ישראל צמצמה באופן משמעותי את היקפי הסיוע שעוברים לאונר"א וכעת מרבית האספקה שנכנסת לעזה נמסרת לארגונים אחרים. על פי נתונים של מתאם פעולות הממשלה ביש"ע שהגיעו לידי "ישראל היום", 52% מהמזון שנכנס לרצועה נמסר ל"תכנית המזון של האו"ם" (WFP), 34% לאונר"א והיתר לארגוני סיוע אחרים.
גורם ביטחוני אמר ל"ישראל היום" כי הנתונים אינם מקריים משקפים את השאיפה הישראלית לצמצם את חלקה של אונר"א בניהול החיים האזרחיים ברצועת עזה, ככל הניתן.
" כיצד יתכן שעובד סוציאלי חטף את הבן שלי?"
הקריאה להחליף את אונר"א נשמעה על ידי עשרות אישי ציבור ומומחים בוועידה מיוחדת שכונסה ליד מטה האו"ם בז'נבה, תחת הכותרת "היום שאחרי אונר"א". את הכינוס המיוחד יזם מכון משמר האו"ם (UN Watch) העוקב כבר עשרות שנים אחר העיוות בפעילות האו"ם בכל הנוגע לזכויות האדם.
הרגע הקשה ביותר בוועידה היה כאשר האם השכולה, איילת סמרנו, הראתה את הסרטון בו עובד של אונר"א, גורר באכזריות את גופת בנה, יהונתן, וחוטף אותה לעזה. סמרנו פנתה בדמעות למזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש.
"אתה נמצא בבניין הסמוך," אמרה. "תסתכל לי בעיניים. איפה הבן שלי? כיצד יתכן שעובד סוציאלי, שמועסק בגוף שנקרא ארגון של סיוע הומניטרי חטף את הבן שלי? איך אדם שעובד בארגון כזה עושה דבר בלתי אנושי כזה? כיצד יכול להיות שהאו"ם משלם משכורת לאדם שגרר ככה את הגופה שלו עזה במכונית של אונר"א?"
סמרנו הוסיפה ואמרה: "האו"ם צריך לנקות את הבית שלו. לפחות 42 מעובדי אונר"א לקחו חלק בטבח של 7 באוקטובר. האם יש עוד חטופים שנמצאים בידי עובדים של האו"ם? האם האו"ם מחזיק בבן שלי?"
יצוין כי גוטרש עצמו מגן על אונר"א ובמקביל לכינוס הוועדה ממשיך לדרוש מסוכנויות האו"ם האחרות שלא להיכנס בנעליה של אונר"א ולא לקחת תקציבים שהיו מיועדים לארגון בטענה ש"אין לה תחליף", אולם, שורה של מומחים וחברי פרלמנט מרחבי העולם הדגישו בדיוני הוועידה, כי לא רק שניתן להחליף את אונר"א, אלא שהדבר הכרחי כדי להגיע לשלום.
דברים חריפים בעניין זה אמרה חברת הכנסת לשעבר, עינת וילף, מחברת הספר "מלחמת זכות השיבה" ומומחית לסכסוך.
סיוע לשמונה מיליון אנשים
"צריך להבין ש-7 באוקטובר הוא יישום של 'חזון השיבה' הפלשתיני. יש נטיה לחשוב ש'זכות השיבה' זה דבר תמים, געגוע לבית של סבתא רבא או משהו כזה. לא. 'חזון השיבה' הוא תמיד חזון אלים של ניצחון על המדינה היהודית. והסיבה ש-7 באוקטובר עורר כל כך הרבה שמחה בקרב הפלשתינים זה כי 75 שנה הם מחכים לישום שלו".
על רקע זה הדגישה וילף כי יש לשים דגש, לא רק על החלפת אונר"א אלא גם לעקרונות הפעולה של המי שיחליפו אותה. "צריך לשנות את המשוואה כך שהכסף והסיוע הבינלאומיים לא ילכו להנצחת חזון השיבה אלא נגדו. העיקרון חייב להיות שרק מי שאינו רשום כפליט ולא רוצה להיות כזה, יקבל את התמיכה".
זלטקו זיגיק, בכיר לשעבר בסוכנות ההגירה של האו"ם, ציין כי הבעיה ההומניטרית בעזה קטנה ביחס למשברים אחרים בעולם וכי ישנם ארגונים אחרים שיכולים להיכנס בנעליה של אונר"א. "בסודן שהיא מדינת ענק, ארגוני הסיוע השונים, בכללם סוכנות הפליטים של האו"ם, הצליחו לתת סיוע לשמונה מיליון אנשים בתוך שמונה חודשים. פועלים שם יוניסף, תכנית המזון של האו"ם, USAID ועוד ארגונים. כך שצריך פרופורציות".
"מתדרכים כל העת על הבעיות של אונר"א"
שגרירת ישראל למוסדות האו"ם בז'נבה, מרב שחר איילון, אמרה כי האו"ם כבר שנים רבות לא עונה לתלונות הישראליות בנוגע לאונר"א.
"אנחנו כל הזמן מתדרכים את כל מי שאפשר על הבעיות של אונר"א. עוד ב-2011, כשהייתי מנהלת המחלקה לארגונים בינלאומיים במשרד החוץ, העברנו לאו"ם שמות של שני עובדים באונר"א שיש להם קשר לחמאס. הם לא פוטרו עד היום. אני לא רואה איך ישראל תמשיך לעבוד עם אונר"א בעזה לאור מה שאנו יודעים על מעורבותה בטבח", ציינה השגרירה.
בוועידה נאמו מספר רב של מחוקקים ממדינות המערב שהדגישו כי יש להביא לסיום פעולתה של אונר"א. חבר בית הנבחרים, ריצ'י טורס, אמר כי "אונר"א מספקת מחסה אזרחי לחמאס כדי שהוא יתרכז בהכנות שלו לתקוף את ישראל ולהרוג יהודים. זו עסקה עם השטן שעכשיו קורסת ובצדק. יש להסיר את חמאס מהשלטון ואת אונר"א יש להחליף".
חבר בית הנבחרים, כריס סמית' (רפובליקני), שהגיש את הצעת החוק למניעת המימון האמריקני לאונר"א, אמר לישראל היום כי הוא מקווה שיעבור בקרוב. "אנחנו עושים את כל מה שניתן כדי לאשר את החוק הזה. הסנאט כבר הביע תמיכה וברגע שיתאפשר החוק יאושר גם בבית הנבחרים, בלי שאפשר יהיה להטיל עליו וטו על ידי הנשיא".
נציין כי רבה מהדוברים הצביעו על כך שהמטה שלו שנמצא בז'נבה, בעולם נורמאלי היה מטפל בפליטים הפלשתינים. הדוברים היום הצביעו על הסוכנות הזאת כגוף שיכול להיכנס לרצועה ולטפל בשני מיליון האנשים שנמצאים שם.
צריך לומר שמתנהל מאבק איתנים בין UN WATCH, מדינת ישראל וחברי פרלמנט וחברי קונגרס מרחבי העולם שמבין שאונר"א הוא ארגון בעייתי. אפילו בתוך ישראל אין החלטה סופית החלטית שלא עובדים יותר עם אונר"א. עדיין, כפי שאומר גורם במערכת, הדעות חלוקות. כפי שחושפים ב"אתר ישראל היום" חל מהפך ורוב הסיוע ההומניטרי נכנס דרך ארגונים אחרים ולא דרך אונר"א.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו