כל העיניים מופנות לראש הממשלה בנימין נתניהו. כנס החורף של הכנסת, שייפתח מייד לאחר חג סוכות ויימשך עד סמוך לחג הפסח, יהיה מכריע בעבורו - באתגרים, בהבטחות וגם בדד ליין משפטי. מה שיבטיח שכל הכוכבים יסתדרו עבורו הוא ההסכם עם סעודיה. נתניהו עומד "להתאבד" עליו, כמעט בכל מחיר.
נתניהו מציג את מפת השלום במזה"ת // רויטרס
הוא חייב אותו. הסכמת השותפות תיקנה בדמים רבים, והוא לא יזיל דמעה אם בן גביר ישבור את הכלים. הוא באמת מאמין שהיהלום שבכתר, סעודיה, עשוי להיות שובר שוויון ולהוביל לשינוי גם בקואליציה, עד למצב שיימצאו האצבעות שישלימו לו ל-61 במידת הצורך. הצוות שסביבו ילבין עבורו את כל כשלי ההסכם, כולל דרישת הסעודים לגרעין אזרחי. ההלבנה תיעשה בדוחות מנומקים וניתן להניח שגם על חשבון הטבות לפלשתינים, מה שעשוי לסייע בהחלקת ההסכם בגרונם של שותפיו מימין. למזלו, הלו"ז של נתניהו עולה בקנה אחד עם זה של הנשיא ביידן, שגם הוא רוצה לחתום על ההסכם עד תום 2023. לו"ז צפוף ומאתגר.
שלום עם סעודיה יבטיח את מקומו של נתניהו בהיסטוריה, בדומה למקומם של מנחם בגין שחתם על השלום עם מצרים ושל יצחק רבין שחתם על השלום עם ירדן. בכך תושלם המורשת של נתניהו, והוא יוכל להתפנות לענייניו המשפטיים - לא הרפורמה המשפטית שלא ממש מעניינת אותו, למעט סוגיית הנבצרות שבגללה נודדת שנתו, אלא ענייניו שלו בתיקי האלפים.
שעון החול אוזל
פרקליט בכיר שמצוי בענייניו המשפטיים של נתניהו אמר לי לאחרונה ששעון החול של ראש הממשלה, להשגת הסדר טיעון מקל, הולך ואוזל. לדבריו, נתניהו מודע לכך ותולה תקוות רבות בכך שהסכם עם סעודיה יסייע לו בדעת הקהל, בדעת השופטים ובדעתה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה.
הפרקליט העריך כי מרגע שנתניהו יחתום על הסכם השלום עם סעודיה, יחלו נציגיו בשיחות עם הפרקליטות להגעה להסדר טיעון, שעשוי לכלול גם ירידה מהבמה המדינית-פוליטית. למיטב הבנתו, השיחות יחלו בתחילת 2024 וחייבות להסתיים קודם לעלייתו של נתניהו על דוכן העדים במשפטו, שצפויה ביוני 2024.
אותו פרקליט גם ממליץ ליועמ"שית לקיים את השיחות מתחת לרדאר, למנות איש אמון אחד בלבד וכך גם מן הצד של נתניהו, כדי למנוע הדלפות שיטרפדו את ההסדר. הפרקליט העלה גם אפשרות נוספת, שלפיה אם ייחתם הסכם עם סעודיה, נתניהו יהא זה שיפזר את הכנסת, במועד שנוח לו, לא יתמודד בבחירות הבאות ויתפנה להגעה להסדר טיעון אולי אפילו מעמדה נוחה יותר.
כנס חשוב מאין כמותו
בכל מקרה, חזרתה של הכנסת לפעילות לאחר חופשה קיץ ארוכה לא מבשרת טובות - לא לקואליציה, לא לאופוזיציה ולא למדינה. המחאה, המתח הדתי-חילוני והמתחים שמתגברים בתוך קואליציית החלומות של הימין, מגבירים את תחושת אי-הוודאות.
באופוזיציה לא השכילו לנצל זאת, וחבריה לא מדברים בקול אחד. בני גנץ, שכמעט משלש את כוח מפלגתו בסקרים, הולך בין הטיפות מחשש לאבד קולות...בסקרים. ואילו יאיר לפיד, במטרה להחזיר לעצמו קולות אבודים, מצהיר שיתקיימו בקרוב פריימריז לראשות המפלגה. האחרון שדרש לקיים פריימריז, הפך לחוקר במכון מחקר ולכותב מאמרים.
כל הדברים הללו הופכים את הכנס הקרוב של הכנסת לחשוב מאין כמותו. זו אולי גם הסיבה לכך שלפיד חזר על דבריו, שבשנת 2024 יהיו בחירות כלליות. כבר רואים ניסיון של איתמר בן גביר לבדל את עצמו, את בצלאל סמוטריץ' מבצר את עצמו, את החרדים מחלקים סוכריות בחג; את מועמדי גדעון סער מתמודדים מול המועמדים של בני גנץ ברשויות המקומיות, כולל ביקורת פומבית של סער על גנץ; ועוד לא מעט סימנים פוליטיים שמעידים כי הלבה מבעבעת מתחת למשכן הכנסת.
לא יהיה מופרך להעריך שהתחזית של לפיד עוד עשויה/עלולה להתממש.