הכל זה טיימינג: יותר מהמסר, הטיימינג הוא הדבר המשמעותי בפיטורי שר הביטחון יואב גלנט הערב (שלישי). את הפעולה הזאת רצה נתניהו להוציא לדרך זה זמן ארוך מאוד, אולי מאז אותו ערב שבו לבסוף נמלך בדעתו מפיטורי השר נוכח גלי המחאה ברחובות.
אבל הערב, כשהבחירות בארה"ב בשיאן, המלחמה בשתי החזיתות - עזה ולבנון נכנסה לשגרה מתמשכת ואיראן טרם הטילה את ישראל לסחרור נוסף (ולא נכביר מילים על הטיימינג הפוליטי-פנים ישראלי) בשלה העת למהלך שנקבע ותוכנן מראש חודשים ארוכים. ומה בדיוק אומר הטיימינג הזה, החמישה בנובמבר 2024?
מהפך בתפקיד שר הביטחון
בראש ובראשונה, נתניהו יוצא לדרך כאשר ארה"ב והבית הלבן בפרט עסוק ביום בחירות ומירוץ צמוד, הקשב לפוליטיקה הישראלית בשלב זה נמוך למדי, אף צעד דרמטי לא ינקט כאשר צריך להעביר במשורה בוחרים מצד לצד.
בזמן שטראמפ והאריס מצטלמים בקלפיות, ופחות מ-12 שעות אחרי שיחת מזכיר המדינה בלינקן עם גלנט, נתניהו הוציא לפועל את תוכנית הפיטורים.
גלנט לא קיבל רמז שהיום מתקרב, ישראל כ"ץ לעומתו היה ביום ארוך של התייעצויות סמוכות שולחן עם נתניהו. ללמדנו שהמהפך בתפקיד שר הביטחון הוא לא רק בהרחקת גלנט שסומן כלעומתי, אלא גם בהכנסה פנימה של המקורב כ"ץ ולא המורד הפוטנציאלי הבא - סער.
הטיימינג מול הבית הלבן הערב כפול - הוא מונע מארה"ב לייצר לחץ נגדי, אבל הוא גם מציב את הנשיא הבא וממשלו מול עובדה קיימת במשרד הביטחון. נתניהו מציב שם את השר כ"ץ עוד לפני שיסיימו לספור את הקלפיות מעבר לים ובהנחה שהאריס תנצח את המירוץ הזה.
כללי משחק ברורים
הדמוקרטים אולי לא יאהבו את שר הביטחון הישראלי החדש, אך יתקשו מאוד לומר מילה בנושא לאחר שהשלטים מחוץ ללשכת שר הביטחון בקריה כבר הוחלפו. גם להתערבות פנים בפוליטיקה במדינה זרה, ידידה, יש כללי משחק ברורים.
וכעת לזירת המלחמה הישראלית: בין שתי זירות פעילות בעזה ובלבנון - נדמה ששגרת המלחמה כאן נכנסה למתווה של פעולות לחימה סדורות. השקט הזה איפשר לנתניהו לנטרל את הדרישה להותיר את גלנט בתפקידו כל עוד "הסורים על הגדרות", או חיזבאללה.
במקרה הזה גם חיזבאללה וגם חמאס כבר לא בקו המגע עם אזרחי ישראל, איראן עוד בתכנונים למתקפה הבאה במגבלות הרושם שנצרב מהמתקפה הקודמת של כוחותינו, וכך מה שעשוי היה להיות מתורגם להצלחה של שר הביטחון בשתי חזיתות וחיבוק חם מראש הממשלה - הפך לחרב פיפיות.
גלנט, גם אם לא ידע את התזמון המדויק, ידע שפיטוריו ייצאו לדרך רק כאשר תיתכן מעין רגיעה בזירה הביטחונית שהוא מופקד עליה.
בין שני הסכמים עתידיים להפסקת אש בלבנון, ולהשבת החטופים בעזה, נתניהו בוחר לנטרל את מי שבעיניו ולדבריו הערב הפך לנטל בעקבות בעיות אמון. מאחורי הקלעים הבעיות בין השניים היו בניתוב המערכה בעיקר אל מול לחצים אמריקניים.
"המשבר האמון שהלך ונפער ביני לבין שר הביטחון הפך לנחלת הכלל, והמשבר הזה אינו מאפשר המשך תקין של ניהול המערכה", התייחס נתניהו בהצהרתו לאינספור כותרות שליוו את המשבר בין השניים. לא בדיוק מידע סודי שהודלף במשורה. במקום גלנט, נתניהו מציב לצדו את ישראל כ"ץ, מי שהפך למקורב אליו במרוצת השנים ובמיוחד במלחמה הנוכחית.
המטרה: עדיין איראן
הגם שהכניס לממשלתו את סער ואף למשרד החוץ, נתניהו לא מעוניין שוב לבחון את גבולות נאמנותו בתפקיד שר הביטחון ומעדיף להנחית שם את מי שיהיה שותף מלא להחלטותיו.
ונקנח בסיפור - נתניהו ביקש לפני הבחירות האחרונות לשים את גלנט במשרד הביטחון כדי שיהיה לו שותף אל מול מערכת הביטחון כשתגיע העת לתקוף באיראן. אלא שבמרוצת הזמן גילה כי נאמנות גלנט היא קודם למשרד עליו הוא מופקד ואחר כך לראש הממשלה.
המטרה היא עדיין איראן, נתניהו שם לצדו הפעם את מי שהוא מעריך שיוכל גם לבצע בבוא העת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו