משמעותיים כדי למגר את האנטישמיות.

מלך הולנד מבקר בביתה של אנה פרנק באמסטרדם, צילום: רויטרס

מוקדם יותר הבוקר, ראש ממשלת הולנד, דיק סכוף, עדכן את הנשיא הרצוג על הפעולות שננקטות ברחבי אמסטרדם כדי להגן על הקהילה היהודית ועל המבקרים הישראלים בעיר. סכוף גינה את האירועים בחריפות והבהיר כי הרשויות פועלות להבטחת השבתם של הישראלים המבקשים לשוב לביתם בבטחה

בתוך כך, שר החוץ החדש גדעון סער ושר שר המשפטים וביטחון הפנים ההולנדי דיוויד ואן נפגשו והבטיחו שיתוף פעולה בחקירה.

בפגישה התנצל השר ההולנדי על ארועי אמש באמסטרדם ואמר כי הוא חש בושה.

בפגישה דרש סער כי הרשויות בהולנד ימצו את ההליכים כנגד המעורבים בתקיפות.

השר סער הציע בפגישה את עזרת משטרת ישראל בגביית עדויות ושימור ראיות בקרב האזרחים הישראלים שהותקפו בברבריות כדי להביא למיצוי הדין עם הפושעים.

שר המשפטים וביטחון הפנים ההולנדי דיוויד ואן וייל נענה לבקשה זו וסוכם כי יתקיים שיתוף פעולה בנושא במהלך החקירה.

השר סער אמר, כי את העבריינים חייבים לאתר, לעצור ולהעניש בחריפות. הוא הוסיף, כי ישראל תעקוב אחר פעולות האכיפה של הרשויות בהולנד אחרי תוקפי הישראלים.

שר החוץ גדעון סער עם שר המשפטים וביטחון הפנים ההולנדי דיוויד ואן וייל, צילום: קרדיט צילום: שגרירות ישראל בהאג

לאחר הפגישה במהלך מסיבת עיתונאים שקיימו שני השרים אמר השר סער כי באירופה משתוללת אנטישמיות חדשה שמבוססת על שלילת זכות קיומה של המדינה היהודית ושלילת זכותה להגנה עצמית. אנטישמיות זאת היא שהיתה ביסוד המתקפה הברברית על ישראלים אמש באמסטרדם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר