בין הרצוג לנתניהו: לבית הלבן יש מסר של שלום

למרות הרוחות הקרירות וחילוקי הדעות, הזמנת הנשיא נועדה לייצר תמונת מצב של יציבות • סדר היום הישראלי־אמריקני כלל דווקא המון מסרים מפייסים • הנימה בחדר הסגלגל בוושינגטון והיעדר נימת הביקורת יכולים להרגיע את רה"מ, אי־שם בירושלים

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפגישה עם הנשיא הרצוג. צילום: אי.פי.איי

אלו היו 24 שעות שבהן הממשל האמריקני של ביידן יצא מגדרו כדי להוכיח את הקשר היציב והחזק בין המדינות. למרות הרוחות הקרירות המנשבות מהבית הלבן כלפי ממשלת הימין והעומד בראשה, הזמנת הנשיא הרצוג לוושינגטון, וכן השיחה בין ביידן לנתניהו, נועדו לייצר תמונת מצב דיפלומטית של יציבות וחמימות בקשר בין המדינות.

להבדיל מחילוקי הדעות הבין־האישיים, ישראל זכתה ביממה החולפת לתצוגת תכלית של חיבוק חם מצידה של ארה"ב. הנשיא האמריקני לא הזכיר את פתרון שתי המדינות או את המחאות בישראל נגד הרפורמה המשפטית. לעומת הנשיא הרצוג, שהעלה את הנושא האחרון כדי להפיג את החששות האמריקניים, כשאמר שהדמוקרטיה בישראל יציבה והוויכוחים הפוליטיים המתקיימים בה הם עדות חיה לכך.

רויטרס

חוסר ההתייחסות של ביידן לנושא הרפורמה אל מול העיתונאים, וכן ההתייחסות המכילה להפגנות מצד הרצוג, לא התקבלו בעין יפה על ידי מי שציפה בישראל לקבל "חבל הצלה" נגד קידום הרפורמה.מתברר שההפגנות אל מול השגרירות בישראל לא השיגו את מטרתן, וסדר היום האמריקני־ישראלי, כפי שהשתקף באותן דקות בחדר הסגלגל, כלל דווקא מסרים מפייסים: מחויבות לקשר החזק בין המדינות, מניעת גרעין מאיראן ושגשוג אזורי במזרח התיכון.

יצחק הרצוג בהצהרה לתקשורת, צילום: אי.פי

הרצוג התקבל ללא שום נימת ביקורת על ישראל וזכה לקבלת פנים אוהדת. נתניהו, אי־שם בירושלים, יכול היה להתרווח בכיסאו גם כן. אף שלא התעלה לגודל השעה, ולא בירך את הנשיא באופן רשמי לקראת נסיעתו, קיבל ראש הממשלה מביידן שני דברים שרצה רק בשל ביקורו של הרצוג בארה"ב: הראשון, כמובן, זו הזמנה מאוחרת לבית הלבן. הדבר השני, כאמור, הוא ההתחייבות של הנשיא האמריקני אל מול הרצוג להבטיח שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, ומבלי להזכיר את הרצון בבית הלבן להגיע לנקודה הזו באמצעות הסכמים חדשים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר