מתקפה בקבינט על גלנט עקב צווי הגיוס לחרדים: "פועל לפירוק הממשלה"

במהלך שעה ארוכה ביקשו השרים להבין את צעדי שר הביטחון • שר בכיר בליכוד: "הרבנים האשכנזים ידרשו להפיל את הממשל • ה"עוד אמר בקבינט: "זה המאני טיים לעסקה, ההזדמנות היא בת חלוף" • עוד שיתף כיצד בוטלה פעולת החילוץ של רון ארד - כשהיה בדרך אליה, "וכולנו יודעים איך זה נגמר" • גילה גמליאל לנתניהו: "תתעלם מהאיומים של בן גביר וסמוטריץ'" - השר ענה: "תוציא אותה החוצה!"

אדלשטיין על חוק הגיוס: "החוק יעבור בהסכמה רחבה - או שלא יעבור בכלל" // ערוץ הכנסת

שרי הקבינט המדיני ביטחוני זעמו אמש (שלישי) על שר הביטחון יואב גלנט בשל התכנון להוצאת צווים לגיוס חרדים בלי לחכות להשלמת החקיקה בכנסת. ברקע הפרסום על כך שמערכת הביטחון החלה בשליחת צווי גיוס למלש"בים חרדים, התכנס אמש הקבינט המדיני ביטחוני שמהלכו תהו השרים מדוע השר גלנט פועל "נגד הממשלה".

מזכיר הממשלה יוסי פוקס אמר לשר גלנט: "אנחנו פועלים להשלמת החקיקה עד לאמצע חודש אוגוסט. למה לפעול נגד הממשלה?", תהה מזכיר הממשלה באשר לצעד החריג שנקט השר.

הרמטכ"ל הרצי הלוי והשר יואב גלנט בטקס הזיכרון לחללי צוק איתן, צילום: אי.פי.אי

יש לציין כי גם גלנט עצמו אמר במליאת הכנסת  בשבוע שעבר כי המטרה היא להשלים הליכי גיוס ל-3,000 חרדים מקיץ 2024 עד לקיץ 2025, בהתאם ליכולת צה"ל לקלוט את אותם צעירים. במהלך שעה ארוכה ביקשו השרים להבין את צעדי שר הביטחון וכינו אותם "ניסיון להפיל את הממשלה".

גלנט מצדו, לדברי גורמים שנכחו בדיון, לא ידע לספק תשובות ורק אמר שמערכת הביטחון פועלת בהתאם לתכנון.

הבוקר נשמעה ביקורת דומה על גלנט מצדו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון, יולי אדלשטיין, שפועל לקידום החקיקה והופתע גם הוא מהוצאת הצווים לפני מיצוי ההליכים בכנסת. אדלשטיין כינס הבוקר דיון דחוף בנושא הצווים ואמר: "אני לא מבין מה היה כל כך דחוף להודיע אתמול שיצאו אלפי צווי גיוס לחרדים, כשהיום מתברר שאין שום תוכנית ואין שום מספרים. אני מודיע כי מחר יתקיים דיון המשך. אני מצפה מנציגי צה"ל להגיע עם תוכנית מפורטת ולהציג מספרים מדויקים".

אדלשטיין בוועדת חוץ וביטחון, צילום: אורן בן חקון

מאחורי הקלעים שרים בממשלה, בפרט מהליכוד, מותחים ביקורת על התנהלות השר גלנט שלדבריהם "מתקלת את הממשלה בכל צעד". הוצאת הצווים בלי הליך ההדברות בכנסת נועדה, לדבריהם, להוביל את החרדים אל מחוץ לממשלה, ולא יובילו לגיוס של צעיר חרדי אחד.

שר בכיר בליכוד שרטט את "תרחיש האימים" של הממשלה בשיחה עם "ישראל היום" כשאמר: "החשש הכי גדול לממשלה הוא מצד הרבנים האשכנזים שידרשו להפיל את הממשלה שפועלת כך, בלי להתחשב באף שיקול פוליטי. בדרך הזו גלנט מוביל להפלת הממשלה"

"ההזדמנות לעסקה היא בת חלוף ויש לנצלה" 

בתוך כך, שר הביטון יואב גלנט אמר בישיבת הקבינט כי "ההזדמנות עכשיו לעסקת חטופים היא בת חלוף, ויש לנצלה". הוא אמר דברים דומים למשפחות התצפיתניות ולמשפחות חטופים, ומתכוון לכך שההזדמנות היא הכי קרובה לעסקה.

גלנט תיאר באזני השרים כיצד בשירותו הצבאי היה במטוס בדרך לפעולת חילוץ של רון ארד - שבוטלה באמצע וסיכם: "כולנו יודעים איך זה נגמר". 

גילה גמליאל (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

שרים בקבינט אישרו כי גלנט חזר מספר פעמים במהלך הישיבה על העובדה כי מדובר ב"מאני טיים", לעסקה.

גילה גמליאל לנתניהו: "תתעלם מהאיומים של בן גביר וסמוטריץ'"

השרה גמליאל לנתניהו: "העסקה הזאת היא עסקת נתניהו ורשומה על שמך ואתה צריך ללכת איתה עד הסוף ולא להתייחס לכל האיומים הקואליציוניים מצד בן גביר וסמוטריץ״.

השר בן גביר: ״אם היא ממשיכה ככה אני יוצא מהחדר. הגברת משקיפה. הגיע הזמן שתעמיד אותה במקום היא לא מייצגת אפילו את עמדות הליכוד והשיח הזה שהיא מביאה לא מקובל״.

נתניהו: ״גילה תפסיקי. אני לא מתייחס לעניינים פוליטיים. ואם כבר לחץ פוליטי מהצד השני מאיימים יותר הדרך של הלחץ הצבאי כנגד החמאס זה מה שיביא בסופו של דבר את הגעת החטופים״.

השר בן גביר: ״אני מתנגד לעסקה שהיא מופקרת״.

גילה גמליאל: ״גם ככה אמרת את הדברים בעסקה הקודמת״.

בן גביר: ״אפילו שם צדקתי. תראי כמה חיילים נפלו אחרי. במקום לחסל את החמאס הפסקנו - וזה עלה לנו״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר